Επιχειρήσεις

Moody's: Credit Negative για τις πετρελαϊκές του μεξικανικού Κόλπου ο τυφώνας «Harvey»

Moody's: Credit Negative για τις πετρελαϊκές του μεξικανικού Κόλπου ο τυφώνας «Harvey»
Ο Κόλπος φιλοξενεί το 45% της ημερήσιας παραγωγής (περί τα 18,55 εκατ. βαρέλια) «μαύρου χρυσού» των Η.Π.Α.
   
Αρνητικά για την πιστοληπτική ικανότητα («Credit Negative») των πετρελαϊκών εταιρειών -κυρίως στη διύλιση- που δραστηριοποιούνται στον Κόλπο του Μεξικού αποτιμά η Moody's τις τεράστιες καταστροφές που άφησε στο δρόμο του ο τυφώνας «Harvey», ο οποίος σάρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Κόλπος, όπως διευκρινίζεται, φιλοξενεί το 45% της ημερήσιας παραγωγής (περί τα 18,55 εκατ. βαρέλια) «μαύρου χρυσού» των Η.Π.Α..
Ο τυφώνας κατέστρεψε πολλές από τις εγκαταστάσεις εξόρυξης στον ωκεανό, με αποτέλεσμα να προκαλέσει διακοπές στην παραγωγή ή να καθυστερήσει τα projects που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή.
Αξίζει βέβαια, σε αυτό το σημείο, να τονιστεί ότι ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης θεωρεί τον Harvey «Credit Positive» για τις εταιρείες του κλάδου που δεν έχουν έκθεση στον Κόλπο, καθώς, μεσοπρόθεσμα, θα ενισχυθούν τα περιθώρια κέρδους από τη διύλιση, λόγω των αυξημένων εισαγωγών που θα επιφέρει η έλλειψη προσφοράς.
«Περίπου 3 εκατ. από τα 18,55 εκατ. βαρέλια παραγωγής πετρελαίου ημερησίως χάθηκαν λόγω του τυφώνα, με αποτέλεσμα μείωση έως 20% στην ποσότητα διύλησης», διευκρινίζεται.
Οι εταιρείες που επηρεάζονται άμεσα από τον τυφώνα είναι οι Motiva Enterprises, η κολοσσιαία Exxon Mobil (με ημερήσια μειωμένη παραγωγή 922.000 βαρελιών, λόγω του τυφώνα), η Valero Energy, η Corpus Christi, η Phillips 66, η Flint Hills Resources, η LLC (η μοναδική από αυτές τις εταιρείες με αρνητικό outlook), η Koch Resources, η Shell Oil Company, η Marathon
Petroleum Corporation, η Magellan Midstream Partners, η L.P. Και η Colonial Pipeline Company.
Σε αντίθετο κλίμα, θα ευνοηθούν οι Andeavor και HollyFrontier.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης