Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ημιτελές πόρισμα κατά ελληνικών εταιριών, στο απυρόβλητο οι πολυεθνικές – Τι απαντούν Τέρνα, Ελλάκτωρ, J&P Άβαξ

Ημιτελές πόρισμα κατά ελληνικών εταιριών, στο απυρόβλητο οι πολυεθνικές – Τι απαντούν Τέρνα, Ελλάκτωρ, J&P Άβαξ
Το κλείσιμο της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι προς το συμφέρον και της ίδιας της χώρας, καθώς διασφαλίζει την ομαλή ολοκλήρωση σειράς σημαντικών έργων που συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.
Άμεση ήταν η απάντηση της Τέρνα, όσο και τνω εταιριών Ελλάκτωρ και J&P Άβαξ στην απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην οποία επέβαλλε πρόστιμα στις εργοληπτικές επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στην Διαδικασία Διευθέτησης Διαφορών και διευκόλυναν την αυτεπάγγελτη έρευνα της επιτροπής για καταστρατήγηση του ανταγωνισμού στους διαγωνισμούς δημοπράτησης δημόσιων έργων.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τέρνα ως αποτέλεσμα της εν λόγω διευθέτησης, θα καταβάλει στο Δημόσιο το ποσό των 18,6 εκατ. ευρώ καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε την ανωτέρω απόφαση με αποκλειστικό και μόνο κριτήριο ότι είναι προς το συμφέρον της εταιρείας να μην υπάρξει περαιτέρω παράταση της νομικής και οικονομικής αβεβαιότητας σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς αυτή θα είχε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη μελλοντική πορεία της εταιρείας, με σοβαρό αντίκτυπο στα συμφέροντα των εργαζομένων και των μετόχων της.
Παράλληλα τονίζει ότι το κλείσιμο της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι προς το συμφέρον και της ίδιας της χώρας, καθώς διασφαλίζει την ομαλή ολοκλήρωση σειράς σημαντικών έργων που συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και την επιβίωση του πλέον σημαντικού για την οικονομική πορεία της χώρας κλάδου, καθώς και την διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας.

H ανακοίνωση της Τέρνα

Η ΤΕΡΝΑ Α.Ε., σε συνέχεια και της από 17/10/2016 επιστολής της μητρικής της εταιρείας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι μετά την απόφαση της εταιρείας να προχωρήσει σε διαδικασίες διευθέτησης στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας που διεξάγει η Επιτροπή Ανταγωνισμού από τον Φεβρουάριο του 2013 και εν τέλει να αποδεχθεί την συναφή Εισήγηση της αρμόδιας Εισηγήτριας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, εξεδόθη και κοινοποιήθηκε η σχετική απόφαση.
Ως αποτέλεσμα της εν λόγω διευθέτησης, η ΤΕΡΝΑ Α.Ε. θα καταβάλει στο Δημόσιο το ποσό των 18,6 εκατ. ευρώ.
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στο πλαίσιο της δημοσίευσης των ετήσιων οικονομικών της αποτελεσμάτων για το 2016, η εταιρεία έχει ήδη συμπεριλάβει την σχετική πρόβλεψη για το εν λόγω πρόστιμο στις οικονομικές καταστάσεις του 2016.
Το Δ.Σ. της ΤΕΡΝΑ Α.Ε. έλαβε την ανωτέρω απόφαση με αποκλειστικό και μόνο κριτήριο ότι είναι προς το συμφέρον της εταιρείας να μην υπάρξει περαιτέρω παράταση της νομικής και οικονομικής αβεβαιότητας σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς αυτή θα είχε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη μελλοντική πορεία της εταιρείας, με σοβαρό αντίκτυπο στα συμφέροντα των εργαζομένων και των μετόχων της.
Αξίζει να τονιστεί ότι σε περίπτωση μη αποδοχής της προτεινόμενης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού διευθέτησης, η εταιρεία θα αντιμετώπιζε πολλαπλάσια πρόστιμα και μακροχρόνια αβεβαιότητα – σε νομικό κι οικονομικό επίπεδο – που θα έθεταν σε σοβαρό κίνδυνο την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της, αυξάνοντας, παράλληλα, έτι περαιτέρω το κόστος περισπασμού της διοίκησης και των στελεχών της εταιρείας, που θα έπρεπε να ασχοληθούν με τη διαχείριση αυτής της υπόθεσης.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το κλείσιμο της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι προς το συμφέρον και της ίδιας της χώρας, καθώς διασφαλίζει την ομαλή ολοκλήρωση σειράς σημαντικών έργων που συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και την επιβίωση του πλέον σημαντικού για την οικονομική πορεία της χώρας κλάδου, καθώς και την διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Η ανακοίνωση της Ελλάκτωρ

Στη δική της απάντηση, η εταιρία Ελλάκτωρ σημειώνει πως συνεχίζει απρόσκοπτα τις δραστηριότητές της παρά την άδικη όπως την χαρακτηρίζει επιβολή προστίμου ύψους περίπου 38,5 εκατ. ευρώ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας είχε ήδη συμπεριλάβει σχετική πρόβλεψη ποσού 40 εκ. ευρώ στις σχετικές οικονομικές της καταστάσεις χρήσης 2016.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι σήμερα 03.08.2017 κοινοποιήθηκε η απόφαση διευθέτησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δυνάμει της οποίας επιβάλλεται στη θυγατρική της εταιρεία «ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.» πρόστιμο 38.495.453 ευρώ, στο πλαίσιο έρευνας σε διαγωνισμούς δημοπράτησης Δημοσίων Έργων Υποδομής παρελθόντων ετών.
Σημειώνεται ότι για το εν λόγω πρόστιμο, η εταιρεία είχε ήδη συμπεριλάβει σχετική πρόβλεψη ποσού 40 εκ. ευρώ στις σχετικές οικονομικές της καταστάσεις χρήσης 2016.
Η ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε., παρά την ως άνω άδικη για αυτήν απόφαση, συνεχίζει απρόσκοπτα τις δραστηριότητές της, προς το συμφέρον του ομίλου, των μετόχων του αλλά και της ίδιας της χώρας, για την ομαλή ολοκλήρωση σειράς σημαντικών έργων και έργων που συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε., διασφαλίζοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Τέλος επισημαίνεται ότι με την ανωτέρω απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού διαπιστώνεται ότι δεν στοιχειοθετείται διάπραξη παράβασης από τις εταιρείες του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. και ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε».

Η ανακοίνωση της J&P Άβαξ

«Η J&P-ΑΒΑΞ ΑΕ, σε συνέχεια και της από 14.10.2016 δημοσιοποιηθείσας απάντησής της σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι η διοίκηση της Εταιρείας αποφάσισε να αποδεχθεί την προτεινόμενη από την Επιτροπή Ανταγωνισμού διευθέτηση, στο πλαίσιο σχετικής έρευνας από τον Φεβρουάριο του 2013.
Ως αποτέλεσμα της εν λόγω διευθέτησης, η Εταιρεία θα καταβάλλει στο Ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 18,3 εκατ. ευρώ.
Επισημαίνεται ότι η Εταιρεία έχει ήδη συμπεριλάβει σχετική πρόβλεψη για το ύψος του παραπάνω προστίμου στα δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2016.
Η Διοίκηση της Εταιρείας έλαβε την ανωτέρω απόφαση με αποκλειστικό και μόνο κριτήριο ότι είναι προς το συμφέρον της να μην υπάρξει περαιτέρω παράταση της νομικής και οικονομικής αβεβαιότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, η Διοίκηση της Εταιρείας εκτιμά ότι η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι προς το συμφέρον του Ομίλου J&P-ΑΒΑΞ, των μετόχων του αλλά και της ίδιας της χώρας, καθώς επιτρέπει την ομαλή ολοκλήρωση σειράς σημαντικών έργων που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διασφαλίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης