Διεθνή

Reuters: Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εξετάζει ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας

Reuters: Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εξετάζει ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας
Ο Shinzo Abe θέλει να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή συγκυρία, καθώς τα ποσοστά δημοφιλίας του ξεπερνούν το 50% και η αντιπολίτευση κλυδωνίζεται
O Iάπωνας πρωθυπουργός Shinzo Abe προσανατολίζεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο του 2017, προκειμένου να εκμεταλλευτεί μία αύξηση της δημοτικότητάς του και την αποδιοργάνωση του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο κυριακάτικα (17/9) δημοσιεύματα στη νησιωτική χώρα.
Τα ποσοστά δημοφιλίας του Abe ξεπέρασαν το 50% μετά τις εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα και το χάος που επικρατεί στο Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης, που παλεύει για να πιάσει διψήφια νούμερα.
Ο Abe είπε στον επικεφαλής του κόμματος Komeito, που είναι ο μικρός κυβερνητικός εταίρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος ότι δεν θα πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών μετά τις 28 Σεπτεμβρίου.
"Για την ώρα φαίνεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το επόμενο φθινόπωρο (2018), αλλά θα πρέπει πάντα να είμαστε προετοιμασμένοι για μάχη" σχολίασε ο επικεφαλής του Komeito, Natsuo Yamaguchi κατά την πρόσφατη επίσκεψή του το Σάββατο 16/9 στη Ρωσία.
Οι εικασίες για πρόωρες εκλογές στις 22 Οκτωβρίου, οπότε είναι προγραμματισμένες τρεις επαναληπτικές εκλογικές αναμετρήσεις, δίνουν και παίρνουν στην Ιαπωνία, ενώ δύο ακόμα πιθανές ημερομηνίες είναι να διεξαχθούν ακόμα πιο αργά τον Οκτώβρη ή, μετά την επίσκεψη του Donald Trump στις αρχές Νοέμβρη.
Τα ποσοστά δημοφιλίας του Abe είχαν υποχωρήσει κάτω από το 30% σε μερικές δημοσκοπήσεις του Ιουλίου 2017, καθώς ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είχε πληγεί από σκάνδαλα νεποτισμού και από το γεγονός ότι θεωρήθηκε αλαζόνας μετά από πέντε χρόνια στην εξουσία.
Η δημοτικότητά του ανέκαμψε μετά τον ανασχηματισμό του Αυγούστου 2017 και ευνοήθηκε και από τις ανησυχίες για τη Βόρεια Κορέα, που την Παρασκευή 15/9 εκτόξευσε τον δεύτερο πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία.
"Αν θα έχουμε πρόωρες εκλογές θα πρέπει να εξηγήσουμε τους λόγους στον κόσμο, όπως και το πώς θα χειριστούμε την περίπτωση της Βόρειας Κορέας" ανέφερε ο Koichi Hagiuda, υψηλόβαθμο στέλεχος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP).
"Τη στιγμή που η Ιαπωνία βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση ασφάλειας μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε την κατανόηση του κόσμου" συμπλήρωσε ο ίδιος.
Κανονικά, οι γενικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το τέλος του 2018 και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών μπορεί να προκαλέσει επικρίσεις και να αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή.
Αλλά με τις πρόωρες εκλογές το κυβερνών κόμμα δεν θα εκμεταλλευτεί μόνο την αποδιοργάνωση της αντιπολίτευσης, θα εμποδίσει παράλληλα και τον σχηματισμό ενός νέου κόμματος από τον δημοφιλή κυβερνήτη του Τόκιο Yuriko Koike και έναν πρώην βουλευτή του LDP.
Ο συνασπισμός του Abe θα χάσει σε αυτή την περίπτωση την πλειοψηφία των 2/3 που διαθέτει στο κοινοβούλιο και θα έχει μία απλή πλειοψηφία μετά τις νέες εκλογές.
Η απώλεια της πλειοψηφίας των 2/3 μπορεί να ψαλιδίσει και τις προοπτικές που έχει ο Abe για αναθεώρηση του στρατιωτικού ρόλου της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό, ενώ και οποιαδήποτε συνταγματική μεταρρύθμιση χρειάζεται πλειοψηφία 2/3 και στις δύο Βουλές.
Όλα αυτά μπορεί να κάνουν τον Abe διστακτικό.
"Είμαι σκεπτικός σχετικά με τη συναίνεση που θα έχει ο Abe για τις πρόωρες εκλογές, οι οποίες ενέχουν έναν κίνδυνο για την ατζέντα της συνταγματικής αναθεώρησης" ανέφερε ο Jeffrey Kingston, διευθυντής Ασιατικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Temple της Ιαπωνίας.

Πηγή:Reuters
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης