Επιχειρήσεις

Στα 494 εκατ. ευρώ αποτιμούν οι Ιταλοί το 66% του ΔΕΣΦΑ – Θεωρούν συμφέρουσα την απόκτησή του από τη Snam

Στα 494 εκατ. ευρώ αποτιμούν οι Ιταλοί το 66% του ΔΕΣΦΑ – Θεωρούν συμφέρουσα την απόκτησή του από τη Snam
Σύμφωνα με τους Ιταλούς αναλυτές, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για μια επένδυση στον ΔΕΣΦΑ είναι το ρίσκο της Ελλάδας
Αποτίμηση υψηλότερη από την προσφορά των 400 εκατ. ευρώ που είχε υποβάλει η Socar το 2013 για το 66% του ΔΕΣΦΑ και η οποία θεωρήθηκε υψηλή τόσο από την ίδια τη Socar όσο και την ιταλική Snam στο τέλος του 2016, κάνουν Ιταλοί αναλυτές.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αναλυτές της Banca Imi αποτιμούν το 66% του ΔΕΣΦΑ στο ποσό των 494 εκατ. ευρώ.  
Σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής ιστοσελίδας MilanοFinanza.it, για τους ειδικευμένους στη Snam αναλυτές της Banca Imi, ο Διαχειριστής του ιταλικού δικτύου αγωγών θα μπορούσε να ενδιαφερθεί για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ.
Για το λόγο αυτό υποστηρίζουν οι αναλυτές, «εκτιμάμε την σιωπηρή επιχειρηματική αξία του ΔΕΣΦΑ για τη Snam, σε περίπου 0,9 δισ. ευρώ».
H εκτίμηση έγινε με βάση πολλαπλασιαστή γύρω στις 12 φορές τον λόγο της αξίας της επιχείρησης/EBITDA.
Στο πλαίσιο αυτό οι Ιταλοί αποτιμούν το 66% σε 494 εκατ. ευρώ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι είναι 594 εκατ. ευρώ μείον 100 εκατ. ευρώ.

Σημαντική επένδυση για τη Snam

Για τη Snam το όλο εγχείρημα αποκτά νόημα γιατί της επιτρέπει να επενδύσει σε ρυθμιζόμενα περιουσιακά στοιχεία και να ενισχύσει την παρουσία της στο νότιο διάδρομο μεταφοράς του αερίου της Κασπίας, καθώς η ιταλική εταιρία έχει ήδη το 20% του μετοχικού κεφαλαίου του αγωγού ΤΑΡ, ενώ πρόσφατα στέλεχος προερχόμενο από τη Snam ανέλαβε επικεφαλής του project.
Σύμφωνα με τους αναλυτές ο μεγαλύτερος κίνδυνος του όλου επενδυτικού εγχειρήματος είναι το ρίσκο της Ελλάδος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ, η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος λήγει στις 24 Ιουλίου, ενώ στόχος είναι η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη του χρόνου.
Πληροφορίες της ελληνικής πλευράς φέρουν τη Snam ως μία από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.
Επίσης ενδιαφέρον φαίνεται ότι εκδηλώνουν η βελγική Fluxys, η ολλανδική Gasunie, η ισπανική Enagas και η ρουμάνικη Transgas.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης