Ενέργεια

Άρνηση Βρυξελλών στο ΥΠΕΝ για ενεργοποίηση Ειδικού Μηχανισμού Αντιστάθμισης λόγω αυξήσεων χονδρικής

Άρνηση Βρυξελλών στο ΥΠΕΝ για ενεργοποίηση Ειδικού Μηχανισμού Αντιστάθμισης λόγω αυξήσεων χονδρικής

Δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην υιοθέτηση κάποιοι είδους μηχανισμού

 

Αρνητική ήταν σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη προφορική απάντηση που έλαβε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην πρόταση της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ενεργοποίηση ειδικού μηχανισμού αντιστάθμισης των αυξήσεων που καταγράφονται στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κυρίως λόγω των αυξημένων ροών προς την Ουκρανία που καθιστά ελλειμματικές και ως εκ τούτου ακριβές τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Όπως υποστηρίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης η διατήρηση των υψηλών τιμών στη χονδρική αγορά για τουλάχιστον τρεις μήνες δικαιολογεί την ενεργοποίηση των έκτακτων μέτρων που προβλέπονται από την κοινοτική νομοθεσία για τις περιπτώσεις περιφερειακής ενεργειακής κρίσης. Με δεδομένο ότι η άνοδος των τιμών ξεκίνησε τον Ιούλιο εφόσον συνεχιστεί με την ίδια ένταση και τον Σεπτέμβριο, ο υπουργός θεωρεί ότι από τον Οκτώβριο θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί έκτακτος μηχανισμός. Δηλαδή ένα σύστημα αντίστοιχο με αυτό που ίσχυσε κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης όπου τα «υπερκέρδη» των ηλεκτροπαραγωγών παρακρατούνταν και χρηματοδοτούσαν τις επιδοτήσεις των καταναλωτών.

Τι προβλέπει η Οδηγία

Επί του παρόντος σχετικό αίτημα δεν έχει υποβληθεί επισήμως αν και φαίνεται ότι η κεντρική ιδέα έχει μεταφερθεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία επί του παρόντος είναι κατηγορηματικά αρνητική. Άλλωστε αυτό παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς χθες ο ίδιος ο κ. Σκυλακάκης σε δηλώσεις του στο Mega. Όπως είπε η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία προβλέπει πως εφόσον μια περιφερειακή κρίση διατηρηθεί για περισσότερο από τρεις μήνες τότε μπορεί να υπάρχει παρέμβαση με βάση του ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Πρόσθεσε όμως ότι αυτό θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Με δεδομένο ο αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες για τους σχεδιασμούς του ελληνικού ΥΠΕΝ κύκλοι της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μην περιμένει «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά να προχωρήσει στην υιοθέτηση κάποιοι είδους μηχανισμού ελπίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν, τουλάχιστον άμεσες, αντιδράσεις με δεδομένη και τη μεταβατική περίοδο στην οποία βρίσκονται τα ευρωπαϊκά όργανα.

Έσοδα 45 εκατ. ευρώ το πρώτο μήνα της έκτακτης εισφοράς

Εν τω μεταξύ ήδη είναι σε ισχύ ο νόμος που ψήφισε το ελληνικό Κοινοβούλιο και ο οποίος προβλέπει την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών τουλάχιστον για τρεις μήνες. Ήδη τον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου τα έσοδα για το δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου 45 εκατ. ευρώ και αποτελούν το καλάθι από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν οι έστω και πενιχρές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς των οικιακών καταναλωτών που ανακοίνωσε για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο το ΥΠΕΝ.

Επί του παρόντος δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως εάν η έκτακτη εισφορά θα ισχύσει και για δεύτερο μήνα, αν και η αγορά έχει προεξοφλήσει την συνέχιση της ισχύος του μέτρου όπως άλλωστε προκύπτει και από τα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν στη λιανική. Όπως αναφέρουν παράγοντες που είναι σε θέση να γνωρίζουν, η έκτακτη εισφορά προσθέτει επιπλέον κόστος 20 ευρώ/MWh στην τιμή χονδρικής και το κόστος αυτό έχει ενσωματωθεί πλήρως στα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, ενώ οι καταναλωτές επιδοτούνται με περίπου 15 ευρώ/MWh.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές λύση του προβλήματος θα ήταν τα σταθερά ετήσια τιμολόγια για τους οικιακούς καταναλωτές και η υιοθέτηση μηχανισμού αποζημίωσης ισχύος για τους παραγωγούς στον οποίο θα προβλέπεται και clow back για τις περιόδους ύπαρξης υπερβολικών εσόδων.
Μάλιστα εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο είναι απολύτως συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και βεβαίως δεν υποχρεώνει τους καταναλωτές να παρακολουθούν τα τιμολόγια του ρεύματος κάθε μήνα και με βάση τις εξελίξεις στη χρηματιστηριακή αγορά ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης