
Το ύψος των περικοπών θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες
Την Μεγάλη Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Νίκου Τσάφου, η task force που συγκροτήθηκε με στόχο το συντονισμό των εμπλεκομένων για την αποφυγή black out λόγω της υπερπαραγωγής από ΑΠΕ τις ημέρες του Πάσχα, αλλά και καθ΄ όλη τη διάρκεια της Άνοιξης.
Στην ομάδα συμμετέχουν εκπρόσωποι των διαχειριστών ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ όπως και της ΡΑΑΕΥ. Στη συνεδρίαση της Μεγάλης Τετάρτης, αναμένεται κατ΄αρχήν να αξιολογηθεί η λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος τα δυο προηγούμενα Σαββατοκύριακα που λόγω της χαμηλής ζήτησης και της αυξημένης παραγωγής από ΑΠΕ λειτούργησαν ως prova generale για την πραγματοποίηση υποχρεωτικών περικοπών από μικρά έργα ΑΠΕ που είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και δεν διαθέτουν σύστημα τηλεχειρισμού.
Περικοπές παραγωγής
Όπως είναι γνωστό ο ΑΔΜΗΕ εξέδωσε και τις δυο προηγούμενες Παρασκευές, ανακοίνωση καλώντας τους μικρούς παραγωγούς ΑΠΕ της Ομάδας Β, να είναι σε επιφυλακή και να προχωρήσουν σε περικοπές της παραγωγής τους κατά το διάστημα 11- 4 το μεσημέρι, εφόσον τους ζητηθεί από τον διαχειριστή του δικτύου, δηλαδή τον ΔΕΔΔΗΕ.
Μάλιστα στις σχετικές ανακοινώσεις του ο ΑΔΜΗΕ προειδοποιούσε όσους δεν συμμορφωθούν με την εντολή περιορισμού ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινές που ξεκινούν από τα 500 και φτάνουν ως τα 1500 ευρώ/ MWh.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι παραγωγοί ΑΠΕ ανταποκρίθηκαν στο αίτημα των διαχειριστών και μάλιστα εκτιμάται ότι το δεύτερο Σαββατοκύριακο (12 και 13/4) η ανταπόκριση ήταν σαφώς μεγαλύτερη και ξεπέρασε κατά πολύ το 90%. Έτσι το σύστημα λειτούργησε ομαλά χωρίς προβλήματα, ενώ οι περικοπές έγχυσης ενέργειας από μονάδες ΑΠΕ που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ για την Κυριακή 6 Απριλίου ανήλθαν σε 1400 MW, ενώ ήταν μικρότερες για την Κυριακή 13 Απριλίου και ανήλθαν στα 1200 MW.
Με βάση αυτά τα δεδομένα εκφράζεται αισιοδοξία ότι η κατάσταση θα εξελιχθεί ομάδα και τις ημέρες του Πάσχα, οπότε και αναμένεται πολύ χαμηλή ζήτηση, χωρίς ωστόσο να μπορεί ακόμη να προβλεφθεί.
Εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της Μεγάλης Τετάρτης, θα δοθεί από τον ΑΔΜΗΕ μια πρώτη εκτίμηση της ζήτησης των ημερών του Πάσχα με βάση και τα δεδομένα προηγούμενων ετών. Πάντως το ύψος των περικοπών θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες οι οποίες αναμένεται να είναι ευνοϊκές για την παραγωγή ΑΠΕ. Ωστόσο θα πρέπει να εκτιμηθεί ένας ακόμη παράγοντας και αυτός είναι η αφρικανική σκόνη. Το ερώτημα που τίθεται είναι το ύψος που θα βρίσκεται η αφρικανική σκόνη στην ατμόσφαιρα. Εάν είναι χαμηλά θα καλύψει τα φωτοβολταϊκά περιορίζοντας δραστικά την παραγωγή τους. Σε διαφορετική ενδέχεται οι απαιτούμενες περικοπές να είναι υψηλές.
Υψηλή παραγωγή ΑΠΕ
Πρέπει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες επτά ημέρες το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας χαρακτηρίστηκε από υψηλή παραγωγή ΑΠΕ αλλά και μεγάλες εισαγωγές, γεγονός που αναδεικνύει ένα ακόμη πρόβλημα της τεράστιας διείσδυσης των ΑΠΕ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Είναι γνωστό ότι ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένες οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας επιβάλουν τη ροή της ενέργειας από τη φθηνότερη προς την ακριβότερη αγορά. Με δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν παρόμοιες σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη η παραγωγή από ΑΠΕ ήταν υψηλή και σε χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, οι τιμές ήταν μηδενικές αλλά και αρνητικές.
Στην ελληνική αγορά δεν υπάρχουν ακόμη αρνητικές τιμές και ως εκ τούτου ενέργεια κατά τις ώρες αιχμής της παραγωγής έρεε προς το ελληνικό σύστημα. Είναι ενδεικτικό ότι για σήμερα 15/4 η εισαγωγές καλύπτουν το 28,76% του μείγματος, ενώ στις 14/4 ήταν 24,18% και την Κυριακή 13/4 ήταν στο 23,11%. Αντιστοίχως οι εισαγωγές ήταν πολύ περιορισμένες και τις τρεις αυτές ημέρες κινήθηκαν από 3-6,6% ενώ η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ελληνικό μείγμα είναι για σήμερα στο 33,76% χθες 14/4 ήταν 35,56% και την Κυριακή 13/4 50,90%.
Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές στην Αγορά Επόμενης ημέρας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Στην ελληνική αγορά αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα υποβολής προσφορών με αρνητικές τιμές στο τέλος Μαΐου.
www.worldenergynews.gr