Ως τις 22 του μήνα, σχεδόν 200 χώρες θα συμμετέχουν στην Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα, που λαμβάνει χώρα στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Ανάμεσα στα άλλα θέματα θα συζητηθεί μια πιθανή συμφωνία τρισεκατομμυρίων που στοχεύει στην παροχή οικονομικής βοήθειας στις αδύναμες οικονομίες του κόσμου για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον άνθρακα και να προσαρμόσουν τις πολιτικές τους στην αναστολή της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Η οικονομική συνεισφορά
Αν και οι διαπραγματεύσεις γίνονται μεταξύ των διαφόρων εθνών, η πλειοψηφία των χρημάτων δεν θα προέρχεται από τις κυβερνήσεις. Οι ανεπτυγμένες χώρες, που εμφανίζουν δυσκολίες ρευστότητας, ενημέρωσαν ήδη, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης θα πρέπει να προέρχεται από πηγές εκτός του άμεσου ελέγχου τους. Αυτό σημαίνει ότι η συμμετοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας αυξάνει σημαντικά, μέσω δανείων και άλλων χρηματικών δομών.
Αυτή πρόταση βρίσκει αντίθετα τα ήδη υπερχρεωμένα αναπτυσσόμενα κράτη, που πιέζουν για έναν πιο συγκεκριμένο στόχο με έμφαση στην παροχή κρατικών επιχορηγήσεων. Πολλές από αυτές, άλλωστε, ξοδεύουν πολύ μεγαλύτερα ποσά για την αποπληρωμή των δανείων παρά για την υγεία και την παιδεία των πολιτών τους.
Ένα καθολικά συμφωνημένο σύστημα για την παρακολούθηση της δημόσιας χρηματοδότησης για το κλίμα δεν υπάρχει ακόμα και οι χώρες μπορούν να αμφισβητήσουν πότε ή αν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι χρηματοδότησης. Τα περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια, ιδιαίτερα αν συνδέονται με τον κρατικό κορβανά, μπορούν να οδηγήσουν σε απομάκρυνση πιθανών επενδύσεων. Τα πράσινα χρηματοοικονομικά μεγέθη προκαλούν συχνές προστριβές μεταξύ των τραπεζών και των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων.
Νέος Συλλογικός Ποσοτικοποιημένος Στόχος
Το βασικό ενδιαφέρον της Συνόδου εστιάζεται στην συμφωνία για το Νέο Συλλογικό Ποσοτικοποιήμένο Στόχο για την χρηματοδότηση του κλίματος, που πρόκειται να αντικαταστήσει τον προηγούμενο στόχο των 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από τα πλούσια έθνη στον αναπτυσσόμενο κόσμο μέχρι το 2020. Οι ανεπτυγμένες χώρες καθυστέρησαν κατά δύο χρόνια να υλοποιήσουν την αρχική τους δέσμευση, και ορισμένοι αμφισβητούν εάν το ορόσημο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως έχει όντως επιτευχθεί. Οι χώρες σε αυτή τη σύνοδο θα διαπραγματευτούν έναν πολύ μεγαλύτερο στόχο που υπερβαίνει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Συζητείται να υπάρχει μεγαλύτερος ρόλος για τα ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις αναπτυξιακές τράπεζες όπως η Παγκόσμια Τράπεζα. Από τα 116 δισεκατομμύρια δολάρια που συνεισέφεραν οι ανεπτυγμένες χώρες το 2022, το 63% προήλθε μέσω ιδιωτικής χρηματοδότησης, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ. Βέβαια οι MDB, οι τράπεζες και οι επενδυτές παίρνουν μέρος στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα, ούτε βρίσκονται υπό την επιρροή του.
Τα MDB
Ο βαθμός επιρροής των χωρών σχετικά με τα MDB είναι διαφορετικός. Τα πλούσια έθνη μπορούν να δεσμευτούν να πληρώσουν περισσότερα χρήματα. Ωστόσο, τα MDB υπόκεινται στις δικές τους δομές διακυβέρνησης και έχουν άλλες χρηματοδοτικές προτεραιότητες πέρα από την κλιματική αλλαγή, όπως η άμβλυνση της φτώχειας. Μια ομάδα των μεγαλύτερων MDB υποσχέθηκε, την Τρίτη, ετήσια χρηματοδότηση 120 δις δολαρίων για το κλίμα έως το 2030, με μια σειρά κεφαλαιακών περιορισμών.
Ένα πρόβλημα που επανέρχεται στο προσκήνιο είναι η εκλογή του Τραμπ, καθώς οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος των περισσότερων μη ευρωπαϊκών MDB, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, και οι μελλοντικές δεσμεύσεις για μια τέτοια χρηματοδοτική δραστηριότητα είναι σοβαρές αμφιβολίες.
Η COP έχει ακόμη λιγότερο έλεγχο στις ροές χρηματοδότησης των ιδιωτικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Μεγάλο μέρος της Wall Street πέρσι ανέτρεψε τις πράσινες δεσμεύσεις της ή στράφηκε ενάντια στην καθαρή ενέργεια και την κλιματική τεχνολογία. Οι τραπεζίτες και οι επενδυτές έχουν επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι θα βάλουν χρήματα μόνο όπου υπάρχει κέρδος.
www.worldenergynews.gr