Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Με ποια κριτήρια ο οικονομολόγος Μπελούσοφ αντικατέστησε τον Σοϊγκού στο υπ. Άμυνας

Ρωσία: Με ποια κριτήρια ο οικονομολόγος Μπελούσοφ αντικατέστησε τον Σοϊγκού στο υπ. Άμυνας
Ο διορισμός του Belousov - ενός τεχνοκράτη που έχει υπηρετήσει σε διάφορους ρόλους - είναι βέβαιο ότι θα εγείρει αντιδράσεις στους στρατιωτικούς κύκλους
O κυβερνητικός ανασχηματισμός ήταν αναμενόμενος μετά την ορκωμοσία του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin την περασμένη εβδομάδα ως ηγέτη της Ρωσίας για πέμπτη θητεία.

Αλλά η αντικατάσταση του υπουργού Άμυνας Sergei Shoigu από τον Putin ήταν απροσδόκητη - και η επιλογή του διαδόχου του, του πολιτικού οικονομολόγου Andrei Belousov,  ήταν ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη, σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Ο διορισμός του Belousov - ενός τεχνοκράτη που έχει υπηρετήσει σε διάφορους ρόλους στην κυβέρνηση της Ρωσίας, μεταξύ άλλων ως υπουργός οικονομικής ανάπτυξης και αναπληρωτής πρωθυπουργός - είναι βέβαιο ότι θα εγείρει αντιδράσεις στους στρατιωτικούς κύκλους, αλλά έρχεται καθώς οι αμυντικές δαπάνες αυξάνονται κατακόρυφα και ο Putin προετοιμάζει τη χώρα και την οικονομία για έναν μακρύ πόλεμο στην Ουκρανία.

Ως εκ τούτου, ο διορισμός ενός οικονομολόγου στο υπουργείο Άμυνας θεωρείται ευρέως ως ένας τρόπος για να παντρέψει τις τεράστιες αμυντικές ανάγκες της Ρωσίας με την ανθηρή, προσανατολισμένη στον πόλεμο οικονομία και το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα.

Προετοιμασία για παρατεταμένο πόλεμο

«Αυτές οι ανακατατάξεις υψηλού επιπέδου μετά τις ρωσικές προεδρικές εκλογές υποδηλώνουν έντονα ότι ο Putin κάνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της κινητοποίησης της ρωσικής οικονομίας και της αμυντικής βιομηχανικής βάσης για να υποστηρίξει έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία και ενδεχομένως να προετοιμαστεί για μια μελλοντική αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ», ανέφεραν αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Αναλυτές του think tank με έδρα την Ουάσιγκτον σημείωσαν ότι η έλλειψη στρατιωτικής εμπειρίας του Belousov δεν είναι ασυνήθιστη, δεδομένου ότι ο προκάτοχός του Shoigu δεν είχε επίσης καμία προηγούμενη εμπειρία.

Αντιθέτως, σημείωσε το ISW, είναι πιθανό ότι το Κρεμλίνο σκόπευε ο Belousov να «ενσωματώσει και να εξορθολογήσει» την αμυντική βιομηχανική βάση της Ρωσίας με την ευρύτερη εσωτερική οικονομική πολιτική της χώρας.

«Η σχεδόν δεκαετής θητεία του Belousov ως υπουργού Οικονομίας στη ρωσική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η πιο πρόσφατη εμπλοκή του στη διαχείριση διαφόρων έργων καινοτομίας και μη επανδρωμένων αεροσκαφών της εγχώριας αμυντικής βιομηχανικής βάσης, τον προετοιμάζουν καλά για να ηγηθεί του προβληματικού μηχανισμού του ρωσικού ΥΠΕΘΑ», δήλωσε το ISW.

«Ο Belousov έχει ισχυρότερη φήμη ως αποτελεσματικός τεχνοκράτης και εσωτερικές πηγές έχουν υποστηρίξει ότι έχει θετική σχέση με τον Putin», προσθέτουν οι αναλυτές.

Ανάγκη για «καινοτομία»

Τα ρωσικά στρατεύματα σημειώνουν σταδιακά κέρδη στην ανατολική Ουκρανία και την περασμένη εβδομάδα εξαπέλυσαν νέα επίθεση στη βορειοανατολική περιοχή του Kharkiv.

Η Ρωσία θεωρείται ότι προσπαθεί να επιτύχει όσο το δυνατόν περισσότερα εδαφικά κέρδη πριν τα δισεκατομμύρια δολάρια της νέας στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ φτάσουν στις εξαντλημένες δυνάμεις της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης.

Δεδομένου ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων τους τελευταίους μήνες, η αλλαγή της ρωσικής ηγεσίας στον τομέα της άμυνας έχει ενδιαφέρον από άποψη timing, καθώς έρχεται σε μια πιθανή στροφή στον πόλεμο.

Οι αναλυτές λένε ότι η τύχη της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να ώθησε τον Putin να κάνει την αλλαγή τώρα, αλλά το Κρεμλίνο επισήμανε επίσης την ανάγκη προσαρμογής και ανάπτυξης, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου Dmitry Peskov να λέει ότι ο διορισμός ενός πολίτη στο υπουργείο Άμυνας είχε τις ρίζες του στην ανάγκη για «καινοτομία».

«Στο πεδίο της μάχης σήμερα, νικητής είναι αυτός που είναι πιο ανοιχτός στην καινοτομία ... Ως εκ τούτου, σε αυτό το στάδιο, ο πρόεδρος έλαβε απόφαση για έναν πολίτη να ηγηθεί του υπουργείου Άμυνας", δήλωσε ο Peskov, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Πηγή: bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης