Ενέργεια

Σημαντικό βήμα η συμμετοχή του Meridiam για την υλοποίηση του GSI - Και το Ισραήλ στο κάδρο με νέους επενδυτές σε διαπραγμάτευση

Σημαντικό βήμα η συμμετοχή του Meridiam για την υλοποίηση του GSI - Και το Ισραήλ στο κάδρο με νέους επενδυτές σε διαπραγμάτευση
Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πληροφορίες, οι επαφές και με δύο άλλους υποψήφιους επενδυτές δεν έχουν σταματήσει
Καταλύτης στην πρόοδο υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, τον Great Sea Interconnector δίνει η είσοδος του fund Μeridiam, με ποσοστό 49,9% στο μετοχικό σχήμα του έργου, με την υπογραφή της τελικής συμφωνίες να αναμένεται εντός των αμέσως επόμενων μηνών.

Κατ΄αρχάς αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον των Γάλλων για την οικονομική αλλά και γεωπολιτική σημασία του έργου, ενώ βάζει στο κάδρο το σύνολο του project αφού μιλάμε και για την διασύνδεση του Ισραήλ.

Το έργο αποκτά έναν καταλύτη ως προς την οικονομική του βιωσιμότητα και βάζει σε θέση ακολούθου ( follower) τους υπόλοιπους παίκτες που θα σκεφθούν τώρα δυο φορές γιατί έχει προοπτική το εγχείρημα αυτό.

Παράλληλα η κίνηση του γαλλικού fund  είναι μια σημαντική στήριξη, την ώρα που οι σχέσεις Τουρκίας - η στάση της οποίας εγκυμονεί κινδύνους για την πρόοδο του έργου - και Ισραήλ είναι τεταμένες.


Ανεβάζει πόντους η Ελληνική επιρροή

Για την Ελλάδα αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην αύξηση της επιρροής της στην ΝΑ Μεσόγειο, καθώς η υποθαλλάσια αυτή διασύνδεση έχει προωθηθεί με συνέπεια και αποτελεσματικότητα από τον ΥΠΕΝ κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Όσο για τον διεθύνοντα του ΑΔΜΗΕ κ. Μανούσο Μανουσάκη, η κίνηση αυτή είναι μια δικαίωση στην εύρεση συμμαχιώνν και επενδυτών, όταν κάποιοι επέμεναν να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της επίπονης προσπάθειας των τελαυταίων μηνών, για να μπει σε πορεία υλοποίησης αυτός στόχος.

 Η ψήφος εμπιστοσύνης του γαλλικού επενδυτικού fund θεωρείται, ότι θα ανοίξει το δρόμο και για την είσοδο άλλων επενδυτών και τη χρηματοδότηση του έργου.

Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πληροφορίες, οι επαφές και με δύο άλλους υποψήφιους επενδυτές δεν έχουν σταματήσει, αν και το ενδιαφέρον του fund από τα Εμιράτα κινείται προς την κυπριακή πλευρά, ενω προχωρούν επαφές και με το αμερικανικό κρατικό επενδυτικό ταμείο DFC, χωρίς να έχουν καταλήξει ακόμα σε συμφωνία.

 Στο νέο σχήμα ο ΑΔΜΗΕ διατηρεί το 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου, με 6 μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ 5 μέλη θα προέλθουν από τον γαλλικό όμιλο. ‘Οπως ανέφεραν χθες στελέχη του ΑΔΜΗΕ σε δημοσιογράφους, το τεχνικό σκέλος της συμφωνίας έχει κλείσει, απομένει να συμφωνηθούν οι οικονομικοί όροι, και εκτιμάται ότι τους αμέσως επόμενους μήνες θα πέσουν και οι υπογραφές.

Εκτιμάται πάντως ότι η είσοδος της Meridiam θα επιταχύνει τις εξελίξεις προς όλες τις κατευθύνσεις. Aν συμμετέχουν τρίτοι εταίροι για παράδειγμα, τα αρχικά μερίδια των δύο βασικών μετόχων θα μειωθούν αναλογικά.

Σε μια τέτοια περίπτωση το ζήτημα που θα προκύψει θα έχει να κάνει με το ποσοστό που θα διατηρήσει ο ΑΔΜΗΕ και τον έλεγχο του μάνατζμεντ, σε ένα εταιρικό σχήμα που θα αλλάξει δομή.

Με τους Κυπρίους, οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών των δύο χωρών συνεχίζονται. ‘Οσο όμως εξακολουθεί να υπάρχει το κενό ηγεσίας στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου, είναι δύσκολο να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Αλλά και η κυβέρνηση της Λευκωσίας δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τη συμμετοχή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον κυπριακό προϋπολογισμό για το 2025 δεν έχει εγγραφεί κανένα κονδύλι για το καλώδιο.


Η ελληνική πλευρά θέλει τους Κυπρίους στο μετοχικό σχήμα

Βέβαια το έργο θα μπορούσε να προχωρήσει και χωρίς τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έχει ανακοινώσει ότι θα συμβάλλει με 100 εκατ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά και ο ΑΔΜΗΕ θεωρούν, ότι η Κύπρος θα πρέπει να έχει συμμετοχή καθώς  με την μεγάλη γεωπολιτική σημασία του έργου και την συνεισφορα στο σύστημα ηλεκτρισμού της, την αφορά άμεσα.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του GSI ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων, περίπου 1,4 δισ. ευρώ, αφορούν στην παραγγελία προς τη γαλλική Nexans, η οποία θα κατασκευάσει το υποβρύχιο καλώδιο.

Με βάση την συμφωνία, που έγινε χθες γνωστή, ο ΑΔΜΗΕ και η Meridiam θα καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες που απορρέουν για τους μετόχους (Shareholders’ Funding), ανάλογα με τα ποσοστά τους, ενώ η οργανωτική δομή της εταιρίας του GSI θα ακολουθήσει τους όρους της σύμβασης, στην οποία συμφώνησαν οι δύο πλευρές.

www.worldenegrynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης