Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Συνεργασία Statoil, Vattenfall και Gasunie για την παραγωγή υδρογόνου

Συνεργασία Statoil, Vattenfall και Gasunie για την παραγωγή υδρογόνου
Το υψηλό κόστος και η  έλλειψη εγκαταστάσεων αποθήκευσης CO2 έχουν περιορίσει την ανάπτυξη μονάδων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για το υδρογόνο που βασίζεται στο φυσικό αέριο
Οι Statoil, Vattenfall και Gasunie έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας (MoU) για να αξιολογήσουν τις δυνατότητες μετατροπής της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Vattenfall στις Κάτω Χώρες σε μονάδα παραγωγής υδρογόνου.
Η πιθανή μείωση των εκπομπών CO2 είναι 4 εκατομμύρια τόνοι CO2 ετησίως που  ισοδυναμεί με εκπομπές από περισσότερα από 2 εκατομμύρια αυτοκίνητα.
 Τα επόμενα βήματα θα περιλαμβάνουν μελέτες σκοπιμότητας  προκειμένου  να αξιολογηθεί η μετατροπή μιας από τις τρεις μονάδες Magnum της  Vattenfall Nuon στο Eemshaven για τη λειτουργία με υδρογόνο.
Το μνημόνιο  συνεργασίας περιλαμβάνει επίσης τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο μπορεί να σχεδιαστεί μια μονάδα μεγάλης κλίμακας, όπου η παραγωγή υδρογόνου συνδυάζεται με τη δέσμευση CO2, τις μεταφορές και τη μόνιμη αποθήκευση, καθώς και με την εξέταση ενδεχόμενων επιχειρηματικών μοντέλων.
 Ο σταθμός παραγωγής αερίου Magnum διαθέτει τρεις αεριοστρόβιλους συνδυασμένου κύκλου (CCGT) ισχύος 440 MW. Ένα CCGT εκπέμπει περίπου 1,3 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως.
Η τεχνολογία για την παραγωγή υδρογόνου με τη μετατροπή του φυσικού αερίου σε υδρογόνο και CO2 είναι γνωστή. Το νέο στοιχείο είναι ο σχεδιασμός μιας μεγάλης κλίμακας αλυσίδας.
Μέχρι στιγμής, το υψηλό κόστος σε συνδυασμό με την έλλειψη εγκαταστάσεων αποθήκευσης CO2 έχουν περιορίσει την ανάπτυξη μονάδων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για το υδρογόνο που βασίζεται στο φυσικό αέριο.
Το 2016, η νορβηγική κυβέρνηση ξεκίνησε ένα νέο εθνικό σχέδιο δέσμευσης, μεταφοράς και αποθήκευσης CO2.
Μελέτες επιβεβαίωσαν τη σκοπιμότητα αποθήκευσης CO2 στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα, με υψηλή χωρητικότητα αποθήκευσης και δυνατότητα επέκτασης των εγκαταστάσεων διαχείρισης πρόσθετων όγκων CO2 πέραν του αρχικού έργου επίδειξης.
Εάν υλοποιηθεί το έργο στη Νορβηγία, αυτό μπορεί να ανοίξει για μελλοντική αποθήκευση CO2 από άλλα έργα, συμπεριλαμβανομένου του κοινού έργου Vattenfall, Gasunie και Statoil
Η Statoil έχει πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στην αποθήκευση CO2 στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα.
Η εταιρεία δημιούργησε  έναν «χάρτη» για τους στόχους της μείωσης των εκπομπών CO2 και τη βελτίωση της έντασης του άνθρακα και της ενεργειακής απόδοσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης