Τελευταία Νέα

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Πρωτοβουλία από ΕΕ, Αυστραλία, ΗΠΑ και Καναδά για την προώθηση της αποθήκευσης μπαταριών (energy-storage)

Πρωτοβουλία από ΕΕ, Αυστραλία, ΗΠΑ και Καναδά για την προώθηση της αποθήκευσης μπαταριών (energy-storage)

Στόχος είναι να ξεπεράσει το 1TW έως το 2030

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με τις κυβερνήσεις της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και του Καναδά, υποστήριξαν μια νέα πρωτοβουλία για την προώθηση της αποθήκευσης μπαταριών στην παγκόσμια μετάβαση στην ηλεκτρική ενέργεια χαμηλών εκπομπών.


Συγκεκριμένα στις 6 Δεκεμβρίου στο
Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου διεξαγόταν η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28), ανακοινώθηκε η νέα προσπάθεια που ονομάζεται «Πρωτοβουλία αποθήκευσης μπαταριών υπερφόρτισης».

 

Στόχοι της «Πρωτοβουλίας αποθήκευσης μπαταριών υπερφόρτισης»

Σύμφωνα με το energy-storage, αναγνωρίζοντας το ζωτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η αποθήκευση ενέργειας στην ολοκληρωμένη ανανεώσιμη ενέργεια και στη βελτίωση της σταθερότητας των δικτύων παγκοσμίως, η πρωτοβουλία στοχεύει να προωθήσει τη διεθνή συνεργασία και την ευθυγράμμιση των στόχων για την ενίσχυση της ανάπτυξης και ανάπτυξης της τεχνολογίας.

«Θα έχει ως στόχο να μειώσει το κόστος της τεχνολογίας αποθήκευσης ενέργειας και να οικοδομήσει μια βιώσιμη, διαφανή, διαφοροποιημένη και υπεύθυνη αλυσίδα εφοδιασμού», δήλωσε η Τζένιφερ Γκράνχολμ (υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) και η Αυστραλία ηγούνται της νέας πρωτοβουλίας στην οποία όπως προαναφέρθηκε μετέχουν οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.

 

Δηλώσεις στήριξης της Πρωτοβουλίας

Η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ και οι ομόλογοί της στην Αυστραλία και τον Καναδά έκαναν δηλώσεις υποστήριξης της προαναφερόμενης Πρωτοβουλίας, όπως και ο Μάρος Σέφκοβιτς (Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), ο οποίος ηγήθηκε των προσπαθειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενίσχυση της παραγωγής μπαταριών.

«Η αποθήκευση μπαταριών (ειδικά η αποθήκευση σε κλίμακα δικτύου) είναι ένα ουσιαστικό κομμάτι του παζλ απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές. Οι ΗΠΑ επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια στις προσπάθειές τους να προωθήσουν την αποθήκευση σε κλίμακα δικτύου», είπε η Γκράνχολμ, σημειώνοντας ότι για να φτάσουν μόνο οι ΗΠΑ το καθαρό μηδέν, θα απαιτηθούν μεταξύ 1,5 TW έως 2,5 TW χωρητικότητας ισχύος αποθήκευσης ενέργειας συν έως και δεκάδες χιλιάδες τεραβατώρες σε διάρκεια αποθήκευσης.

«Η αποθήκευση μπαταριών θα είναι η ραχοκοκαλιά της πράσινης μετάβασης με ουσιαστικό ρόλο στην απομάκρυνση των ανθρακούχων μεταφορών και ενέργειας. Θα επιτρέψει ένα πραγματικά αποκεντρωμένο και ολοκληρωμένο ενεργειακό σύστημα βασισμένο στην αποτελεσματική χρήση και την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε ο Σέφκοβιτς.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) Φατίχ Μπιρόλ δήλωσε ότι «η αποθήκευση μπαταριών γίνεται ολοένα και πιο σημαντική για την ανάπτυξη των καθαρών συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας», σημειώνοντας ότι ο οργανισμός θα δημοσιεύσει έκθεση για το θέμα το επόμενο έτος.

 

Η αποθήκευση μπαταριών πρέπει να ξεπεράσει το 1TW έως το 2030

Σύμφωνα με τη μοντελοποίηση του IEA, οι παγκόσμιες αναπτύξεις αποθήκευσης μπαταριών πρέπει να ξεπεράσουν το 1TW έως το 2030 για να παραμείνουν σύμφωνες με τις καθαρές μηδενικές δεσμεύσεις πολιτικής, που αντιπροσωπεύουν μια αύξηση περίπου 23 φορές τα επίπεδα ανάπτυξης σήμερα.

Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Καθαρής Ενέργειας που επιδιώκει να δεσμεύσει τις κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών σε διασυνοριακή συνεργασία, θα παράσχει «έναν οδικό χάρτη για ταχεία δράση» για την προώθηση της αποθήκευσης ενέργειας ως βασικής τεχνολογίας βιωσιμότητας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης