Ενέργεια

Διακόπτονται έως 15 Αυγούστου οι εργασίες κατασκευής του ΤΑΡ στα Τενάγη Φιλίππων

Διακόπτονται έως 15 Αυγούστου οι εργασίες κατασκευής του ΤΑΡ στα Τενάγη Φιλίππων
Σύμφωνα με τον Δήμο Καβάλας υπάρχει πρόβλημα άρδευσης των καλλιεργειών στην περιοχή και θα ζητηθεί η διακοπή των εργασιών μέχρι τις 15 Αυγούστου, προκειμένου να αρδεύονται επαρκώς οι καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής.
Αυτοψία πραγματοποίησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Καβάλας Ηλίας Καλανταρίδης στον χώρο εργασιών της κατασκευάστριας εταιρείας του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ πλησίον της περιοχής Λασπόλουτρων, μετά τις καταγγελίες των αγροτών της περιοχής σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία προέβη σε γεώτρηση, που στερεί ύδατα για την άρδευση των χωραφιών τους.
Ο κ. Καλανταρίδης είχε συνάντηση με στελέχη της εταιρείας ΤΑΡ, για να τον ενημερώσουν πάνω σε όλα τα ζητήματα αναφορικά με το έργο, όπου του εξηγήθηκε ότι δεν έγινε καμία γεώτρηση, αλλά λόγω των εργασιών για την διέλευση του αγωγού αναδύθηκαν ύδατα, τα οποία επιβάλλεται να αποστραγγιστούν.
Σύμφωνα με τον κ. Καλανταρίδη, υπάρχει πρόβλημα άρδευσης των καλλιεργειών στην περιοχή και με επιστολή που θα στείλει ο Δήμος Καβάλας στους κατασκευαστές του ΤΑΡ, θα ξεκινήσει διακοπή των εργασιών στο συγκεκριμένο σημείο μέχρι τις 15 Αυγούστου, προκειμένου να αρδεύονται επαρκώς οι καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής.
Είχε προηγηθεί κοινή επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θεόδωρου Μαρκόπουλου και της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα προς την εταιρεία TAP AG, με την οποία ζητούσαν την άμεση διακοπή κάθε εργασίας, η οποία περιλαμβάνει άντληση υδάτων στα Τενάγη των Φιλίππων μέχρι τις 15 Αυγούστου.
Στην επιστολή τους ανέφεραν χαρακτηριστικά:
«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιήσαμε στο χώρο εργασιών της εταιρίας σας, πλησίον της περιοχής “Λασπόλουτρα” στα όρια των νομών Καβάλας- Δράμας, μας υποδείχθηκε η άντληση υδάτων, τα οποία συσσωρεύονται σε δύο σκάμματα βάθους περίπου 5 μέτρων, τα οποία έχουν διανοιχθεί.
Εξαιτίας της επιχειρούμενης άντλησης και λόγω της ιδιαιτερότητας του υπεδάφους στην ευρύτερη περιοχή των Τεναγών Φιλίππων (έντονη κίνηση εδαφικού νερού λόγω της φύσης του υλικού του εδάφους/ υπεδάφους και των τριχοειδών φαινομένων, τα οποία τελικά συνιστούν την υπάρδευση στην ευρύτερη περιοχή) ακόμη και η τοπική άντληση υδάτων μπορεί αν έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της στάθμης νερού σε γειτονικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Σε μια χρονική περίοδο όπου όλη η περιοχή της πεδιάδας των Φιλίππων και της πεδιάδας της Δράμας (περιλαμβανομένων και των Τεναγών) πλήττεται από παρατεταμένη ξηρασία, κάθε σταγόνα νερού είναι πολύτιμη για τις καλλιέργειες και θα έπρεπε να αποφεύγονται ενέργειες- εργασίες, οι οποίες ενδεχομένως μπορεί να συντείνουν στον περιορισμό του ζωογόνου αυτού πόρου από τις γεωργικές καλλιέργειες της περιοχής.
Στα πλαίσια αυτά, παρακαλούμε για την άμεση διακοπή κάθε εργασίας η οποία περιλαμβάνει άντληση υδάτων ή επηρεάζει καθοιονδήποτε τρόπο, την υδατική δίαιτα της ευρύτερης περιοχής μέχρι τις 15 Αυγούστου, οπότε σταδιακά οι καλλιέργειες περιορίζουν τις ανάγκες τους σε αρδευτικό νερό.
Με απώτερο σκοπό την αποφυγή πρόκλησης οποιασδήποτε επίπτωσης στην περιοχή».

Αρχική δημοσίευση: 17/7/2017 10:20

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης