Η Ινδία συμβουλεύει τα κράτη με περιορισμένη πρόσβαση σε πόρους άνθρακα να στραφούν στο ενδεχόμενο της δημιουργίας ικανοποιητικών ποσοτήτων ενέργειας μέσα από την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ενέργειας της χώρας.
Η ιδέα είναι τα κράτη χωρίς παραγωγή άνθρακα να συνεργαστούν με ιδιωτικές εταιρείες και να επενδύσουν σε μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες για να ενισχύσουν το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα στο ενεργειακό τους μείγμα. Η ισχύουσα νομοθεσία για την πυρηνική ενέργεια, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Oilprice.com, έχει αποθαρρύνει ξένους παίκτες όπως η Westinghouse και η General Electric να εισέλθουν στη χώρα.
Η πυρηνική παραγωγή της Ινδίας
Αυτή την στιγμή η Ινδία έχει δυναμική παραγωγή πυρηνικής ενέργειας της τάξης των 8 GW. Τα σχέδια είναι να αυξηθεί στα 20 GW. Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωσε πρόσφατα ότι τα τελευταία 10 χρόνια η Ινδία σημείωσε αύξηση 70% στην ικανότητα πυρηνικής ενέργειας και ο ρυθμός ανάπτυξης θα πρέπει να παραμείνει ανοδικός, αφού ετοιμάζονται 21 καινούργιοι αντιδραστήρες με συνολική ισχύ τα 15,3 GW.
Η Ινδία δεν είναι η μόνη ασιατική χώρα που αναζητά πυρηνική ενέργεια. Υπάρχουν 45 νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες υπό κατασκευή στην Ασία, ποσό που ισούται με τα τρία τέταρτα του συνόλου του κόσμου, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Πυρηνικής Ένωσης. Οι περισσότεροι βρίσκονται στην Κίνα με την Ινδία να κατακτά την δεύτερη θέση.
Η σημαντικότητα της πυρηνικής ενέργειας
Η πυρηνική ενέργεια αναγνωρίζεται ως απαραίτητη για την ενεργειακή μετάβαση λόγω του χαμηλού αποτυπώματος εκπομπών της και του αξιόπιστου ενεργειακού εφοδιασμού, που την διαφοροποιεί από την ευμετάβλητη αιολική και ηλιακή ενέργεια.
Η Ινδία παρά τα σχέδια ανάπτυξης για την πυρηνική ενέργεια συνεχίζει να παραμένει ενεργειακά εξαρτημένη από τον άνθρακα. Νωρίτερα φέτος χρησιμοποίησε σε πολύ μεγάλο ποσοστό ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από τον άνθρακα, λόγω της χαμηλής παραγωγής υδρογονανθράκων που προέρχεται από ξηρασίες. Η κλιματική αλλαγή φέρνει προ των πυλών την ανάγκη να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων και η ενεργειακή ζήτηση να καλυφθεί από μορφές ενέργειας απαλλαγμένες από τον άνθρακα.
Τα βήματα της Ινδίας φαίνεται πως ακολουθεί και η Κίνα, που παρουσιάζει παρόμοια πορεία.
www.worldenergynews.gr