Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Διαβολοβδομάδα» για τη ΔΕΗ: Οι επαφές στις Βρυξέλλες, οι αποφάσεις για τις προς πώληση μονάδες και η πίεση του χρόνου

«Διαβολοβδομάδα» για τη ΔΕΗ: Οι επαφές στις Βρυξέλλες, οι αποφάσεις για τις προς πώληση μονάδες και η πίεση του χρόνου
Βασική επιδίωξη κυβέρνησης και επιχείρησης είναι να πειστούν οι δανειστές πως οι προτεινόμενες για πώληση λιγνιτικές μονάδες μπορούν να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον
Κρίσιμη όσον αφορά τη διαμόρφωση της τελικής λίστας των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, εκτιμάται ότι είναι η σημερινή (18/9) επίσκεψη στις Βρυξέλλες ελληνικού κλιμακίου στελεχών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ΔΕΗ με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Μιχάλη Βερροιόπουλο, προκειμένου να συναντηθούν με τους αρμοδίους των Γενικών Διευθύνσεων Ανταγωνισμού και Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μετά από ένα δίμηνο συζητήσεων και ζυμώσεων τα πράγματα παραμένουν εκεί όπου βρίσκονταν στο τέλος του περασμένου Ιουλίου, ενώ ο χρόνος πλέον πιέζει ασφυκτικά αφού το market test για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων και των ορυχείων της ΔΕΗ θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει εντός του Οκτωβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι στη συμφωνία της κυβέρνηση με τους δανειστές αναφέρεται ως χρόνος διενέργειας του market test o Σεπτέμβριος και ως εκ τούτου ο Οκτώβριος αποτελεί ήδη μια πρώτη αναβολή των συμφωνηθέντων.
Όπως είναι ήδη γνωστό η ελληνική λίστα περιλαμβάνει τις δυο μονάδες του Αμυνταίου, τη μονάδα Μελίτη Ι και την άδεια για τη Μελίτη ΙΙ μαζί με τα ορυχεία που τις τροφοδοτούν.

«Κόκκινη κάρτα» στην αρχική λίστα

Στη διάρκεια του καλοκαιριού οι πληροφορίες περί απόρριψης της ελληνικής λίστας ήταν ισχυρές παρά το γεγονός, ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΔΕΗ επεδίωξαν να τις υποβαθμίσουν.
Οι αντιρρήσεις που εκφράστηκαν από τις Βρυξέλλες τον Ιούλιο, κόπασαν στη διάρκεια του Αυγούστου κυρίως λόγω της διακοπής των εργασιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Έτσι φαίνεται μάλλον δύσκολο η ελληνική πρόταση να γίνει δεκτή ως έχει, κάτι το οποίο καθιστά κρίσιμο το σημερινό ραντεβού αφού από αυτό θα εξαρτηθεί ένα θα πειστούν οι Ευρωπαίοι πως η ελληνική πρόταση μπορεί να προσελκύσει ευρύ ενδιαφέρον.
Πάντως και η ελληνική πλευρά επιδιώκει την επιτυχία του market test προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενεργοποίησης διαδικασίας πώλησης και των υδροηλεκτρικών.

Στάση αναμονής ενόψει των αποφάσεων των Βρυξελλών

Την ίδια ώρα οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας φαίνεται ότι παρακολουθούν μεν τις εξελίξεις, αλλά τίποτε δεν δείχνει ότι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τις μονάδες της ΔΕΗ.
Ανάλογο φαίνεται ότι ήταν και το κλίμα τόσο μεταξύ των Ιταλών όσο και των Γάλλων εκπροσώπων των μεγάλων ευρωπαϊκών ενεργειακών ομίλων, που συνόδευσαν τον Πρόεδρο Μακρόν στην Αθήνα και τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα.
Η ΔΕΗ από την πλευρά της σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ότι θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον στο market test προχώρησε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την κινεζική SHENHUA, η οποία όπως είναι γνωστό στην Ελλάδα συνεργάζεται στενά με τον όμιλο Κοπελούζου.
Μάλιστα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης κάλεσε ευθέως την εταιρία να συμμετάσχει στο market test, ενώ τα στελέχη της έχουν επισκεφθεί τόσο τη μονάδα του Αμυνταίου όσο και τη Μελίτη.
Βεβαίως στα σχέδια της ΔΕΗ και της κυβέρνησης είναι αμφίβολο αν θα οδηγήσουν ευοδωθούν, δεδομένης της πολιτικής της ΕΕ να περιορίσει την επέλαση των Κινέζων στον ευρωπαϊκό χώρο.
Κάτι το οποίο ανέφερε σαφώς ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, αλλά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ κατά πρόσφατη την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο.     

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης