Ενέργεια

Great Sea: Διορία μέχρι την Παρασκευή 6/9 για την έκδοση 2+1 ρυθμιστικών αποφάσεων για την βιωσιμότητα του έργου

Great Sea: Διορία μέχρι την Παρασκευή 6/9 για την έκδοση 2+1 ρυθμιστικών αποφάσεων για την βιωσιμότητα του έργου

 Που κατέληξε η διαπραγμάτευση ΥΠΕΝ και ΑΔΜΗΕ με τους Κυπρίους

 

Σχετικά Άρθρα

Η διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για τον Great Sea Interconnector παρά το γεγονός ότι υπήρξε εξαιρετικά δύσκολη έχει φθάσει σε ένα πρώτο αποτέλεσμα καθώς η ΡΑΕΚ έχει αποδεχθεί ότι πρέπει να αλλάξει δύο ρυθμιστικές αποφάσεις που αναμένεται να το πράξει την ερχόμενη Τετάρτη 4/9 και Παρασκευή 6/9.

Έτσι ο ΑΔΜΗΕ έχει στείλει αίτηση αναστολής στη Nexans για το suspension του έργου μέχρι την Παρασκευή 6/9.
Οι δύο ρυθμιστικές αποφάσεις που θα πρέπει να αλλάξει η ΡΑΕΚ αφορούν το WACC το οποίο θα πρέπει να ανέλθει στο 8,3% για 17 χρόνια και το έσοδο που θα πρέπει να ανέλθει στα 125 εκατ. ευρώ για τα πέντε χρόνια και θα ανακτηθεί στην συνέχεια από την κεφαλαιοποίηση των λογαριασμών ρεύματος των καταναλωτών, καθώς και οτιδηπότε περαιτέρω προκύψει ως έξοδο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Phillnews τα 125 εκατ. που θα πρέπει να ξεκινήσουν να δίνονται από το 2025 με ρυθμό 25 εκατ. το χρόνο θα χρηματοδοτηθούν από την κυπριακή κυβέρνηση με έσοδα από την εμπορία δικαιωμάτων ρύπων.

Με βάση τα δεδομένα το WACC για την ελληνική πλευρά θα πρέπει να είναι της τάξης του 9% και αυτό αποτελεί την τελική απόφαση που θα πρέπει να λάβει  η ελληνική  ρυθμιστική αρχή, ΡΑΑΕΥ.
Στη συνέχεια οι κυβερνήσεις αναμένεται να εξετάσουν και να συμφωνήσουν το γεωπολιτικό ρίσκο και πως αυτό θα καλυφθεί.

Κατά συνέπεια πρώτα αναμένονται οι 2+1 ρυθμιστικές αποφάσεις από την κυπριακή και την ελληνική πλευρά για να εξασφαλισθεί σε πρώτη φάση η βιωσιμότητα του έργου.

Η όλη διαπραγμάτευση υπήρξε εξαιρετικά δύσκολη και έφθασε στο σημείο επιτυχίας χάρις την επιμονή του υπουργείου Ενέργειας και της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ.
Παράλληλα ο ΑΔΜΗΕ με τον Κύπριο διαχειριστή μπλόκαραν στον ENTSO -e αίτημα της Τουρκίας για διασύνδεση με το ψευδοκράτος το οποίο είναι βέβαιο, ότι αν δεν προχωρήσει ο Great Sea Interconnector θα επανέλθει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης