Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Απομακρύνεται η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης - Kαμία πρόοδος για το χρέος

Απομακρύνεται η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης - Kαμία πρόοδος για το χρέος
Kαμία πρόοδoς για χρέος στην Ουάσιγκτον - Απομακρύνεται η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE
Η Ελλάδα απέτυχε να καθορίσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το χρέος,σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ του Bankingnews.gr
Σε φιάσκο εξελίχθηκε για την ελληνική κυβέρνηση η προσπάθεια να κερδίσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την διευθέτηση του χρέους.
Η παρουσία των βασικών στελεχών της κυβέρνησης στις ΗΠΑ και στην ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατέληξε σε ένα πρωτοφανές φιάσκο για το ελληνικό χρέος....ήταν πλήρης αποτυχία.
Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση ειδικά της Ευρώπης και ειδικότερα της Γερμανίας να προχωρήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων για το χρέος με τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.
Το ΔΝΤ επέμεινε στην πάγια θέση του ότι απαιτείται ονομαστικό κούρεμα, haircut στο ελληνικό χρέος.
Παρ΄ ότι δεν έχει προσδιοριστεί ποσοτικά το ΔΝΤ θα θεωρούσε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο με haircut τουλάχιστον 30%.
Το ΔΝΤ επέμεινε στις πάγιες θέσεις του και έστειλε ένα μήνυμα… τέλη Νοεμβρίου του 2016 η έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος θα καταλήξει στο εξής συμπέρασμα… το ελληνικό χρέος με τις υφιστάμενες παρεμβάσεις δεν είναι βιώσιμο.
Η Ελλάδα στην έκθεση βιωσιμότητας δεν έχει να περιμένει απολύτως τίποτε καθώς είναι ξεκάθαρο ότι το ΔΝΤ δεν θα δώσει το πράσινο φως.
Η εξέλιξη αυτή θα υποχρεώσει και την ΕΚΤ στην ανάλογη έκθεση του να μην δώσει το ανάλογο πράσινο φως οπότε είναι οριστικό ότι ποσοτική χαλάρωση το 2016 πρέπει να αποκλειστεί για τα ελληνικά ομόλογα.
Όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE της ΕΚΤ μετά τις 20 Απριλίου του 2017 οπότε και πρέπει να πληρωθούν στην ΕΚΤ 1,35 δισεκ. ή προς τα τέλη Ιουλίου του 2017 οπότε και θα πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ καθώς και το ελληνικό ομόλογο λήξης 17 Ιουλίου του 2017 πρώην 3ετές νυν ετήσιο χρεόγραφο.

Οι τάσεις που κυριάρχησαν

Η Ευρώπη δεν θέλει να ανοίξει το ζήτημα του χρέους πριν τις γερμανικές εκλογές αλλά από την άλλη υπήρξε ένας άτυπος συμβιβασμός ώστε το ΔΝΤ να παραμείνει υπό την υφιστάμενη μορφή ως τεχνικός παρατηρητής και σύμβουλος.
Επειδή λύση haircut δεν θα υπάρχει και επειδή δεν θα υπάρξει και μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2019 θα παραμείνει ο στόχος του 3,5% είναι πασιφανές ότι η Ελλάδα δεν κέρδισε απολύτως τίποτε στις ΗΠΑ για το ελληνικό χρέος.

Από το κακό στο χειρότερο

Όχι μόνο η Ελλάδα δεν κέρδισε τίποτε στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά αντιθέτως

1)Δεν υπάρχει κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα υπάρξουν και οι υποτυπώδεις παρεμβάσεις στο χρέος

2)Είναι ξεκάθαρο ότι μέχρι την ολοκλήρωση των εκλογών στην Γερμανία Φθινόπωρο του 2017 κανένα ουσιαστικό ζήτημα για το ελληνικό χρέος δεν θα ανοίξει.

3)Αποκλείστηκε η ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το 2016, εάν ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα θα συμβεί το νωρίτερο μετά τις 20 Απριλίου του 2017 ή μετά τον Ιούλιο του 2017 ως πιθανότερο σενάριο.

4)Υπήρξαν αυστηρές συστάσεις για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης – που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί - του τρίτου προγράμματος …καθώς και ακόμη αυστηρότερες συστάσεις ώστε να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί και η δεύτερη αξιολόγηση.
Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα ξεκινήσει ένας διάλογος για το πότε θα μπορούσαν να υλοποιηθούν κάποιες πρώτες δευτερευούσης σημασίας παρεμβάσεις για το χρέος.

5)Η ελληνική αντιπροσωπεία έφυγε από τις ΗΠΑ, όχι απλά με άδεια χέρια, όχι μόνο δεν πήρε τίποτε αλλά έλαβε συστάσεις να πάρει νέα φορολογικά μέτρα τα οποία θα ξεδιπλωθούν προσεχώς.

6)Το φιάσκο στο ελληνικό χρέος ίσως να οδηγήσει την ελληνική κυβέρνηση σε μια απονενοημένη πράξη.
Η κυβέρνηση της Ελλάδος ήθελε έως τα τέλη Νοεμβρίου του 2016 να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος.
Εάν όμως δεν πάρει απολύτως τίποτε για το χρέος, όπως φάνηκε στις ΗΠΑ, τότε ουδείς μπορεί να αποκλείσει οι διαπραγματεύσεις Ελλάδος – δανειστών να τραβήξουν πολύ έως το τέλος του α΄ τριμήνου του 2017.

7)Είναι ξεκάθαρο ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει με κεφάλαια στο τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδος, θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος – παρατηρητής...αυτή σίγουρα δεν είναι καθόλου θετική εξέλιξη.

8)Είναι ξεκάθαρο ότι η έκθεση του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα είναι αρνητική.
Το ΔΝΤ θα αναφέρει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο…

worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης