Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η έκπτωση 15% και το πλεονέκτημα στην παραγωγή ρεύματος διατηρούν ακλόνητο το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ

Η έκπτωση 15% και το πλεονέκτημα στην παραγωγή ρεύματος διατηρούν ακλόνητο το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ
Χάρη στον πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η κρατική επιχείρηση είναι σε θέση να διαμορφώνει τιμολόγια  ρεύματος στο όριο του κόστους των ιδιωτών προμηθευτών
«Μπετόν αρμέ» το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ για τον μήνα Ιούνιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, προκύπτει ότι το μερίδιο αγοράς της επιχείρησης διαμορφώθηκε στο 85,5%, ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 πρέπει να μειωθεί στο 75,21%.
Η προοπτική μείωσης στα επίπεδα του 10% θεωρείται αδύνατη καθώς πρέπει να αποχωρήσουν από τη ΔΕΗ τουλάχιστον 1,6 εκατομμύρια μετρητές. Επισημαίνεται πως τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ μετρούν τον όγκο κατανάλωσης ρεύματος.
Το σύνολο των προμηθευτών παρουσίασε κάμψη των μεριδίων αγοράς διότι έπεσε η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.  
Η Protergia παραμένει στην κορυφή ανάμεσα στους ιδιώτες προμηθευτές με μερίδιο αγοράς στο 3,5% από 3,53% που ήταν το Μάιο.
Ακολουθεί η εταιρεία Ήρων με μερίδιο αγοράς στο 3,49% από το 3,43% του Μαΐου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της εταιρείας προχωρά το επόμενο διάστημα σε επιθετική πολιτική προσέγγισης πελατών.
Αντίθετα η Elpedison εμφάνισε μερίδιο αγοράς 3,38% τον Ιούνιο από 3,43% τον Μάιο, δηλαδή σημείωσε μια μικρή υποχώρηση.
Οι  υπόλοιπες εταιρείες έχουν μερίδιο αγοράς κάτω του 1% με εξαίρεση την εταιρεία Watt + Volt, η οποία στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου παρουσίασε άνοδο της πελατειακής βάσης.
Το Ιούνιο το ποσοστό της αυξήθηκε περαιτέρω και ανήλθε στο 1,14% από 1,03% τον Μάιο και 1,01% τον  Απρίλιο.
Τα  ΕΛΤΑ ανεβαίνουν με σταθερά βήματα και το μερίδιο αγοράς τους ανέρχεται στο 0,8% τον Ιούνιο από 0,5% τον Απρίλιο.
Ο συνολικός αριθμός πελατών της «αγγίζει» τους 3.000, αριθμός ικανοποιητικός αν ληφθεί υπόψη πως η εταιρία μετρά μόλις τέσσερις μήνες «ζωής».

Η εξέλιξη στο κόστος του ρεύματος

Τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ αποκαλύπτουν ότι οι μηνιαίες χρεώσεις προμήθειας ανά συμμετέχοντα διαμορφώνεται από 51,78 ευρώ / Mwh και φθάνουν μέχρι τα 51,82 ευρώ /Mwh.
Ειδικότερα, για τη ΔΕΗ το κόστος ανήλθε στα 51,71 ευρώ /Mwh.
Δηλαδή ο βασικός παίκτης της αγοράς έχει το ίδιο κόστος αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τους ιδιώτες προμηθευτές.
Για το πρώτο εξάμηνο του 2017 η Οριακή Τιμή Συστήματος, το Ιανουάριο ήταν στα 75,60 ευρώ / Mwh , έπεσε στα  56,22 ευρώ τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο στα 46,22 ευρώ, τον Απρίλιο στα 44,57 ευρώ, τον Μάιο στα 45,73 ευρώ και τον Ιούνιο στα 51,32 ευρώ / Mwh.   
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προήλθε από ΑΠΕ (4.963 MW), από λιγνιτικές μονάδες (3.912 MW) , από μονάδες φυσικού αερίου (4,658 MW) και υδροηλεκτρικές  μονάδες (3.173 MW).  
Στο πρώτο εξάμηνο του 2017 η παραγωγή ρεύματος από υδροηλεκτρικές μονάδες συμμετείχε με ποσοστό 19% στη συνολική παραγωγή.
Η ΔΕΗ σε ρόλο παραγωγού και προμηθευτή εμφανίζεται να κερδίζει ως παραγωγός από τη συμμετοχή των υδροηλεκτρικών μονάδων, ενώ η τιμή ΟΤΣ διαμορφώνεται στα ίδια επίπεδα για όλους του προμηθευτές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Το πλεονέκτημα της ΔΕΗ ως παραγωγού γίνεται πλεονέκτημα και ως προμηθεύτριας εταιρείας, αφού είναι σε θέση να διαμορφώνει τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος στο όριο του κόστους των ιδιωτών προμηθευτών.
Στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν ότι η ΔΕΗ εκμεταλλεύεται τη δεσπόζουσα θέση στην αγορά και συνάμα κάνει χρήση του ρόλου του παραγωγού και του προμηθευτή, εφαρμόζοντας την έκπτωση του 15% στα τιμολόγια ρεύματος για τους συνεπείς της πελάτες.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης