Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

New York Times: Πώληση θυγατρικών της Εθνικής στα Βαλκάνια - Ισχυροποιείται ο όμιλος

New York Times: Πώληση θυγατρικών της Εθνικής στα Βαλκάνια - Ισχυροποιείται ο όμιλος
H πώληση θα ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες, θα ενισχύσει τα κεφάλαια και θα βελτιώσει τη ρευστότητα
Την πώληση θυγατρικών της στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων της στη Ρουμανία, σχεδιάζει η Εθνική Τράπεζα, με στόχο την αναδιάρθρωσης της που συμφώνησε με τις ευρωπαϊκές αρχές, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμά σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο κ. Φραγκιαδάκης σημειώνει πως η τράπεζα είναι «κοντά στο να ανακοινώσουμε τον αγοραστή της Banca Romaneasca», προσθέτοντας ότι «η πώληση θα ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες, θα ενισχύσει τα κεφάλαια και θα βελτιώσει τη ρευστότητα».
Αντίστοιχα με τις άλλες μεγάλες ελληνικές τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα έχει χαράξει μια πορεία συρρίκνωσης μέσω της αποεπένδυσης παγίων και θυγατρικών του εξωτερικού ούτως ώστε να εστιάσει στην εγχώρια τραπεζική δραστηριότητας.
Στόχος είναι τα έσοδα να δώσουν ώθηση στην κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητα.
Η Credit Suisse θα συμβουλεύει στην Εθνική Τράπεζα για την πώληση.
Ο αγοραστής της ρουμναικής θυγατρικής, η οποία διαθέτει δίκτυο περίπου 110 καταστημάτων, θα κληθεί επίσης να αποπληρώσει δάνειο 550 εκατ. ευρώ που πήρε η Banca Romaneasca από την ΕΤΕ, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στη ρευστότητα.
Εκτός από την Romaneasca, ο κ. Φραγκιαδάκης είπε πως η Εθνική Τράπεζα θα πουλήσει μικρότερες θυγατρικές τη Σερβία, την Αλβανία και την Κύπρο στο πλαίσιο της δέσμευσής της απέναντι στις ρυθμιστικές αρχές.
«Περισσότερο από το 90% της αναδιάρθρωσής μας έχει ολοκληρωθεί. Αυτές οι ενέργειες αντιστοιχούν σε πολύ μικρό μέρος των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο» σημείωσε ο ίδιος.
Ο κ. Φραγκιαδάκης επέβλεψε την πώληση της τουρκικής τράπεζας Finansbank, της μονάδας ιδιωτικών κεφαλαίων της NBGI, του ξενοπδοχείου Astir Palace, της βουλγαρικής τράπεζας UBB, των δραστηριοτήτων της στη Νότιο Αφρική και της Εθνικής Ασφαλιστικής την περασμένη εβδομάδα.
Τα έσοδα από τις παραπάνω πωλήσεις αύξησαν το βασικό δείκτη κεφαλαίου της Τράπεζας Core Equity Tier 1 κατά 750 μονάδες βάσης και η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής την αύξησε κατά 110 μονάδες βάσης περίπου στο 18%.
Αυτό παρέχει στην Εθνική Τράπεζα σημαντική κεφαλαιακή επάρκεια πριν από τον επόμενο γύρο των stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 2018ς.
"Οι τράπεζες δεν είναι δημιουργοί ανάπτυξης, είναι επιχειρήσεις, είμαστε επιταχυντές ανάπτυξης, έχουμε τη ρευστότητα και τα οικονομικά εργαλεία για να βοηθήσουμε τον ιδιωτικό τομέα", ανέφερε ο Φραγκιαδάκης, αναμένοντας την ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης καθώς σταθεροποιείται η οικονομία.
Ο όμιλος έχει μειώσει τον δανεισμό του από τον ELΑ στα 5,8 δισ. ευρώ και αναμένει να το συρρικνωθεί περαιτέρω το επόμενο έτος.
"Βρισκόμαστε σε μια τροχιά που θα εξαλείψει τη χρηματοδότηση της ELA για κάποιο χρονικό διάστημα το 2018", δήλωσε ο Φραγκιαδάκης.
"Είμαστε επίσης βέβαιοι ότι θα είμαστε κερδοφόροι φέτος και θα εκπληρώσουμε τους στόχους μείωσης των NPEs".

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης