Αναλύσεις

Πτώση της κατανάλωσης υγρών καυσίμων, πλην πετρελαίου θέρμανσης – Αύξηση στο λαθρεμπόριο

Πτώση της κατανάλωσης υγρών καυσίμων, πλην πετρελαίου θέρμανσης – Αύξηση στο λαθρεμπόριο
Καθοριστική στην εξέλιξη της κατανάλωσης βενζινών και πετρελαίου ήταν η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του έτους
Μείωση των πωλήσεων τόσο στη βενζίνη όσο και στο ντίζελ κίνησης δείχνουν τα στοιχεία πενταμήνου που έχουν στη διάθεση τους οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, ενώ αύξηση της κατανάλωσης καταγράφεται μόνο στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Ωστόσο το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το άνοιγμα της ψαλίδας στον  Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης μεταξύ των δύο ειδών ντίζελ που προσεγγίζει το 50%,χωρίς να συνυπολογίζεται ο ΦΠΑ 24%, δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες για αύξηση λαθρεμπορίου, καθώς παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι οι καιρικές συνθήκες δεν μπορούν να δικαιολογήσουν επαρκώς την αύξηση της κατανάλωσης.
Σημαντική ρόλο στη μείωση της κατανάλωσης των καυσίμων κίνησης όπως φαίνεται έχει η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης  που έγινε από την 1η Ιανουαρίου του 2017.  
Σύμφωνα πλέον με πρόσφατα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, οι πωλήσεις βενζίνης κάθε τύπου μειώθηκαν το πεντάμηνο κατά περίπου 5%, υποχωρώντας στα 1.202 χιλ. κυβικά από 1.261 χιλ. κυβικά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2016.
Την ίδια περίοδο οι πωλήσεις ντίζελ κίνησης έπεσαν περίπου 1% στα 1.142 χιλ.  κυβικά από 1.158 χιλ. κυβικά το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου 2016.

Αυξημένες πωλήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι οι καταναλωτές έχουν στραφεί μεν στο πετρέλαιο κίνησης γεγονός που δικαιολογεί εν μέρει την πτώση στη βενζίνη, όμως και η πορεία κατανάλωσης του ντίζελ είναι αρνητική.
Αντίθετα, οι πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκαν στο πεντάμηνο κατά περίπου 7%, φθάνοντας στα 803.000 χιλ. κυβικά από 751.000 χιλ. κυβικά το πρώτο πεντάμηνο του 2016.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η τελευταία αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα κίνησης, βενζίνη και ντίζελ, τέθηκε σε ισχύ  από 1/1/2017, ενώ στο πετρέλαιο θέρμανσης η αλλαγή στον ΕΦΚ έγινε με την έναρξη της χειμερινής περιόδου 2016 - 17, τον Οκτώβριο 2016.
Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά φόρου μεταξύ του ντίζελ κίνησης και θέρμανσης τόσο περισσότερο ευνοείται το λαθρεμπόριο, προσθέτοντας και τους ήδη ανεπαρκείς ελέγχους που έχουν μειωθεί περεταίρω.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο στη βενζίνη όσο και στο ντίζελ κίνησης η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους φόρους στην ΕΕ και γι’ αυτό κατατάσσεται μεταξύ των πέντε ακριβότερων χωρών της Ευρώπης, όσον αφορά στα καύσιμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης