Ασία

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Άμπου Ντάμπι ADNOC σχεδιάζει να προχωρήσει σε IPO

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Άμπου Ντάμπι ADNOC σχεδιάζει να προχωρήσει σε IPO
Το Αμπού Ντάμπι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει IPO σε μέρος δραστηριοτήτων της πετρελαϊκής του εταιρείας και όχι μετοχών της ίδιας της ADNOC.
Η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αμπού Ντάμπι ADNOC ανακοίνωσε σήμερα (10/7) ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε αρχική δημόσια προσφορά (IPO) ορισμένων εκ των δραστηριοτήτων της και να αναζητήσει νέες εταιρικές σχέσεις με άλλες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.
Ο ενεργειακός κολοσσός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων επιδιώκει να αυξήσει την κερδοφορία του και να αποκτήσει πρόσβαση σε νέες αγορές, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρατεταμένων χαμηλών τιμών πετρελαίου που έχει δημιουργήσει πίεση στα κράτη, που εξαρτώνται οικονομικά από τα ορυκτά καύσιμα.
Σε αντίθεση ωστόσο με την σαουδαραβική Saudi Aramco, η IPO των μετοχών της οποίας αναμένεται να προσελκύσει τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια, το Άμπου Ντάμπι δεν σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μία αρχική δημόσια προσφορά για μερίδιο μετοχών της ίδιας της ADNOC.
Η πρώτη πιθανή IPO για τις υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών ADNOC θα ανακοινωθεί σε λίγους μήνες, με μετοχές που θα εισαχθούν στις εγχώριες αγορές μετοχών, σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα The National.
Ακόμη, δεν είναι βέβαιο ποιες δραστηριότητες της ADNOC θα διατεθούν ή ποια θα είναι η αύξηση της μετοχής.
Η ADNOC ανακοίνωσε επίσης, ότι επιθυμεί να επεκτείνει το μοντέλο της συνεργασίας με διεθνείς εταιρείες πετρελαίου, όπως η Exxon Mobil και η Royal Dutch Shell, στους τρεις μεγάλους ενεργειακούς τομείς, την εξερεύνηση και παραγωγή ορυκτών καυσίμων, την αποθήκευση και μεταφορά τους και την επεξεργασία τους σε καύσιμα και χημικά.
Η προσπάθεια αποσκοπεί στην αύξηση της κερδοφορίας και στην διείσδυση των αγορών αυτών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης