Χρηματιστήριο & Αγορές

Οι ενεργειακές μετοχές που θα ηγηθούν της χρηματιστηριακής αγοράς

Οι ενεργειακές μετοχές που θα ηγηθούν της χρηματιστηριακής αγοράς
Γιατί  ηγήτορες του κλάδου περιέχουν κρυμμένες υπεραξίες
H χρηματιστηριακή αγορά υπέστη οριακή διόρθωση την Παρασκευή 20 Ιουλίου καθώς η αγορά προεξόφλησε την μη αναβάθμιση από τον S&P σε επίπεδο υψηλότερης βαθμίδας.
Δεδομένου όμως ότι θα προχωρήσει η έκδοση του πενταετούς ομολόγου, αν όλα επιβεβαιώθούν και με ένα επιτόκιο 4,4%-4,5% τότε η χρηματιστηριακή αγορά θα επικεντρώσει την προσοχή της στις εξής μετοχές του ευρύτερου ενεργειακού και βιομηχανικού τομέα.
-    ΔΕΗ: Η βραχυπρόθεσμη διάσπαση της αντίστασης των 2.37 ευρώ τεχνικά ανοίγει την κίνηση προς την ζώνη των 2.53.
Σε κεφαλαιοποίηση 550 εκατ ευρώ η ΔΕΗ έχει σημαντικά περιθώρια ανοδου καθώς:
Πρώτον πηγαίνει για μια κερδοφορία σε επίπεδο EBITDA που θα κινηθεί μεταξύ 520 και 700 εκατ ευρώ σύμφωνα με τα λεγόμενα της δίοικησης.
Δεν υπάρχουν και πολλές εισηγμένες παγκοσμίως που τα ΕΒΙΤDA να είναι υψηλότερα από την κεφαλαιοποίηση.
Βέβαια στα κέρδη θα εισέλθουν φέτος και τα κεφαλαιακά κέρδη από την πώληση του ΑΔΜΗΕ που θα φορολογηθούν, όμως κριτικής σημασίας θα είναι και η πώληση μονάδων.
Στον τομέα αυτό είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν μονάδες όπως η Μελίτη 1 που έχει πολύ ελεγχόμενο κόστος παραγωγής και ακόμα και οι συντελεστές εκπομπών του CO2 δεν δημιουργούν για έναν πιθανό επενδυτή αρνητικές προοπτικές.
Κριτικής σημασίας η στρατηγική των μεγάλων ελληνικών ενεργειακών ομίλων και οι συμπράξεις τους με ξένους.
Οι ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι βρίσκονται σε ισχυρή κεφαλαιακή θέση και μπορούν να κάνουν επωφελείς συμφωνίες με την κυβέρνηση αιφνιδιάζοντας όσους καλλιεργούν τον αρνητισμό για τις λιγνιτικές μονάδες.
Αυτό θα δώσει στην κυβέρνηση σημαντικό χρόνο για να διαχειριστεί τον μεταχηματισμό της ενεργειακής αγοράς και θα άρει ενδεχόμενες πιέσεις που θα προκύψουν για τα υδροηλεκτρικά.
Η ΔΕΗ έχει κερδίσει μέχρι στιγμής χρόνο από τα ΑΔΙ και τα ΝΟΜΕ ενώ η αγορά αναμένει τις κινήσεις της σε σειρά άλλων τομέων, όπως το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες.
Σημαντικό ζήτημα το ξεκαθάρισμα της λειτουργίας μονάδων που δεν καλύπτουν την ονομαστική δυναμικότητα και το σύστημα οδηγείται στην εντατικότερη λειτουργία των υδροηλεκτρικών για να πέφτει η μέση και οριακή τιμής στο σύστημα
-    Μυτιληναίος: Η πορεία του Μυτιληναίου προς το 1,5 δις κεφαλαιοποίηση είναι σε εξέλιξη και οι διορθωτικές κινήσεις θα αποτελέσουν ευκαιρίες.
Μετά το 8.74, η μετοχή βρίσκει συστηματικούς αγοραστές στην περιοχή των 8.50 ευρώ.
Ο όμιλος πέραν της κερδοφορίας του για το 2017 που θα είναι σε επίπεδα 200 εκατ ευρώ προ φόρων με μετριοπαθείς προβλέψεις θα εισέλθει δυναμικά στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, χάρις την πολύ ισχυρή πρόσβαση που έχει αποκτήσει στις κεφαλαιαγορές.
Είναι άγνωστο αν ο Μυτιληναίος θα χτυπήσει μονάδες της ΔΕΗ ή θα επιλέξει τα υπό πώληση ποσοστά των ΕΠΑ ή ΕΔΑ.
Ή ακόμα αν θα ανεβάσει ακόμα υψηλότερα τον πήχυ με στόχο ένα μεγαλύτερο λάβαρο, που θα του αλλάξει ριζικά τα μεγάθη.
Είναι όμως ο μεγαλύτερος ιδιωτικός Ομιλος που εξειδικεύεται στην στρατηγική των εξαγορών και συγχωνεύσεων.
Αναμένει τις τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων για τα ΑΔΙ από τις Βρυξέλλες.
-    Βιοχάλκο: Η πορεία του Ομίλου αυτού προς την κεφαλαιοποίηση του 1 δις ευρώ είναι επίσης ένα ακόμα σημαντικό επενδυτικό στοίχημα, καθόσον βρίσκεται χαμηλότερα των 750 εκατ ευρώ.
Η Βιοχάλκο προχωρά στην ενδεικνυόμενη στρατηγική συγχώνευσης των θυγατρικών της υπό την δική της σκέπη και μετά το επιτυχημένο εγχείρημα της Cenergy, η συχγώνευση της Χαλκόρ με την ΕΛΒΑΛ θα δημιουργήσουν ένα ακόμα ισιχυρό εταιρικό σχήμα με τζίρο 1,6 δις.
Η Βιοχάλκο με μια υψηλή κερδοφορία για το 2017 που στο πρώτο εξάμηνο ανέρχεται σύμφωνα με εκτιμήσεις στα 130 εκατ ευρώ δείχνει να έχει αφήσει πίσω τα προβλήματα του παρελθόντος και να συμπεριφέρεται στα πλαίσια της φιλοσοφίας που ζητά η κεφαλαιαγορά.
Στα θετικά της η καλή χρονιά από πλευράς εξαγωγών και της μέχρι πρότινος "προβληματικής" θηγατρικής Σιδενόρ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης