Ενέργεια

Πυρετώδεις προετοιμασίες Σδούκου - ΡΑΑΕΥ με τους προμηθευτές για τα πορτοκαλί τιμολόγια

Πυρετώδεις προετοιμασίες Σδούκου - ΡΑΑΕΥ με τους προμηθευτές για τα πορτοκαλί τιμολόγια
Το ΥΠΕΝ θεωρεί ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα πορτοκαλί τιμολόγια των επιχειρήσεων θα είναι έτοιμο στα τέλη Οκτωβρίου
Με στόχο να στραφεί η κατανάλωση ενέργειας ειδικά των νοικοκυριών στις μεσημεριανές ώρες που λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά, υπάρχει περίσσια ενέργειας και οι τιμές στη χονδρική αγορά διαμορφώνονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η ΡΑΑΕΥ προωθούν τα δυναμικά «πορτοκαλί» τιμολόγια ρεύματος.

Σε μια προσπάθεια το σχετικό πλαίσιο να έχει διαμορφωθεί πλήρως έως τον Νοέμβριο το θέμα εξετάστηκε σε πρόσφατη σύσκεψη στο ΥΠΕΝ με τους εκπροσώπους των εταιριών προμήθειας οι οποίες πάντως είναι αρκετά επιφυλακτικές. Παράλληλα με τα «πορτοκαλί» τιμολόγια τα οποία φαίνεται να είναι ένα αρκετά περίπλοκο ζήτημα το ΥΠΕΝ επιδιώκει να γυρίσουν οι υφιστάμενοι νυχτερινοί μετρητές (υπολογίζονται σε 1,4 εκατομμύρια) σε λειτουργία τις μεσημεριανές ώρες ακριβώς για να αξιοποιηθεί η ενέργεια από φωτοβολταϊκά και να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι περικοπές.

Συσκέψεις με τους προμηθευτές

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο ΥΠΕΝ υπό την υφυπουργό Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, οι εκπρόσωποι των εταιριών προμήθειας, εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για το timing παρουσίασης στην αγορά των πορτοκαλί τιμολογίων, καθώς χρειάζονται χρόνο για να προετοιμάσουν το προϊόν αυτό και να ενημερώσουν τους πελάτες τους. Μάλιστα εκτιμούν ότι οι υφιστάμενοι «έξυπνοι» μετρητές που έχει τοποθετήσει ο ΔΕΔΔΗΕ, είναι απλώς ηλεκτρονικοί μετρητές και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν δυναμικά τιμολόγια.

Πάντως το υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας θεωρεί ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα πορτοκαλί τιμολόγια των επιχειρήσεων να είναι έτοιμο στα τέλη Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο αυτό η ΡΑΑΕΥ έχει προγραμματίσει για την εβδομάδα δύο συναντήσεις με προμηθευτές για τους τύπους των πορτοκαλί τιμολογίων που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά.

Λίγοι οι τηλεμετρητές - Στόχος για το 2025 το 55% της κατανάλωσης

Πάντως, ανεξαρτήτως των επιφυλάξεων των εταιριών προμήθειας είναι βέβαιο ότι τα πορτοκαλί τιμολόγια μπορούν να αξιοποιήσουν ελάχιστοι καταναλωτές, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή τους είναι η ύπαρξη τηλεμετρητή. Σήμερα τηλεμετρητές, πέραν της Υψηλής Τάσης, διαθέτουν περίπου 600.000 συνδέσεις κυρίως στη Μέση Τάση και ορισμένοι επαγγελματικοί πελάτες στη Χαμηλή Τάση στα 25 KVA.

Ο τηλεμετρητής και η δυναμική τιμολόγηση δίνουν στον καταναλωτή την ευχέρεια να “βλέπει” τη διαμόρφωση των τιμών στη χονδρική αγορά και να προσαρμόζει ανάλογα την κατανάλωσή του, αν βέβαια μπορεί να προσαρμόσει ανάλογα και τη χρήση του ρεύματος. Η τιμολόγηση μπορεί να γίνεται με βάση τις τιμές χονδρικής ανά 15λεπτο, ανά 30 λεπτά ή ανά ώρα, με τους περισσότερους εκπροσώπους εταιριών προμήθειας να προτιμούν την ανά ώρα τιμολόγηση.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΔΔΗΕ, πέραν των 600.000 τηλεμετρητών που ήδη είναι εγκατεστημένοι, ως το τέλος του χρόνου θα έχουν τοποθετηθεί επιπλέον 50.000, ενώ το 2025 στόχος είναι να εγκατασταθούν ακόμα 300.000 μετρητές. Δεδομένου δε ότι οι περισσότερες καταναλώσεις, που διαθέτουν σήμερα τηλεμέτρηση συν αυτές που θα προστεθούν τον επόμενο χρόνο αφορούν κυρίως επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια, εκτιμάται ότι το 55-60% της κατανάλωσης ρεύματος θα μπορούσε να ενταχθεί στη δυναμική τιμολόγηση ως το τέλος του 2025.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης