Τελευταία Νέα

Η Πράσινη Μετάβαση

μετά την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία

Γιάννης Καρύδας

Chief Executive Officer Renewables and Energy Storage του Ομίλου Κοπελούζου

Ο Όμιλος Κοπελούζου οδηγεί τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας

Ο Όμιλος Κοπελούζου οδηγεί τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας
Ο Όμιλος είναι παρών και πρωτοπόρος και στις «νέες» τεχνολογίες, όπως Μονάδες Αποθήκευσης με Μπαταρίες αλλά και στα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα

Ο Όμιλος Κοπελούζου, με περισσότερα από 50 χρόνια δυναμικής παρουσίας στους σημαντικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας, αποτελεί έναν σοβαρό παράγοντα ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας, στηρίζοντας ουσιαστικά την εθνική οικονομία επενδύοντας συνεχώς στη χώρα μας. Οι επιχειρησιακοί βραχίονες του Ομίλου στον ενεργειακό κλάδο έχουν υλοποιήσει έργα που βελτιώνουν την ποιότητα ηλεκτροδότησης, μειώνουν το ενεργειακό κόστος και εξασφαλίζουν σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, συνδράμοντας αποφασιστικά στη προσπάθεια της Ελλάδας και της Ευρώπης για γρηγορότερη πράσινη μετάβαση και εξηλεκτρισμό των δικτύων.

Αποτελεί έναν από τους κορυφαίους Ομίλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έχοντας αναπτύξει, αδειοδοτήσει, κατασκευάσει και θέσει σε λειτουργία μεγάλο αριθμό αιολικών πάρκων, φωτοβολταϊκών και υδροηλεκτρικών μονάδων, κατέχοντας σημαντικότατη θέση στην αγορά ΑΠΕ της Ελλάδας. Εκτός από τις επενδύσεις του στις συμβατικές ΑΠΕ, ο Όμιλος είναι παρών και πρωτοπόρος και στις «νέες» τεχνολογίες, όπως Μονάδες Αποθήκευσης με Μπαταρίες αλλά και στα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, καθώς ήταν ο πρώτος που απέκτησε τη σχετική και μοναδική μέχρι σήμερα άδεια παραγωγής.

Στρατηγικές υποδομές εθνικού χαρακτήρα


Τα τελευταία χρόνια, έχει επενδύσει σε υποδομές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σήμερα σχεδιάζοντας ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Με επενδύσεις που διευκολύνουν τον δρόμο της πράσινης μετάβασης, ορίζοντας ένα νέο πεδίο δυνατοτήτων για όλους. Πρόκειται για μεγάλες, στρατηγικές υποδομές εθνικού χαρακτήρα που συμβαδίζουν με την ανάγκη ενεργειακού μετασχηματισμού προς μια οικονομία χωρίς εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα. Υποδομές που εξασφαλίζουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και που, παράλληλα, αλλάζουν το ενεργειακό της αποτύπωμα: από χώρα που εισάγει ενέργεια σε χώρα που εξάγει.

Στην κατεύθυνση του ενεργειακού εξαγωγικού χαρακτήρα της Ελλάδας, τρεις εμβληματικές επενδύσεις, των οποίων την στρατηγική σημασία οραματίστηκε ο Δημήτρης Κοπελούζος ξεχωρίζουν: το FSRU Αλεξανδρούπολης, η Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης και η Ηλεκτρική Διασύνδεση Ελλάδας Αιγύπτου (GREGY). Έργα των οποίων τα οφέλη δεν είναι μόνο ενεργειακά και οικονομικά, αλλά κυρίως γεωπολιτικά.

Με την υλοποίηση των έργων αυτών, , η χώρα μας αναβαθμίζεται σε όλα τα Βαλκάνια και την Ν.Α. Ευρώπη, διασφαλίζοντας την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλά επίπεδα τιμών στην εγχώρια αγορά με ταυτόχρονη τροφοδοσία των γειτονικών χωρών.

Copelouzos.jpg



Η σημασία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων για την Ευρώπη

Με τον πυλώνα της ενεργειακής στρατηγικής της Ευρώπης να βασίζεται στον εξηλεκτρισμό των ενεργειακών συστημάτων και στην τροφοδότησή τους με καθαρή πράσινη ενέργεια, πρόκληση της Ευρώπης είναι ο χρόνος. Οι κυβερνήσεις ήδη σχεδιάζουν μέτρα περαιτέρω απλούστευσης της αδειοδότησης των ΑΠΕ και της ταχύτερης υλοποίησης έργων αποθήκευσης αλλά ακόμη περισσότερο στοχεύουν στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και, κυρίως, με τρίτες χώρες.

Χώρες, οι οποίες έχουν δυνατότητα εξαγωγών επαρκών ποσοτήτων καθαρής ενέργειας, λόγω επάρκειας παραγωγής καθαρής ενέργειας, πολύ υψηλού δυναμικού ΑΠΕ και αφθονία διαθέσιμης και κατάλληλης γης. Τη σημασία των διεθνών διασυνδέσεων για την Ε.Ε. και την επίτευξη της πράσινης μετάβασης επιβεβαιώνει επίσης και το Action Plan for the Grid που εξέδωσε η Ε.Ε, όπου αναφέρει ότι απαιτούνται επενδύσεις ύψους 584 δισ. ευρώ για διεθνείς και εγχώριες διασυνδέσεις, και συστήνει σαν πρώτη δράση προς όλους τους εμπλεκόμενους την ταχύτερη χρηματοδότηση και υλοποίηση έργων PCI και PMI.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Όμιλος Κοπελούζου, αναπτύσσει ένα ενεργειακό έργο κομβικής σημασίας, αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου-Ελλάδος μέσω υποβρυχίου καλωδίου δυναμικότητας 3,000 MW (GREGY) – Green Energy Interconnector) το οποίο θα διασυνδέει απευθείας την Αίγυπτο με την Ηπειρωτική Ελλάδα. Η σημασία του GREGY για ολόκληρη την Ευρώπη αποδεικνύεται και από την πρόσφατη ένταξη του έργου στην 1η λίστα έργων αμοιβαίου ενδιαφέροντος (PMI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Όμιλος επιταχύνει την ανάπτυξη του έργου, με την έναρξη εκπόνησης των οριστικών τεχνικών και περιβαλλοντικών μελετών για το GREGY το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Πως το GREGY θα ενοποιήσει την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά προς όφελος των καταναλωτών;

Η υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης GREGY θα επιφέρει ιδιαίτερα σημαντικά οφέλη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Τα οφέλη αυτά δεν είναι μόνο οικονομικά, ενεργειακά και περιβαλλοντικά, αλλά και γεωπολιτικά ενισχύοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, μετατρέποντας τη χώρα μας σε έναν σημαντικό κόμβο καθαρής ενέργειας στην Ν.Α. Ευρώπη και Α. Μεσόγειο, ενισχύοντας και την εθνική μας κυριαρχία.

Ουσιαστικά, μεταφέροντας πράσινη ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και μέσω της χώρας μας στις γειτονικές Ευρωπαϊκές χώρες, το GREGY θα συνδράμει ουσιαστικά στην ενοποίηση της ενεργειακής αγοράς, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση τιμών λόγω αύξησης ανταγωνισμού, και σε υψηλότερη ρευστότητα στην αγορά, ωφελώντας έτσι τον καταναλωτή .

Παράλληλα το GREGY θα μειώσει την δυναμικότητα των απαραίτητων ενεργειακών αποθεμάτων που απαιτούνται για ασφάλεια, και θα αυξήσει την ευστάθεια του Ελληνικού Συστήματος, καθώς και την ενεργειακή ασφάλεια διαφοροποιώντας τις πηγές ενεργειακού εφοδιασμού.

Με αυτό τον τρόπο, το GREGY, μαζί και με την πράσινη ενέργεια που θα παράγεται από ΑΠΕ στην Ελλάδα, θα ενισχύσει και το ισοζύγιο εξαγωγών της χώρας μας, με την δυνατότητα εξαγωγής καθαρής ενέργειας από τις υφιστάμενες και τις σχεδιαζόμενες ηλεκτρικές διασυνδέσεις, αλλάζοντας ριζικά τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.

Θα αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία ενεργειακών λεωφόρων πράσινης ενέργειας, ενώνοντας, μέσω της Αιγύπτου και της Ελλάδος, τον Βορρά με τον Νότο και δύο Ηπείρους, δείχνοντας τη στρατηγική κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθεί ολόκληρη η Ευρώπη για να επιτύχει την μετάβαση προς μια πράσινη και ανταγωνιστική οικονομία προς όφελος της κοινωνίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης