Τελευταία Νέα

Special Report – Energy Transition 2024

Μικέλης Χατζηγάκης

Διευθύνων Σύμβουλος της Ηexicon Power

Γιατί τα πλωτά υπεράκτια αιολικά είναι το μέλλον στις ΑΠΕ

Γιατί τα πλωτά υπεράκτια αιολικά είναι το μέλλον στις ΑΠΕ
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανάπτυξη των πλωτών αιολικών πάρκων θα επιταχυνθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια

Ο Στηβ Τζομπς έλεγε πως «η καινοτομία δεν είναι απλά να κάνεις κάτι διαφορετικό αλλά να κάνεις κάτι που θα αλλάξει τον κόσμο». Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς τα πλωτά υπεράκτια αιολικά είναι μια καινοτομία που θα αλλάξει τον κόσμο στον τομέα της ενέργειας. Με την καινοτομία τους τα πλωτά αιολικά υπόσχονται να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια. Αλλά ποια είναι τα μεγάλα τους πλεονεκτήματα; Σε αυτό το άρθρο αναλύω τα βασικά συγκριτικά προτερήματα τους που, κατά την ταπεινή μου άποψη, θα κάνουν τα πλωτά αιολικά την επόμενη μεγάλη τάση στις ΑΠΕ.

Το πρώτο πλεονέκτημα βασίζεται στις απεριόριστες δυνατότητες τοποθέτησης τους σε συνδιασμό με το γεγονός ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για αιολική ενέργεια. Και αυτή η ζήτηση για αιολική ενέργεια θα αυξηθεί εκθετικά καθώς προχωράμε προς την επίτευξη των στόχων για μηδενικές εκπομπές αερίων. Αλλά γιατί είναι σημαντικό αυτό; Επειδή η τρέχουσα προσφορά από την χερσαία αιολική ενέργεια και τα σταθερής έδρασης υπεράκτια αιολικά απλά δεν είναι αρκετή να καλύψει την ζήτηση – αλλά και την μεγάλη αύξηση της ζήτησης που αναμένεται να έρθει τα επόμενα χρόνια. Σήμερα, υπάρχει μια μεγάλη περιοχή στη Βόρεια Θάλασσα όπου έχουν αναπτυχθεί τα περισσότερα υπεράκτια πάρκα σταθερής έδρασης αλλά οι κατάλληλες περιοχές με ρηχά νερά (και) σε αυτήν την περιοχή μειώνονται δραματικά. Στην πραγματικότητα, περισσότερο από το 80% των θαλασσών παγκοσμίως, και συγκεκριμένα των διαθέσιμων κατάλληλων περιοχών για υπεράκτια πάρκα ανα την υφήλιο, είναι θάλασσες βαθέων υδάτων (άνω των 50 μέτρων). Και βαθιές θάλασσες σημαίνει πλωτά αιολικά. 

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα των πλωτών αιολικών είναι η μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας. Και σχετίζεται με το γεγονός ότι όσο πιο μακριά απο την ακτή τοποθετείς τις ανεμογεννήτριες τόσο πιο ευνοϊκές είναι οι ανεμολογικές συνθήκες. Γιατί, κατά βάση, στα βαθιά νερά έχουμε υψηλότερες ταχύτητες ανέμου και πιο σταθερό άνεμο – ο συνδιασμός και των δύο είναι καταλυτικός γιατί βοηθάει στην παραγωγή περισσότερης και σταθερότερης ενέργειας. Ένας δείκτης που χρησιμοποιούμε που δείχνει την αποτελεσματικότητα των ΑΠΕ είναι το λεγόμενο capacity factor. Και τα πλωτά αιολικά έχουν ίσως το υψηλότερο capacity factor απο όλες τις ΑΠΕ – το οποίο πλησιάζει το 60%. Ενώ για τα χερσαία αιολικά κυμαίνεται γύρω στο 30% - 35% και για τα φωτοβολταϊκά που είναι περίπου 18%-20%. Άρα είναι εμφανής η μεγάλη διαφορά των πλωτών αιολικών ως προς την αποτελεσματικότητα στην παραγωγή ενέργειας.

56_9.jpg


Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με το περιβάλλον. Και δεν είναι μόνο ότι τα πλωτά δεν απαιτούν την κατασκευή υποδομών στο έδαφος ή στο βυθό της θάλασσας και έχουν ελάχιστη επίδραση στο φυσικό χώρο οπου εγκαθίστανται. Αλλά εδώ έχουμε και κάποια επιπλέον καλά νέα. Σύμφωνα με μελέτες, οι πλωτήρες μπορούν να δημιουργήσουν τεχνητούς κοραλλιογενείς υφάλους που θα στηρίξουν και θα διευρύνουν την βιοποικιλότητα και θα ενισχύσουν τη θαλάσσια ζωή. Έτσι, δυνητικά, σύμφωνα με αυτές τις μελέτες τα πλωτά υπεράκτια μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον. Συνεπώς, σύμφωνα με αυτές τις μελέτες, δεν θα μιλάμε μόνο για το πως θα μειώσουμε το περιβάλλοντικό αποτύπωμα αλλά για ένα σημαντικό θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. 

Ο τέταρτος λόγος έχει να κάνει με τη στήριξη απο τις τοπικές κοινωνίες. Προς το παρόν, στο στάδιο που βρισκόμαστε, βλέπουμε μια σχετικά υψηλή υποστήριξη για τα πλωτά αιολικά από τις τοπικές κοινωνίες ανά την υφήλιο. Αλλά ίσως θα ήταν πιο ενδιαφέρον αν το βλέπαμε αντίστροφα. Ότι, δηλαδή, τα πλωτά αιολικά δεν αντιμετωπίζουν αντιδράσεις απο τις τοπικές κοινωνίες όπως τα χερσαία αιολικά και άλλες ΑΠΕ. Αντιδράσεις και διαμαρτυρίες που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν σημαντικά ή να δημιουργήσουν προβλήματα στην εκτέλεση και λειτουργεία των έργων αυτών. Αυτό συμβαίνει για διαφόρους λόγους αλλά θεωρώ πως ο επικρατέστερος είναι ότι όταν τοποθετείς αυτές τις ανεμογεννήτριες στα βαθιά νερά μακριά απο την στεριά αυτές δεν φαίνονται σχεδόν καθόλου ή είναι λίγο ορατές – και σίγουρα όχι τόσο ώστε να προκαλείται η οπτική όχληση που θα δημιουργήσει αντιδράσεις.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανάπτυξη των πλωτών αιολικών πάρκων θα επιταχυνθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα με τα πολλά ανταγωνιστικά και φυσικά της πλεονεκτήματα είναι σε εξαιρετική θέση να εκμεταλευτεί το momentum. Και ελπίζω να το κάνουμε.


*Ο Μικέλης Χατζηγάκης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Ηexicon Power

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης