Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σταθερά πάνω από 2,2 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ παρά τους διακανονισμούς

Σταθερά πάνω από 2,2 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ παρά τους διακανονισμούς
Εξάντλησαν τα όρια τους οι πολιτικές ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών παραμένουν μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την ΔΕΗ, η ρευστότητα της οποίας πιέζεται ασφυκτικά, ενώ τα αλλεπάλληλα προγράμματα ρύθμισης οφειλών απέδωσαν ελάχιστα και φαίνεται ότι έχουν εξαντλήσει τα όρια τους.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, σε ρύθμιση βρίσκονται μόνο 790 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το σύνολο των ληξιπρόθεσμων εκτός ρύθμισης στις 31 Μαίου 2017 ανέρχονταν σε 2,231 δισ. ευρώ.
Από αυτά, οφειλές πάνω από 3.000 ευρώ είναι μόνο τα 483 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει, ότι το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών προέρχεται από μικρούς οικιακούς καταναλωτές, οι οποίοι προφανώς αξιοποιούν το άτυπο μορατόριουμ, που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση στη ΔΕΗ για τους οφειλέτες μέχρι 1.000 ευρώ, στους οποίους η επιχείρηση δεν προχωρά σε διακοπή ηλεκτροδότησης.
Μάλιστα ο κ. Παναγιωτάκης κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης σχολιάζοντας τους αυξημένους λογαριασμούς του φετινού χειμώνα είπε, ότι "είναι προφανές πως οι καταναλωτές επιλέγουν να καίνε ρεύμα αντί για πετρέλαιο για θέρμανση για λόγους ρευστότητας".
Απευθυνόμενος δε στον παριστάμενο στη Γενική Συνέλευση πρόεδρο των ΕΛΠΕ Ευστάθιο Τσοτσορό, σημείωσε ότι "το πετρέλαιο το πληρώνεις τώρα, ενώ το ρεύμα μπορείς να το πληρώσεις αργότερα και να διαμαρτύρεσε ότι έχει αυξηθεί, ενώ για το πετρέλαιο δεν διαμαρτύρεται κανείς".
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ από 1,4 δισ. ευρώ το 2014 εκτινάχθηκαν σε 2,298 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015, αυξήθηκαν περαιτέρω σε 2,58 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016, για να επανέλθουν μετά τις ρυθμίσεις περίπου στα επίπεδα του 2015 και να διαμορφωθούν σε 2,231 δισ. ευρώ το Μάιο του 2017.



Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παναγιωτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις η ΔΕΗ να ξεπεράσει τις αδυναμίες και μετασχηματιζόμενη να παραμείνει ισχυρή, ενώ ζήτησε τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων της επιχείρησης με το κράτος, καθώς όπως είπε «δεν μπορεί να συνεχίσει να πλέει στο φορτουνιασμένο πέλαγος του ανταγωνισμού δεμένη στο κατάρτι».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης δήλωσε ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει «ισχυρός πυλώνας» του ενεργειακού συστήματος της χώρας και εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι θα εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες τόσο από την εγχώρια αγορά, όσο και από ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες.
«Η ΔΕΗ» είπε «θα διατηρήσει την ισχυρή καθολική της σχέση με τα υδροηλεκτρικά της χώρας και θα βγει πιο δυνατή από αυτήν την δοκιμασία».
Ο κ. Σταθάκης κατέληξε σημειώνοντας ότι η καταστροφολογία της αντιπολίτευσης γύρω από την ΔΕΗ έχει στόχο τον κατακερματισμό και την πλήρη ιδιωτικοποίησή της σε αντιδιαστολή με το σχέδιο της κυβέρνησης που θα την καταστήσει πιο δυνατή μετά τη σημερινή δοκιμασία.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι όπως και η κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας θα επιχειρήσουν να αποτρέψουν την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης