Τελευταία Νέα

Σε «συμπληγάδες» η υπεράκτια αιολική ενέργεια των ΗΠΑ

Σε «συμπληγάδες» η υπεράκτια αιολική ενέργεια των ΗΠΑ
Αρκετά μεγάλα ονόματα, όπως η Ørsted, η Equinor, η BP και η Avangrid, ακύρωσαν συμβάσεις ή προσπάθησαν να τις επαναδιαπραγματευτούν τους τελευταίους μήνες
Τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας που αναπτύχθηκαν στις ΗΠΑ, άρχισαν να στέλνουν την πρώτη ενέργεια στις βορειοανατολικές πολιτείες στις αρχές του 2024, αλλά ένα μπαράζ ακυρώσεων προγραμματισμένων έργων συνδυαστικά με την αύξηση του κόστους έχουν εγείρει -και εύλογα- αμφιβολίες για το μέλλον του κλάδου στις ΗΠΑ.

Αρκετά μεγάλα ονόματα, όπως η Ørsted, η Equinor, η BP και η Avangrid, ακύρωσαν συμβάσεις ή προσπάθησαν να τις επαναδιαπραγματευτούν τους τελευταίους μήνες.

Πρακτικά, η απόσυρση από προγραμματισμένα έργα σήμαινε ότι οι εταιρείες αντιμετώπιζαν ποινές ακύρωσης που κυμαίνονταν από 16 έως αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ανά έργο.

Άλλοι κολοσσοί όπως η Siemens Energy, εξ αιτίας τέτοιων ακυρώσεων αναμένουν για το τρέχον έτος οικονομικές ζημίες ύψους περίπου 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Συνολικά, τα έργα που είχαν ακυρωθεί μέχρι το τέλος του 2023 αναμενόταν να έχουν συνολική ισχύ άνω των 12 GW, ποσό αρκετά υψηλό.

file-20240430-18-92g30m.webp
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπεράκτια αιολική βιομηχανία είναι περίπλοκα, αλλά ορισμένες αλλαγές στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής μπορεί να τη βοηθήσουν να βρει πιο σταθερά πόδια.

Οι καθυστερήσεις στη διαδικασία έγκρισης

Η αδειοδότηση και έγκριση υπεράκτιων αιολικών έργων στις ΗΠΑ διαρκεί χρόνια και είναι γεμάτη αβεβαιότητα για τους κατασκευαστές, περισσότερο από ό,τι στην Ευρώπη ή την Ασία.

Προτού μια εταιρεία υποβάλει προσφορά για ένα έργο στις ΗΠΑ, ο κατασκευαστής πρέπει να σχεδιάσει την προμήθεια ολόκληρου του αιολικού πάρκου, συμπεριλαμβανομένων των κρατήσεων για την αγορά εξαρτημάτων, όπως οι τουρμπίνες και τα καλώδια, ο εξοπλισμός κατασκευής και τα πλοία.

Η προσφορά πρέπει επίσης να είναι ανταγωνιστική ως προς το κόστος, οπότε οι εταιρείες έχουν την τάση να υποβάλουν χαμηλές προσφορές και να μην προβλέπουν ξαφνικές δαπάνες, γεγονός που αυξάνει την οικονομική αβεβαιότητα και τον κίνδυνο.

Ο νικητής της αμερικανικής προσφοράς αγοράζει στη συνέχεια μια ακριβή θαλάσσια μίσθωση, η οποία κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, αλλά δεν έχει ακόμη το δικαίωμα να κατασκευάσει το αιολικό έργο.

Πριν από την έναρξη του έργου, ο κατασκευαστής πρέπει να κάνει μελέτες επί του χώρου για να καθορίσει τι είδους θεμελίωση είναι δυνατή και να προσδιορίσει την κλίμακα του έργου.

Ο ανάδοχος από εκεί και πέρα πρέπει να συνάψει συμφωνία για την πώληση της ενέργειας που παράγει, να προσδιορίσει ένα σημείο διασύνδεσης με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και, στη συνέχεια, να εκπονήσει ένα σχέδιο κατασκευής και λειτουργίας, το οποίο υπόκειται σε περαιτέρω περιβαλλοντική εξέταση.

Όλα αυτά διαρκούν περίπου πέντε χρόνια και είναι μόνο η αρχή.

Για να προχωρήσει ένα έργο, οι προγραμματιστές μπορεί να χρειαστεί να εξασφαλίσουν δεκάδες άδειες από τοπικές, περιφερειακές και ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Το ομοσπονδιακό Γραφείο Διαχείρισης Ωκεάνιας Ενέργειας, το οποίο έχει τη δικαιοδοσία για την εκμίσθωση και τη διαχείριση του βυθού, πρέπει να διαβουλεύεται με υπηρεσίες που έχουν ρυθμιστικές αρμοδιότητες για διάφορες υποθέσεις στον ωκεανό, όπως οι ένοπλες δυνάμεις, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος και η Εθνική Υπηρεσία Θαλάσσιας Αλιείας, καθώς και με ομάδες όπως η εμπορική αλιεία και η ερασιτεχνική αλιεία, ομάδες ιθαγενών, η ναυτιλία, οι διαχειριστές λιμένων και οι ιδιοκτήτες ακινήτων.


ΧΑΡΤΗς_2.webp
Για την Vineyard Wind I - η οποία άρχισε να στέλνει ενέργεια από πέντε από τις 62 ανεμογεννήτριές της στα ανοικτά του Martha's Vineyard στις αρχές του 2024 - ο χρόνος από τη δημοπρασία μίσθωσης του BOEM έως την παροχή της πρώτης ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο ήταν περίπου εννέα χρόνια.

Το κόστος μπορεί να διογκωθεί κατά τη διάρκεια των ρυθμιστικών καθυστερήσεων.

Τι γίνεται με το κόστος

Μέχρι πρόσφατα, οι συμβάσεις αυτές δεν περιλάμβαναν μηχανισμούς προσαρμογής για την αύξηση του κόστους προμήθειας κατά τη διάρκεια του μεγάλου χρόνου έγκρισης, αυξάνοντας τον κίνδυνο για τους κατασκευαστές.

Από τη στιγμή της υποβολής προσφορών για τα σημερινά έργα έως τη στιγμή της έγκρισής τους για κατασκευή, ο κόσμος αντιμετώπισε την πανδημία COVID-19, την έκρηξη του πληθωρισμού, τα παγκόσμια προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού, το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι απότομες αυξήσεις στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων, μεταξύ άλλων του χάλυβα και του χαλκού, καθώς και του κόστους κατασκευής και λειτουργίας, κατέστησαν πολλές συμβάσεις που είχαν υπογραφεί χρόνια νωρίτερα μη βιώσιμες οικονομικά.

ΧΑΡΤΗς_3.webp

Οι νέες συμβάσεις επιτρέπουν τώρα την προσαρμογή των τιμών μετά την περιβαλλοντική έγκριση, γεγονός που καθιστά τα έργα πιο ελκυστικά για τους κατασκευαστές στις ΗΠΑ, ενώ πολλές από τις εταιρείες που ακύρωσαν έργα υποβάλλουν τώρα νέες προσφορές.

Η ρυθμιστική διαδικασία γίνεται πλέον πιο απλοποιημένη, αλλά εξακολουθεί να διαρκεί περίπου έξι χρόνια, ενώ άλλες χώρες κατασκευάζουν έργα με ταχύτερο ρυθμό και σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Κανόνες ναυτιλίας και συνδέσεις ρεύματος

Ένα άλλο σημαντικό εμπόδιο για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ αφορά τον νόμο Jones Act.

Ο νόμος Jones Act απαιτεί τα πλοία που μεταφέρουν φορτίο μεταξύ αμερικανικών περιοχών να είναι αμερικανικής κατασκευής, αμερικανικής εκμετάλλευσης και αμερικανικής ιδιοκτησίας.

Ωστόσο, υπάρχουν μόνο τρία πλοία εγκατάστασης υπεράκτιων ανεμογεννητριών στον κόσμο που είναι αρκετά μεγάλα για τις ανεμογεννήτριες που προτείνονται για τα έργα στις ΗΠΑ, και κανένα από αυτά δεν είναι συμβατό με τον νόμο Jones Act.

Αυτό σημαίνει ότι τα εξαρτήματα των ανεμογεννητριών πρέπει να μεταφέρονται με μικρότερες φορτηγίδες από τα λιμάνια των ΗΠΑ και στη συνέχεια να εγκαθίστανται από ένα ξένο πλοίο εγκατάστασης που περιμένει στα ανοιχτά, γεγονός που αυξάνει το κόστος και την πιθανότητα καθυστερήσεων.

Η Dominion Energy κατασκευάζει ένα νέο πλοίο, το Charybdis, το οποίο θα συμμορφώνεται με τον νόμο Jones Act.

Όμως, ένα τυπικό υπεράκτιο αιολικό πάρκο χρειάζεται πάνω από 25 διαφορετικούς τύπους πλοίων - για τη μεταφορά του πληρώματος, την τοπογράφηση, την περιβαλλοντική παρακολούθηση, την τοποθέτηση καλωδίων, τη βαριά ανύψωση και πολλές άλλες εργασίες.

Οι ΗΠΑ στερούνται επίσης ενός καλά εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού για την κατασκευή και τη λειτουργία των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Για τη ροή ενέργειας από τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας απαιτεί επίσης σημαντικές αναβαθμίσεις.

Το Υπουργείο Ενέργειας επεξεργάζεται περιφερειακά σχέδια μεταφοράς, αλλά η αδειοδότηση θα είναι αναμφίβολα αργή.

Οι αγωγές και η παραπληροφόρηση επιτείνουν τις προκλήσεις

Πολυάριθμες αγωγές από ομάδες υπεράσπισης που αντιτίθενται στα υπεράκτια αιολικά έργα έχουν επιβραδύνει περαιτέρω την ανάπτυξη.

Πλούσιοι ιδιοκτήτες σπιτιών έχουν προσπαθήσει να σταματήσουν τα αιολικά πάρκα που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη θέα του ωκεανού.

Ομάδες που ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται το περιβάλλον, αλλά στην πραγματικότητα υποστηρίζονται από συμφέροντα της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, έχουν ξεκινήσει εκστρατείες παραπληροφόρησης του κοινού για τα αιολικά.

Προσπάθειες για τη διατήρηση της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έθεσε ως στόχο την εγκατάσταση 30 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος έως το 2030, αλλά πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο πραγματικός αριθμός θα είναι κοντά στα 15 GW.

Παρά τις προκλήσεις, οι κατασκευαστές έχουν λόγους να προχωρούν μπροστά, επιμένοντας στην αξία της αιολικής ενέργειας.

Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) παρέχει κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων ομοσπονδιακών φορολογικών πιστώσεων για την ανάπτυξη έργων καθαρής ενέργειας και για τους προγραμματιστές που κατασκευάζουν λιμενικές εγκαταστάσεις σε τοποθεσίες που προηγουμένως στηρίζονταν σε βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων. Οι κυβερνήσεις των περισσότερων παράκτιων πολιτειών διευκολύνουν επίσης τα έργα επιτρέποντας την αναπροσαρμογή των τιμών μετά την περιβαλλοντική έγκριση, θεωρώντας την υπεράκτια αιολική ενέργεια ως ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη.

Αυτά τα οικονομικά οφέλη μπορούν να καταστήσουν την οικοδόμηση μιας υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας πιο ελκυστική για τις εταιρείες που χρειάζονται σταθερότητα στην αγορά και μια σειρά έργων για να βοηθήσουν στη μείωση του κόστους - έργα που μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη και ένα καθαρότερο περιβάλλον.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης