Ενέργεια

Λευκός καπνός για τη συμμετοχή της Κύπρου στον Great Sea Interconnector

Λευκός καπνός για τη συμμετοχή της Κύπρου στον Great Sea Interconnector
Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή 27/12, ανακτήθηκε το κλίμα εμπιστοσύνης και υπήρξε συναντίληψη για τα ζητήματα που έχουν προκύψει
Ξεπερνιούνται τα εμπόδια, και θα υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία τη συμφωνία παραχωρησης για τη συμμετοχή της στο project Great Sea Interconnector του ΑΔΜΗΕ, για τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυπριακής πλευράς.

Ειδικότερα, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή 27/12, ανακτήθηκε το κλίμα εμπιστοσύνης και υπήρξε συναντίληψη για τα ζητήματα που έχουν προκύψει, ενώ προτάθηκαν λύσεις που έγιναν κοινώς αποδεκτές, αναφέρουν πληροφορίες.

Στη συνάντηση της Παρασκευής, συμμετείχαν οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης και Γιώργος Παπαναστασίου, η Υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γ. Γραμματέας κ. Αρ. Αιβαλιώτης, δύο υψηλόβαθμα στελέχη του ΑΔΜΗΕ αλλά και εκπρόσωπος του Προέδρου της Κυπριακής δημοκρατίας και του Μαξίμου.

Συζητήθηκαν τα θέματα που είχε θέσει με επιστολή της από τις αρχές Δεκεμβρίου, η Κυπριακή πλευρά, σε σχέση με παρατηρήσεις και αλλαγές που ζητά στη συμφωνία παραχώρησης (concession agreement) και είχαν αποσταλεί στη ΡΑΕΚ. Αφορούν την συμμετοχή με το ποσό των 100 εκ. ευρώ στο έργο.

Τονίστηκε, ότι το concession agreement, που εστάλη στην Κύπρο, δεν προβλέπει ότι ο Great Sea Interconnector θα είναι και ιδιοκτήτης της υποδομής της Διασύνδεσης, και περιγράφεται μόνο ως φορέας υλοποίησης, ενώ τα πάγια παραμένoυν στον ΑΔΜΗΕ.

Σημειώνεται, ότι μεταξύ άλλων θεμάτων, που θέτει η κυπριακή πλευρά, κεντρικό ζήτημα είναι η ιδιοκτησία των παγίων του έργου της Διασύνδεσης, που για την κυπριακή πλευρά, αποτελεί προϋπόθεση για να συμμετάσχει τελικά στη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, Great Sea Interconnector.

Τα επόμενα βήματα

Σε κλίμα σύμπνοιας και διάθεσης συνεργασίας, δόθηκαν στην κυπριακή πλευρά, οι απαραίτητες πληροφορίες, και οι εξηγήσεις που χρειαζόταν και έγινε κατανοητό ότι απαιτούνται κάποια στάδια μέχρι ο Great Sea Interconnector να γίνει ιδιοκτήτης της Διασύνδεσης.

Ειδικότερα, τονίστηκε, ότι η οντότητα Great Sea Interconnector, για να γίνει ιδιοκτήτης των παγίων πρέπει να είναι πιστοποιημένος Διαχειριστής. Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, θα πρέπει πρώτα να έχει καθορισμένη δομή μετοχικού κεφαλαίου και μετόχους, ώστε να έχει επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν ασυμβίβαστα με το ρόλο του διαχειριστή.

Επομένως, πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η δομή των μετόχων, με τη συμμετοχή της επιλεγμένης εταιρείας της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο, (μάλλον του Διαχειριστή Συστημάτων Μεταφοράς) και ακολούθως να μεταφερθούν τα πάγια του έργου.
Επόμενο βήμα, είναι όλες οι ελληνικές θέσεις σχετικά με τα ζητήματα που έχει θέσει η κυπριακή πλευρά και τη δέσμευση να μεταφερθούν τα πάγια στον Great Sea Interconnector να αποσταλούν γραπτώς από το ελληνικό ΥΠΕΝ στους Κυπρίους.

Οι όροι αυτοί, θα αποτυπωθούν σε νέα Συμφωνία Παραχώρησης που θα αποσταλεί στη ΡΑΕΚ και θα ελεγχθούν εκ νέου από τον αμερικανικό οίκο Curtis, Mallet-Prevost, Colt and Mosle LLP, που έχει αναλάβει τον νομικό έλεγχο της συμφωνίας.
Υπολογίζεται, ότι , εφόσον όλα προχωρήσουν όπως έχει συμφωνηθεί προφορικά, η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορέσει να συμφωνήσει στη συμμετοχή της στο έργο τοποθετείται μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης