Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η θέσπιση ορίου στην παραγωγή Λιβύης και Νιγηρίας στο επίκεντρο της επιτροπής του ΟΠΕΚ

Η θέσπιση ορίου στην παραγωγή Λιβύης και Νιγηρίας στο επίκεντρο της επιτροπής του ΟΠΕΚ
Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε χθες, ότι πλησιάζει η στιγμή που θα πρέπει να μπει όριο στην αύξηση της παραγωγής της Λιβύης και της Νιγηρίας.
Η Ρωσία κάλεσε σήμερα (24/7) τον ΟΠΕΚ να θέσει όριο στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στα δύο μέλη του που εξαιρούνται της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής, Λιβύη και τη Νιγηρία, στη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης υλοποίησης της συμφωνίας που πραγματοποιείται στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.
Η επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ του ΟΠΕΚ και 10 ανεξάρτητων πετρελαιοπαραγωγών κρατών, ανάμεσά τους και η Ρωσία, ώθησε τις τιμές του «μαύρου χρυσού» πάνω από τα 58 δολάρια το βαρέλι τον Ιανουάριο, αλλά έκτοτε υποχώρησαν σε ένα εύρος μεταξύ 45 και 50 δολαρίων το βαρέλι.
Κύριες αιτίες ήταν η αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ και η ανάκαμψη της παραγωγής στις σπαρασσόμενες από εμφύλιες διαμάχες Λιβύη και Νιγηρία.
Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε χθες, ότι πλησιάζει η στιγμή που θα πρέπει να μπει όριο στην αύξηση της παραγωγής της Λιβύης και της Νιγηρίας.
«Νομίζω ότι και αυτές οι χώρες θα πρέπει να ενταχθούν στη συμφωνία μαζί με τους άλλους παραγωγούς πετρελαίου και να συμβάλουν στην πρωτοβουλία σταθεροποίησης της αγοράς, καθώς έχουν φθάσει σε ένα υψηλό επίπεδο παραγωγής», δήλωσε ο Νόβακ στη Financial Times.
Η Λιβύη παράγει αυτή τη στιγμή πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, κάτω από την παραγωγική της ικανότητα των 1,4 έως 1,6 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, αλλά κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από την αναττοπή του Μουαμάρα Καντάφι το 2011 και μετά.
Η Νιγηρία έχει επίσης επιταχύνει την παραγωγή τους τους τελευταίους μήνες.
Πηγές του ΟΠΕΚ ανέφεραν στο Reuters, ότι η Νιγηρία θα μπορούσε να συμβάλει στην μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων, εάν κατάφερνε να διατηρήσει την παραγωγή της στα 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για 90 ημέρες.
Επίσης, δήλωσαν ότι η Λιβύη δυσκολεύεται να διατηρήσει την παραγωγή της πάνω από τα 1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και επομένως δεν είναι απαραίτητο να της τεθεί όριο.
Η Σαουδική Αραβία από την πλευρά της άφησε να εννοηθεί, ότι ήταν έτοιμη να αποδεχθεί την αύξηση της παραγωγής από τη Λιβύη και τη Νιγηρία, αρκεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα από όλα τα άλλα κράτη, κάτι που απέρριψε η Ρωσία, η οποία τάσσεται κατά της περαιτέρω μείωσης της παραγωγής της.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Μοχάμεντ Μπάρκιντο δήλωσε από την πλευρά του, ότι η εξισορρόπηση της αγοράς θα επιταχυνθεί, καθώς η ζήτηση θα αυξηθεί το β΄ εξάμηνο του 2017.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ Έσαμ αλ-Μαρζούκ δήλωσε σήμερα (24/7), ότι ο βαθμός συμμόρφωσης όλων των συμμετεχόντων στη συμφωνία του ΟΠΕΚ ξεπέρασε το 90% τον Ιούνιο του 2017.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης