Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πρόταση για σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας- Κύπρου στην Ενέργεια

Πρόταση για σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας- Κύπρου στην Ενέργεια
Ενιαία πολιτική στον τομέα της ενέργειας πρότεινε ο Κύπριος πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος
Τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας- Κύπρου στο πλαίσιο του οποίου θα συγκαλούνται κοινά υπουργικά συμβούλια και θα διαμορφωθεί ενιαία πολιτική στον τομέα της ενέργειας πρότεινε ο Κύπριος πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της Ελλάδας και της Κύπρου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο: Γεωπολιτικές και ενεργειακές προκλήσεις».
Στο ίδιο πλαίσιο εξάλλου τοποθετήθηκε ο κ. Παπαδόπουλος και κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, στον οποίο παρουσίασε αναλυτικά την ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου.
Ο κ. Σταθάκης από την πλευρά του αναφέρθηκε, στη στενή συνεργασία των δυο πλευρών ενώ επιβεβαιώθηκε η δέσμευση για περαιτέρω εμβάθυνση και ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα.
Μιλώντας στη διάρκεια του συνεδρίου ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι πρέπει να διαμορφωθεί κοινή στρατηγική στη διαχείριση των κοινών ενεργειακών μας συμφερόντων, υπογραμμίζοντας ότι η ενέργεια συνδέεται άμεσα με την άμυνα και το ρόλο των δυο χωρών τόσο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου όσο και εντός της ΕΕ.
Ο κ. Παπαδόπουλος τάχθηκε υπέρ της διασύνδεσης της Κύπρου με την Αίγυπτο ώστε το φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ να κατευθύνεται στον ένα από τους δυο τερματικούς σταθμούς που διαθέτει η Αίγυπτος και οι οποίοι επί του παρόντος παραμένουν σε αχρηστία.
Όπως είπε δεν είναι αναγκαία τα αποθέματα του Ισραήλ για να λειτουργήσει ο ένας από τους δυο τερματικούς σταθμούς και συγκεκριμένα αυτός που βρίσκεται πιο κοντά στην περιοχή του κοιτάσματος Αφροδίτη, ενώ σημείωσε ότι η επιλογή αυτή είναι επωφελής και για τις δυο χώρες.
Πρόσθεσε δε, ότι μελλοντικά με την ανάπτυξη και νέων κοιτασμάτων πέραν της Αφροδίτης μπορεί και πρέπει να προωθηθεί ο αγωγός East Med ο οποίος όπως είπε «όταν θα υπάρξουν νέες ανακαλύψεις θα μετατραπεί από όνειρο σε βιώσιμη λύση».
Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί ότι ο East Med αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και κατά τη συνάντηση Σταθάκη - Παπαδόπουλου. Μάλιστα ο κ. Σταθάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόοδο που έχει υπάρξει ως προς τον αγωγό East Med, ο οποίος θα αποτελέσει εξαγωγική οδό του φυσικού αερίου από την Νοτιανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Πρέπει να σημειωθεί ότι το Δεκέμβριο στην Κύπρο πρόκειται να υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας, μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας, Κύπρου και Ισραήλ για την προώθηση του έργου που είναι ενταγμένο στη λίστα των έργων PCI της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πάντως σε ότι αφορά τη γενικότερη πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης στο ζήτημα του φυσικού αερίου ο κ. Παπαδόπουλος στο συνέδριο μίλησε για καθυστερήσεις σημειώνοντας ότι ενώ παλιότερα μιλούσαμε για αξιοποίηση των κοιτασμάτων εντός του 2018 τώρα ο χρόνος αυτός έχει μετατεθεί για το 2023 -2024. Όπως είπε χαρακτηριστικά την περίοδο 2015-2017 είχαμε ατέρμονες συζητήσεις αλλά μικρή πρόοδο ως προς την αξιοποίηση του φυσικού αερίου και δεν προχώρησε τη συμφωνία με την Αίγυπτο με αποτέλεσμα πλέον οι ισραηλινές εταιρίες απέσυραν το ενδιαφέρον τους και συζητούν με την Τουρκία.
Σημείωσε τέλος ότι το σημαντικότερο όφελος από το φυσικό αέριο δεν είναι οικονομικό αλλά γεωστρατηγικό καθώς αναβαθμίζει το ρόλο των χωρών στην περιοχή αλλά και εντός της ΕΕ και υπογράμμισε τις συμμαχίες που χτίζονται με ψχώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία μέσω της αξιοποίησης των κοιτασμάτων από τις εταιρίες των χωρών αυτών.

www.worlenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης