Ενέργεια

Φινλανδία: Σταδιακή κατάργηση του άνθρακα από το 2018 - Αύξηση των φόρων

Φινλανδία: Σταδιακή κατάργηση του άνθρακα από το 2018 - Αύξηση των φόρων
Το Ελσίνκι αυξάνει την ικανότητα πυρηνικής του ισχύος για να μειώσει την εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας
Η Φινλανδία θα εισαγάγει νομοθεσία το επόμενο έτος για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και την αύξηση των φόρων άνθρακα, γεγονός το οποίο θα απαιτεί από τη χώρα να βρει εναλλακτικές πηγές ενέργειας για να διατηρήσει το ηλεκτρικό της σύστημα σταθερό δήλωσε ανώτερος κυβερνητικό αξιωματούχο στο Reuters.
Ο άνθρακας παράγει περίπου το 10% της ενέργειας που καταναλώνεται στη Φινλανδία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής άνθρακα των βορειοδυτικών χωρών και καύση περίπου 4,1 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου πετρελαίου το 2016.
"Αυτή η στρατηγική έχει στόχο να απαλλαγούμε από τον άνθρακα ως πηγή ενέργειας μέχρι το 2030 ... Πρέπει να ετοιμάσουμε έναν νόμο ... και αυτό θα είναι το επόμενο έτος", δήλωσε ο Riku Huttunen, γενικός διευθυντής στο τμήμα ενέργειας της Φινλανδίας.
Ωστόσο, ο νόμος θα αφήσει «περιθώρια ελιγμών» προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια του εφοδιασμού, συμπλήρωσε, πράγμα που σημαίνει ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα θα μπορούσαν να είναι  σε λειτουργία προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος συσκότισης.
Η σταθερότητα του ηλεκτροπαραγωγικού συστήματος της Φινλανδίας θα είναι υπό πίεση, καθώς ο άνθρακας είναι πιο ευέλικτος από άλλες μορφές ενέργειας, επεσήμανε αναλυτής της Thomson Reuters.
Η Φινλανδία αυξάνει την πυρηνική της ικανότητα, η οποία μπορεί να αντικαταστήσει τον άνθρακα. Αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό, δήλωσε trader ενέργειας, καθώς η Φινλανδία θα λάβει λιγότερη πυρηνική ενέργεια από τη γειτονική Σουηδία, η οποία καταργεί δύο αντιδραστήρες.
"Εάν απομακρύνετε κάτι που χρησιμοποιείται στο σύστημα, έχετε λιγότερη προσφορά και υψηλότερες τιμές", επεσήμανε ο trader.
Το Ελσίνκι αυξάνει την ικανότητα πυρηνικής του ισχύος για να μειώσει την εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας.
Δύο νέοι αντιδραστήρες, Olkiluoto 3 και Hanhikivi 1, πρόκειται να συνδεθούν στο διαδίκτυο το 2018 και το 2024, αντίστοιχα.
Η Fennovoima  ιδιοκτήτρια του Hanhikivi 1, ανακοίνωσε  ότι το έργο βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά ο κυβερνητικός αξιωματούχος Huttunen δήλωσε ότι το πρόγραμμα μπορεί να είναι "ενθουσιώδες" δεδομένου ότι η εταιρεία δεν είχε ακόμη υποβάλει αρκετά έγγραφα σχετικά με την ασφάλεια και την οικονομία.
Η Φινλανδία θα προτείνει επίσης υψηλότερους φόρους άνθρακα το 2018, πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης