Επιχειρήσεις

Διπλασιασμό εσόδων αναμένουν τα Μάρμαρα Παυλίδης μετά την απόκτηση της Mermeren Kombinat

Διπλασιασμό εσόδων αναμένουν τα Μάρμαρα Παυλίδης μετά την απόκτηση της Mermeren Kombinat
Η συμφωνία εξαγοράς εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιούλιου, αφού απαιτείται η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού των Σκοπίων
Οι επενδυτικοί γίγαντες Goldman Sachs Asset Management και Deutsche Bank Private Equity δέχθηκαν μια ευχάριστη έκπληξη από την οικογένεια Παυλίδη, όταν τα στελέχη των δύο εταιρειών έλαβαν την πρόταση εξαγοράς του 88,4% των μετοχών της εταιρείας Mermeren Kombinat A.D., τη στιγμή που στο τραπέζι βρίσκονταν κι άλλες προτάσεις για την εξαγορά της εταιρείας από ξένους ανταγωνιστές.  
Η οικογένεια Παυλίδη που κατέχει την ομώνυμη εταιρεία και δραστηριοποιείται στην εξόρυξη μαρμάρου, με μία κίνηση ματ απέκτησε αυτό που επιθυμούσε προσφέροντας στους πωλητές το ποσό των 74,5 εκατ. ευρώ.
Η εταιρία Μάρμαρα Παυλίδης που κινείται μακριά από τα… φώτα της δημοσιότητας φέρνει στο προσκήνιο την επιχειρηματικότητα που κερδίζει όταν η εξαγορά γίνεται από ίδια κεφάλαια χωρίς την συμβολή τραπεζικού δανεισμού.
Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί προς τα τέλη Ιούλιου, καθώς απαιτείται η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Σημειώνεται πως η εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο των Σκοπίων και τα ΕΛ.ΠΙΣ των μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Στις 10 Απριλίου του 2009, η πλειοψηφία των μετοχών της Mermeren Kombinat A.D και συγκεκριμένα το 88,4% πέρασε στον έλεγχο της Stone Works Holding Coöperatief U.A. Ολλανδίας.
Τον Φεβρουάριο του 2016 η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, κάτοχος της Stone Works Holdings Coöperatief U.A μέσω κεφαλαίων που διαχειριζόταν η θυγατρική NBGI PE Limited, προχώρησε σε οριστική συμφωνία για την πώληση του 100% της συμμετοχής της στα 11 Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΚΕΣ) που κατέχει άμεσα ή έμμεσα και τα οποία διαχειρίζονταν η NBGI Private Equity Limited.
Αγοραστές ήταν κεφάλαια επενδυτικών συμμετοχών, τα οποία διαχειρίζεται η Deutsche Bank Private Equity και η Goldman Sachs Asset Management.
Η κύρια δραστηριότητα της Mermeren Kombinat A.D περιλαμβάνει την εξόρυξη, την επεξεργασία και τη διάθεση μαρμάρων - διακοσμητικών πετρών, ενώ η εταιρία διαθέτει συμφωνία μεταλλευτικής παραχώρησης σε ισχύ μέχρι το 2030.
 
Ενίσχυση οικονομικών μεγεθών

Η συμφωνία εξαγοράς αναμένεται να εξασφαλίσει σχεδόν διπλάσιο τζίρο στην εταιρεία Παυλίδης Μάρμαρα τα επόμενα χρόνια και ειδικότερα στο λευκό μάρμαρο, το οποίο είναι ένα από τα πιο σημαντικά εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα και το οποίο κατευθύνεται κυρίως προς τις Αραβικές χώρες και την Κίνα.
Η τελευταία μάλιστα έχει καταστεί σταδιακά ο πιο σημαντικός αγοραστής λευκού μαρμάρου.
Η Κίνα απορροφά σε ετήσια βάση προϊόντα αξίας 200 εκατ. ευρώ από τις ελληνικές επιχειρήσεις, με σχεδόν τα 30 εκατ. ευρώ να κατευθύνονται στην εταιρεία Παυλίδης Μάρμαρα.
Φέτος η εταιρεία αναμένει αύξηση πωλήσεων της τάξεως του 15%, με τον κύκλο εργασιών της να αγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ από 62 εκατ. ευρώ που ήταν το 2016.
Η οικογένεια Παυλίδη δραστηριοποιείται και στην αγορά του οίνου μέσα από το κτήμα Παυλίδη, δημιουργώντας επιλεγμένα κρασιά.  
Πρόσφατα εισήλθε και στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προχωρώντας σε επενδύσεις ύψους 70 εκατ. ευρώ για την κατασκευή μονάδων 50 MW.

Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης