Ασία

Valeura Energy: Υπάρχουν σημαντικοί αντισυμβατικοί πόροι υδρογονανθράκων στην Τουρκία

Valeura Energy: Υπάρχουν σημαντικοί αντισυμβατικοί πόροι υδρογονανθράκων στην Τουρκία
Σύμφωνα με την ΕΙΑ, οι συνολικοί ανακτήσιμοι πόροι από σχιστόλιθο στην Τουρκία θα μπορούσαν να υπερβούν τα 23 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου και τα περίπου 4,7 δισ. βαρέλια πετρελαίου.
Για σημαντικούς αντισυμβατικούς πόρους υδρογονανθράκων στη βορειοδυτική και την νοτιοανατολική Τουρκία, οι οποίοι μένουν ανεκμετάλλευτοι, έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής πετρελαϊκής εταιρείας Valeura Energy, Τζιμ Μακ Φάρλαντ, μιλώντας στο 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου στην Κωνσταντινούπολη.
Πρόσθεσε δε, ότι είναι μία ευκαιρία για μεταφορά τεχνογνωσίας στην εξερεύνηση και εκμετάλλευση τέτοιων πόρων από τη Βόρεια Αμερική στην Τουρκία.
«Δεδομένης της ενεργειακής όρεξης της Τουρκίας, η οποία αναπτύσσεται έντονα, η αγορά είναι πραγματικά έτοιμη για εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου» τόνισε ο Μακ Φάρλαντ.
Σημειώνοντας ότι η Τουρκία παράγει σήμερα λιγότερο από το 5% των εγχώριων αναγκών της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετές αποδεδειγμένες πηγές υδρογονανθράκων στη χώρα, που οι περισσότεροι θεωρούν σχετικά ανεπαρκείς και ανεπαρκώς αξιοποιημένες.
«Ειδικά στην αντισυμβατική πλευρά, πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμα μια μεγάλη ευκαιρία εδώ, τόσο στη νοτιοανατολική Τουρκία, στη λεκάνη της Ανατολίας, όσο και στη λεκάνη της Θράκης στη βορειοδυτική Τουρκία», δήλωσε.
Το σύνηθες πετρέλαιο το οποίο είναι υγρό σε ατμοσφαιρική θερμοκρασία, μπορεί να παραχθεί χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους γεώτρησης, ενώ το μη συμβατικό πετρέλαιο απαιτεί προηγμένες μεθόδους παραγωγής λόγω του γεωλογικού σχηματισμού και της πυκνότητας του, πράγμα που σημαίνει, ότι δεν ρέει ελεύθερα και ανεξάρτητα.
Ο ίδιος είπε, ότι σύμφωνα με την Διεύθυνση Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) των ΗΠΑ, οι συνολικοί ανακτήσιμοι πόροι από σχιστόλιθο στην Τουρκία θα μπορούσαν να υπερβούν τα 23 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου και τα περίπου 4,7 δισ. βαρέλια πετρελαίου.
Ανέφερε ακόμη, ότι η Valeura Energy δραστηριοποιείται στη λεκάνη της Θράκης περισσότερα από 6 χρόνια και η εταιρεία εισήλθε πρόσφατα σε κοινοπραξία με την Statoil για την εξερεύνηση σχιστολιθικού φυσικού αερίου.
Ο Μακ Φάρλαντ υπογράμμισε την πίστη του στο δυναμικό σε μη συμβατικούς πόρους στην Τουρκία και υπογράμμισε ότι η εταιρεία του θα προχωρήσει σε «σημαντικές επενδύσεις».
Τόνισε ακόμη, ότι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για επενδύσεις αυτού του είδους στην Τουρκία είναι το «εξαιρετικά χαμηλό φορολογικό καθεστώς».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης