Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Morgan Stanley: Καλύτερη του αναμενόμενου η ελληνική οικονομία το γ’ 3μηνο 2016

Morgan Stanley: Καλύτερη του αναμενόμενου η ελληνική οικονομία το γ’ 3μηνο 2016
Η Morgan Stanley υποστηρίζει πως η άμεση ανάπτυξη θα έρθει για τη χώρα με την άρση των περιορισμών
Την εκτίμηση ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας το γ’ τρίμηνο του 2016 ήταν καλύτερη του αναμενόμενου, διατυπώνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, Morgan Stanley, σε νέα έκθεσή της για την Ελλάδα, υπό τον τίτλο «Greece: Flash GDP, 3Q 2016», που παρουσιάζει το www.BankingNews.gr.
Ωστόσο, η τράπεζα σημειώνει πως η λιτότητα και η πολιτική αστάθεια συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στην τραυματισμένη οικονομία της Ελλάδας.
Παράλληλα, υποστηρίζει πως η άμεση ανάπτυξη θα έρθει για τη χώρα με την άρση των περιορισμών, ενώ εκτιμά πως οι εξελίξεις για το ελληνικό χρέος θα «τρέξουν» μετά τις γερμανικές εκλογές το 2017.
Αναλυτικότερα:

Σταθεροποίηση ενόψει:
Καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, το ΑΕΠ της Ελλάδας διαμορφώθηκε το γ’ τρίμηνο του 2016 στο +0,5% (+1,2% σε ετήσια βάση).
Αυτός είναι φυσικά μόνο ένας αριθμός, αν και αρκετά καλός, ενώ δείχνει επίσης ότι η οικονομία έχει αρχίσει να εγκαταλείπει την κατάθλιψη.
Το ΑΕΠ πιθανότατα θα συρρικνωθεί ελαφρώς φέτος, σημειώνει η Morgan Stanley, υποδηλώνοντας ανοδικούς κινδύνους για τις προβλέψεις της τράπεζας, για ύφεση 1% το 2016 και 1% το 2017.
Η αγορά ομολόγων έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί αρκετά καλά σε αυτή τη δειλή ομαλοποίηση της μακροοικονομικής κατάστασης, με την απόδοση του 10ετούς να μειώνεται κατά 150 μονάδες βάσης σε περίπου 7,4%.
Ωστόσο, καθιστά σαφές η αμερικανική τράπεζα, η λιτότητα και η πολιτική αστάθεια εξακολουθούν να πιέζουν έναν μάλλον ψυχολογικά τραυματισμένο οικονομικό ιστό και μια διαρκής ανάπτυξη ή ένας αξιοπρεπής ρυθμός ανάπτυξης παραμένουν μακριά.

Δεν το έχουμε ακούσει ξανά αυτό;
Ναι, έχουμε δει αυτές τις δυναμικές ξανά και ξανά.
Η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη και προηγουμένως, ενώ έχει επιστρέψει και στην έκδοση ομολόγων.
Ως εκ τούτου, σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που το ΑΕΠ της χώρας αναπτύσσεται, ή έτσι τουλάχιστον φαίνεται, και οι συνθήκες στην αγορά βελτιώνονται.
Πράγματι, ο μέσος ρυθμός διαδοχικής επέκτασης κατά τα τελευταία τρία χρόνια ήταν ακριβώς μηδέν, επισημαίνει η Morgan Stanley.
Αλλά το πολιτικό ρίσκο έχει προκαλέσει σημαντικές διακυμάνσεις γύρω από αυτό το μέσο όρο και, για τις αγορές τουλάχιστον, δε βιώθηκε πραγματικά σαν «σταθεροποίηση».
Αντίθετα, μάλλον βιώθηκε σε μια μεγάλη, παρατεταμένη περίοδο στασιμότητας, με μόνη αντίληψη ότι αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι οι προοπτικές της διαρκούς και βιώσιμης ανάπτυξης, εκτιμά η Morgan Stanley.

Από πού θα έρθει η ανάπτυξη;
Το ερώτημα αυτό μοιάζει να είναι κρίσιμο και φυσικά είναι κρίσιμο.
Αλλά μια καλύτερη ερώτηση είναι: από πού θα έρθει η ανάπτυξη σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο;
Πρόκειται για μια καλύτερη ερώτηση, σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, διότι για τα επόμενα τρίμηνα, το ζήτημα δε θα είναι τόσο ποιος τομέας οδηγεί την ανάκαμψη, πως η πλευρά της προσφοράς στην οικονομία αλλάζει, τι πηγές ζήτησης σταδιακά αναδυόμενες κτλ..
Όλα αυτά έχουν σημασία σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Αλλά το πρώτο βήμα της ανάκαμψης, ήτοι οι πρώτες 10 ποσοστιαίες μονάδες ανάπτυξης μετά από περισσότερες από 25 μονάδες συρρίκνωσης, θα έρθουν από την άρση των περιορισμών, όπως είναι οι περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίου, η λιτότητα, τα ελλείμματα χρηματοδότησης, η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η πολιτική αβεβαιότητα κ.α..
Το πιθανότερο είναι να δούμε τους τέσσερις πρώτους περιορισμούς να αίρονται, όχι όμως και τον πέμπτο, σημειώνει η Morgan Stanley.

Θετικοί καταλύτες;
Η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει το πιθανότερο έως μετά τις εκλογές στη Γερμανία το 2017 για περαιτέρω μέτρα για την αναδιάρθρωση του χρέους της, εκτιμά η Morgan Stanley.
Αυτή η εξέλιξη συνεισφέρει στη μείωση της δημοτικότητας της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον βρίσκεται πιο χαμηλά από τη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ), το κόμμα που τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων, στις δημοσκοπήσεις (αν και αυτό μπορεί να μην είναι αρνητικό από πλευράς αγορών, δεδομένου ότι το αντιπολιτευόμενο κεντροδεξιό κόμμα είναι περισσότερο υπέρ της Ευρώπης, της αγοράς και των επιχειρήσεων).
Αν και ίσως να υπάρξουν κάποια μέτρα για την αναδιάρθρωση του χρέους σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ενδεχομένως στο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, χωρίς σημαντική περαιτέρω αναδιάρθρωση η τροχιά του χρέους μπορεί να μην είναι βιώσιμη, διακινδυνεύοντας έτσι να αναβάλει οποιαδήποτε πιθανή επιλεξιμότητα των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι το τέλος του 2017 ή ακόμα και μέχρι το τέλος του προγράμματος διάσωσης το 2018, προειδοποιεί η Morgan Stanley.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης