Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Εντός του 2017 η εξόφληση της Ήρων Θερμοηλεκτρική από ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ

Εντός του 2017 η εξόφληση της Ήρων Θερμοηλεκτρική από ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ
Στον παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας οφείλονται συνολικά 39,4 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τον συμβιβασμό που έχει επιτευχθεί οι δύο φορείς θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό εντός του τρέχοντος έτους
Το… μάστορά τους βρήκαν ο ΑΔΜΗΕ και ο ΛΑΓΗΕ που δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τους ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας.
Η εταιρεία Ήρων Θερμοηλεκτρικός Σταθμός Βοιωτίας «χορεύει στο ταψί» τον Διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς και τον Λειτουργό της αγοράς ενέργειας, οι οποίοι της οφείλουν συνολικά 39,4 εκατ. ευρώ το 2016 έναντι 27,5 εκατ. ευρώ το 2015.
Η διοίκηση της εταιρείας μετά από αγωγές που κατέθεσε, υποχρέωσε ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ να έρθουν σε συμβιβασμό και μάλιστα να δώσουν εγγυήσεις για την εξόφληση των οφειλόμενων σε 12 μηνιαίες δόσεις.
Πάντως η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ επικαλέστηκε την αδυναμία πληρωμής από τη ΔΕΗ, η οποία καθυστερεί να αποδώσει τα οφειλόμενα.  
Δηλαδή ο ΛΑΓΗΕ ισχυρίζεται ότι αν πληρωθεί από τη ΔΕΗ θα προχωρήσει άμεσα στην εξόφληση των υποχρεώσεών του.  
Η συνολική απαίτηση ανέρχεται στα 39,4 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει το ποσό των 14,3 εκατ. ευρώ, για το οποίο η Ήρων είχε καταθέσει αγωγή κατά του ΛΑΓΗΕ (υπό γενικό αριθμό κατάθεσης 40767/2014 και αριθμό κατάθεσης 7502/2014).
Η αγωγή συζητήθηκε μετά από αρκετές αναβολές στις 03-05-2017 ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά.

Εξόφληση εντός του 2017

Η Ήρων εξασφάλισε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας βάσει της οποίας  οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς και της ίδιας της εταιρίας, θα πρέπει να αποζημιωθούν από τον ΛΑΓΗΕ.
Η συμφωνία προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα επιστρέψει το συνολικά οφειλόμενο από αυτήν ποσό στο ΛΑΓΗΕ και ο ΛΑΓΗΕ θα αποπληρώσει εν συνεχεία κάθε ανεξάρτητο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις, από τον Ιανουάριο έως και τον Δεκέμβριο του 2017.
Η εταιρεία ΗΡΩΝ είναι μεταξύ των πρώτων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με μερίδιο αγοράς που φθάνει στο 3,49% τον Ιούνιο από 3,15% τον Απρίλιο.
Τα τιμολόγια οικιακού ρεύματος είναι χαμηλότερα έως 20% σε σχέση με εκείνα της ΔΕΗ.
Το κόστος της Kwh διαμορφώνεται στα 0,076 ευρώ και στα συμβόλαια 24μηνης διάρκειας η εταιρεία Ήρων δεν χρεώνει την αξία του ρεύματος κατά τον 1ο και 13ο μήνα.
Ο κύκλος εργασιών της Ήρων ενισχύθηκε 51% και ανήλθε σε 96,2 εκατ. ευρώ το 2016 έναντι 63,6 εκατ. ευρώ το 2015.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης