Ενέργεια

Στις 190.225 MWh εκτινάσσεται η ζήτηση σήμερα Δευτέρα 15/2 – Επιστράτευση μονάδων

Στις 190.225 MWh εκτινάσσεται η ζήτηση σήμερα Δευτέρα 15/2 – Επιστράτευση μονάδων
Σύσκεψη ΔΕΣΦΑ - ΡΑΕ για να αξιολογηθεί η κατάσταση και να σχεδιαστούν έκτακτα μέτρα σε περίπτωση που προκύψει ζήτημα επάρκειας φυσικού αερίου

Δύσκολη προμηνύεται η εβδομάδα που αρχίσει από σήμερα (15/2) για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας καθώς η Μήδεια επελαύνει με χαμηλές θερμοκρασίες, ισχυρούς βόρειους ανέμους και παγετό σε όλη τη χώρα.

Ο κίνδυνος black out είναι ορατός μετά και την έκρηξη που σημειώθηκε στις 7 Φεβρουαρίου στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου καταστρέφοντας τον έναν από τους τέσσερις αυτομετασχηματιστές του Κέντρου.

Ο ΑΔΜΗΕ πλέον χτυπάει καμπανάκι κινδύνου και θέτει σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο ανάγκης που προβλέπει ακόμη και οργανωμένες κυκλικές  αποκοπές ηλεκτροδότησης σε όλες τις κατηγορίες των καταναλωτών πέραν της ενεργοποίησης της διακοψιμότητας για τη βιομηχανία, ενώ ζητάει από τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση τους ειδικά κατά τις ώρες αιχμής.

Σύσκεψη ΔΕΣΦΑ-ΡΑΕ για να αξιολογηθεί η κατάσταση

Την ίδια ώρα θέτει σε λειτουργία όλες τις διαθέσιμες μονάδες παραγωγής λιγνιτικές, φυσικού αερίου αλλά και υδροηλεκτρικές γεγονός που αναμένεται να ασκήσει πιέσεις και στο σύστημα φυσικού αερίου.

Μάλιστα ο ΔΕΣΦΑ έχει ζητήσει για σήμερα συνάντηση με τη ΡΑΕ για να αξιολογηθεί η κατάσταση και να σχεδιαστούν έκτακτα μέτρα σε περίπτωση που προκύψει ζήτημα επάρκειας φυσικού αερίου. 

Μετά το συμβάν της 7ης Φεβρουαρίου το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας που ήδη αντιμετώπιζε σοβαρά  προβλήματα λόγω της υποεπένδυσης των ετών της κρίσης τόσο στο δίκτυο μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), όσο και στο δίκτυο διανομής (ΔΕΔΔΗΕ), τώρα φαίνεται ότι κρέμεται σε μια κλωστή και όλοι οι εμπλεκόμενοι εύχονται να μην υπάρξει κανένα έκτακτο πρόβλημα στις μονάδες παραγωγής που θα πλήξει την ευστάθεια, θα δημιουργήσει ανισορροπία στο δίκτυο μεταφοράς και θα οδηγήσει σε black out, εξαιτίας της αδυναμίας χειρισμών.

Η επιδείνωση της κακοκαιρίας αυξάνει τον κίνδυνο

Μάλιστα το Σχέδιο Άμυνας για τη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς, όπως το ονομάζει ο ΑΔΜΗΕ, θα πρέπει να εφαρμοστεί έως και το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου οπότε και αναμένεται να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες. Όμως η μεγάλη διάρκεια της κακοκαιρίας αυξάνει κατακόρυφα τους κινδύνους καθώς όλες τις επόμενες ημέρες το ηλεκτρικό σύστημα προβλέπεται να λειτουργεί στο maximum των δυνατοτήτων του.

Ο ΑΔΜΗΕ προκειμένου να προετοιμαστεί για τους κινδύνους έχει προχωρήσει σε προσομοιώσεις που αφορούν την πρόβλεψη της ζήτησης και της προσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να υπολογιστεί η επάρκεια του συστήματος.

Σε ότι αφορά τη ζήτηση πρέπει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες βαίνει συνεχώς αυξανόμενη και η κορύφωση της εξαρτάται από την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από 160.550 MWh την Παρασκευή 12/2, αυξήθηκε σε 164.049 MWh το Σάββατο 13/3 και σε 169.770 MWh την Κυριακή 14/2 παρά το γεγονός ότι οι δυο αυτές ημέρες ήταν αργίες και δεν δούλευαν οι επιχειρήσεις, ενώ για σήμερα Δευτέρα 15/2 προβλέπεται να ανέλθει σε 190.225 MWh.

Στόχος η μέγιστη διαθέσιμη ισχύς

Για τη διαχείριση της ζήτησης ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη  στείλει ενημερωτικές επιστολές στους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές για την προοπτική χρήσης της διακοψιμότητας, δηλαδή τη μείωση των φορτίων τους εφόσον χρειάζεται για την ευστάθεια του συστήματος.

Όσο δε για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στόχος του ΑΔΜΗΕ είναι η μέγιστη διαθέσιμη ισχύς των μονάδων παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων φυσικού αερίου και των υδροηλεκτρικών μονάδων.

Έτσι την Παρασκευή ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε την αναβολή της συντήρησης της μονάδας της ΔΕΗ Αλιβέρι 5, ενώ με βάση νέο πρόγραμμα συντήρησης μονάδων που εξέδωσε προβλέπεται ότι η Μεγαλόπολη 5 θα τεθεί σε καθεστώς συντήρησης στις 23 Φεβρουαρίου, εφόσον βεβαίως έχει εκλείψει ο κίνδυνος.

Σε ότι αφορά τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, σε λειτουργία ήταν χθες Κυριακή ο Άγιος Δημήτριος 3 και 4, η Καρδιά 3 και 4 και η Μελίτη ενώ για σήμερα 15/2 προβλέπεται ότι θα μπει σε λειτουργία στις 9 το πρωί ο Άγιος Δημήτριος 1 με ισχύ 80 MW για να φθάσει στα 150 MW στις 11:30.

Επίσης σε παραγωγική λειτουργία θα μπει το Λαύριο 4 στις 4 το απόγευμα και στις 6 το απόγευμα θα έχει φθάσει στα 147 MW. Τέλος η Μεγαλόπολη 5 που επρόκειτο να μπει σε καθεστώς συντήρησης και επιστρατεύτηκε για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης δουλεύει με ισχύ 250 MW από τα μεσάνυχτα, θα «ανέβει» στα 400 MW στη 1:30 το μεσημέρι και θα φθάσει σχεδόν στη μέγιστη ισχύ της στις 7 το απόγευμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ στις εκτιμήσεις παραγωγής δεν λαμβάνονται υπόψη οι ΑΠΕ, καθώς σε ακραίες συνθήκες ψύχους η συμβολή τους είναι πολύ περιορισμένη.

Ωστόσο με βάση τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας από το σύνολο της ζήτησης, οι 23.836 MWh  (12%) θα καλυφθούν από λιγνιτικές μονάδες και 36.747 MWh (19%) από μονάδες φυσικού αερίου.

Μεγάλη είναι η χρήση που προβλέπεται και για τις υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ που θα εισφέρουν στο σύστημα  32.901 MWh (17%), ενώ εντυπωσιακή είναι η προβλεπόμενη συνεισφορά των ΑΠΕ που φθάνει τις 74.560 MWh (39%) και 22.631 MWh (12%) θα προέλθουν από εισαγωγές. 

Πέραν των ζητημάτων της παραγωγής ο ΑΔΜΗΕ θέτει και ζήτημα σφαλμάτων στις  εναέριες γραμμές μεταφοράς ή και τους υποσταθμούς λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και καταλήγει σημειώνοντας ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των φαινομένων, είναι κρίσιμη η συνετή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τους καταναλωτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης