Επικαιρότητα

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται να παραχωρήσουν αντιαεροπορικά συστήματα στην Ουκρανία

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται να παραχωρήσουν αντιαεροπορικά συστήματα στην Ουκρανία

Το Κίεβο φέρεται να ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τα πεπαλαιωμένα συστήματα S-300 που διατηρεί η χώρα μας

Ελλάδα και Ισπανία δέχονται «έντονη» πίεση από τους συμμάχους τους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ προκειμένου να παράσχουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, όπως υποστηρίζουν οι Financial Times.

Επικαλούμενη ανθρώπους που έχουν ενημερωθεί για τις συζητήσεις, η βρετανική εφημερίδα γράφει πως στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών την περασμένη εβδομάδα οι πρωθυπουργοί Κυριάκος Μητσοτάκης και Πέδρο Σάντσεθ δέχθηκαν προσωπικές προτροπές από ομολόγους τους να παραχωρήσουν κάποια από τα επτά συστήματα αεράμυνας που ζητά η Ουκρανία, όπως αμερικανικά Patriot και ρωσικά S-300.

Στους δύο ηγέτες φέρεται να ειπώθηκε πως οι αμυντικές ανάγκες των χωρών τους δεν είναι τόσο μεγάλες όσο της Ουκρανίας και πως δεν αντιμετωπίζουν κάποια άμεση απειλή.

«Όλοι ξέρουμε ποιος τα έχει, όλοι ξέρουμε πού βρίσκονται και όλοι ξέρουμε ποιος πραγματικά τα χρειάζεται», δήλωσε μία εκ των πηγών της εφημερίδας.

Η Ουκρανία έχει 3 πυραυλικά συστήματα αεράμυνας, ένα χορηγημένο από τις ΗΠΑ και 2 από τη Γερμανία, που ανακοίνωσε την αποστολή ακόμα ενός συστήματος Patriot.

Το Κίεβο, γράφουν οι FT, φέρεται να ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τα ηλικιωμένα συστήματα S-300 που διατηρεί η Ελλάδα, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις τα έχουν ήδη στο οπλοστάσιο τους και έχουν εμπειρία στον χειρισμό τους.

Η πίεση επί των δύο χωρών θα ενταθεί στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα Δευτέρα στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των 27 χωρών μελών της ΕΕ, προσθέτει η εφημερίδα.

Τα Υπουργεία Άμυνας σε Μαδρίτη και Αθήνα αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες, συμπληρώνουν οι FT.

Διχασμός στην κυβέρνηση;

Την ώρα, λοιπόν, που ο Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κάποια σοβαρή απειλή, τουλάχιστον όχι τόσο μεγάλη όσο η Ουκρανία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες ότι μέσα στον σχεδιασμό μας υπάρχει η δημιουργία ενός αντιαεροπορικού συστήματος αναχαίτισης, με αφορμή αυτά που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή.

«Όταν είσαι μερικές χιλιάδες μίλια από έναν πόλεμο, δεν περιμένεις τίποτα καλό.

Ήδη υπάρχουν επιπτώσεις στην οικονομία από την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς έχουν διαταραχθεί οι θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Το 60% δεν περνά από τη Διώρυγα του Σουέζ, προϊόντα λείπουν και στην Ευρώπη αυξάνονται οι τιμές», ανέφερε στο ΣΚΑΪ ο Δένδιας.

«Παρατηρώντας τους πολέμους στην Ουκρανία, εκτιμήσαμε ότι η χώρα έπρεπε να αποκτήσει έναν αντιαεροπορικό και αντι-drone θόλο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι η Τουρκία έχει κάνει πολλά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Εμείς δεν το είδαμε πολύ νωρίς.

Το σύστημα καινοτομίας, με εξαίρεση μικρές επιχειρήσεις, δεν εκτίμησε την κατάσταση, πρέπει να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο, αλλά συγχρόνως πρέπει να προχωρήσουμε με μεγάλα βήματα στη δημιουργία των θόλων».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης