Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Credit Suisse: Πλεονέκτημα για Motor Oil και Neste από την αύξηση των περιθωρίων διύλισης

Credit Suisse: Πλεονέκτημα για Motor Oil και Neste από την αύξηση των περιθωρίων διύλισης
Ποιες αλλαγές προκαλεί στην ενεργειακή αγορά ο Harvey και το κλείσιμο αμερικανικών διυλιστηρίων
Σημαντικές αλλαγές στην αγορά πετρελαίου προκαλεί ο τυφώνας Harvey μετά  το κλείσιμο και τις ζημιές που προκλήθηκαν σε μεγάλα διυλιστήρια στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την Credit Suisse ιδιαίτερα ευνοημένη θα είναι η Motor Oil και η Neste στην Ευρώπη καθώς τα σύνθετα διυλιστήρια θα αποκτήσουν πλεονέκτημα μετά την αύξηση στα περιθώρια διύλισης  που θα προκαλέσει ο Harvey.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την  Credit Suisse τα τρέχοντα τραγικά γεγονότα, τα οποία πιθανότατα θα έχουν σχετικά μεγαλύτερο αντίκτυπο στις μεταγενέστερες επιχειρήσεις, θα ενισχύσουν τα περιθώρια παγκόσμιας διύλισης, ιδίως εκείνα των πολύπλοκων διυλιστηρίων, και θα αποβούν σε απώλειες για την Βενεζουέλα.
Η τελευταία ενημέρωση από το Reuters είναι ότι έχουν κλείσει 3.6mbd (ή  19% της παραγωγικής ικανότητας των ΗΠΑ ή ~ 4% της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας) είναι σημαντικό στοιχείο στο πλαίσιο της «πραγματικής» πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στο παγκόσμιο σύστημα διύλισης  και ιδιαίτερα επειδή από το PADD ΙΙΙ έχει γίνει η μεγαλύτερη εξαγωγή πετρελαιοειδών με την πάροδο των χρόνων.
Μετά την Katrina / Rita το 2005, ενώ τα περισσότερα διυλιστήρια επανήλθαν κανονικά στα τέλη Νοεμβρίου 2005 (ή περίπου τρεις μήνες μετά την Katrina ή δύο μήνες μετά τη Rita), κάποια χρειάστηκαν περισσότερο  χρόνο και επανήλθαν σε κανονική λειτουργία έως τον Μάιο του 2006.
Έκτοτε, τα εργοστάσια ραφιναρίσματος ενίσχυσαν την ετοιμότητά τους για πλημμύρες, όπως φάνηκε από τον Ike το 2008, όπου η ζημιά ήταν μικρότερη και η ανάκαμψη γρηγορότερη.
Οι πλημμύρες που σχετίζονται με το Harvey, ωστόσο, είναι άνευ προηγουμένου και το ενεργειακό συγκρότημα κατά μήκος της ακτής (και πέραν αυτής) που χτίστηκε από την εμφάνιση του σχιστόλιθου είναι πιο περίπλοκο σήμερα και η ετοιμότητα για την καταιγίδα είναι ασαφής. Οι πλημμύρες τείνουν να οδηγήσουν σε πιο μακροχρόνιες ζημιές πέρα από οποιεσδήποτε άμεσες ζημιές από μεγάλους ανέμους.

Οι τιμές πετρελαίου στις ΗΠΑ

Το σύνθετο ενεργειακό σύστημα μπορεί να έχει τόσο άμεσες όσο και έμμεσες επιπτώσεις.
Για παράδειγμα, η παραγωγή πετρελαίου σε περιοχές μακριά από τη θύελλα ενδέχεται να χρειαστεί προσωρινή αναμονή εάν τα διυλιστήρια, οι εγκαταστάσεις εξαγωγής και αποθήκευσης κ.λπ. δεν είναι άμεσα διαθέσιμες.
Αυτό σημαίνει ότι το WTI θα εξασθενίσει σχετικά.
Είναι σημαντικό ότι, δεδομένου ο PADD III είναι ένας εξαιρετικά σύνθετος διανομέας, μια παρατεταμένη διακοπή των εγκαταστάσεων θα μειώσει τη ζήτηση για βαρύ αργό πετρέλαιο και θα αντισταθμίσει τη μείωση με  βαρύ αργό από τον ΟΠΕΚ.

Βενεζουέλα

Η ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ είναι ο πιο βέλτιστος προορισμός για το ακατέργαστο πετρέλαιο της Βενεζουέλας λόγω της στενής εγγύτητας (δηλ. των καλύτερων καθαρών αποθεμάτων) και της διάρθρωσης των αμερικανικών διυλιστηρίων.
Αυτό εξηγεί γιατί, παρά την πτώση της παραγωγής της Βενεζουέλας, οι εισαγωγές στις ΗΠΑ (50% του όγκου εξαγωγών αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας) τα τελευταία τρία χρόνια παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σταθερές.
Η Βενεζουέλα εισάγει επίσης 100kbd ημιτελή πετρέλαιο και εξευγενισμένα προϊόντα από τις ΗΠΑ, τα οποία χρησιμοποιούνται για την αραίωση του εξαιρετικά βαρύ αργού πετρελαίου για τη μετατόπιση του βαρύ ιξώδους αργού (το οποίο επίσης βοηθά την αξία μεταπώλησης).

Διυλιστήρια

Οι περικοπές του ΟΠΕΚ, κυρίως του βαρύτερου είδους, έδωσαν σχετική ώθηση στα απλά διυλιστήρια.
Ο τυφώνας Harvey θα αντιστρέψει αυτό το σχετικό πλεονέκτημα και η ώθηση στα περιθώρια διύλισης από αυτό το τραγικό συμβάν μπορεί να δώσει στους συγκριτικούς διυλιστές διεθνώς μεγαλύτερη ώθηση απ’  ό, τι οι απλοί. Στην Ασία, αυτό θα βοηθούσε την SK Innovation, S-Oil και Reliance.
Στην Ευρώπη, οι πιο σύνθετοι παίκτες είναι η Neste και η Motor Oil.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης