Ενέργεια

ΥΠΕΝ: Ποιες αλλαγές χρειάζεται το target model σύμφωνα με το νέο ΕΣΕΚ

ΥΠΕΝ: Ποιες αλλαγές χρειάζεται το target model σύμφωνα με το νέο ΕΣΕΚ

Η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ αλλάζει την αγορά

 

 

Το μοντέλο της ηλεκτρικής αγοράς που έχουμε σήμερα το target model δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα χαρακτηριστικά που αποκτά με την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και απαιτείται ριζικός επανασχεδιασμός της αγοράς ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αυτό αναφέρει μεταξύ αλλων το υπουργείο Ενέργειας στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το κλίμα που θα είναι σε διαβούλευση μεχρι τις 16 Σεπτεμβρίου.

Διαπιστώνει ότι σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα είναι συνεχής η τάση μείωσης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς το ενεργειακό σύστημα θα βασίζεται όλο και περισσότερο στις ΑΠΕ.
Η ανάπτυξη όμως των ΑΠΕ επιφέρει αύξηση του κόστους για τα δίκτυα και την αποθήκευση, λόγω των αναγκαίων επενδύσεων στους τομείς αυτούς. Το ανά μονάδα όμως κόστος για τα δίκτυα θα μειώνεται λόγω της αυξημένης διακινούμενης ενέργειας.


Όπως τονίζεται η δομή του κόστους της ηλεκτροπαραγωγής μετατοπίζεται σταθερά από μεταβλητό κόστος σε πάγιο κόστος για τα απασχολούμενα κεφάλαια και τη συντήρηση των εξοπλισμών, ενώ το μεταβλητό κόστος τείνει προς ένα ελάχιστο ποσοστό επί του συνόλου μακροχρόνια. Συνολικά, αναμένεται συνεχής τάση μείωσης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Στο πλαίσιο αυτό τονίζεται ότι το τρέχον μοντέλο αγοράς ηλεκτρισμού (target model), κρίνεται ανεπαρκές να εντοπίσει και να αναδείξει με τον αποτελεσματικότερο τρόπο το πραγματικό κόστος.

Γιατί το target model είναι ανεπαρκές

Το target model πλέον δεν αντικατοπτρίζει τα κόστη μιας αγοράς που δεν θα βασίζεται στο κόστος καυσίμου αλλά στο κόστος υποδομών,  όπως εξηγειται στο σχετικό κείμενο του Εθνικό Σχεδίου.

Το τρέχον μοντέλο αγοράς, επικεντρώνεται στο σταδιακά αυξανόμενο (incremental) κόστος κάθε τεχνολογίας βάσει του μεταβλητού κόστους, κυρίως δηλαδή του κόστους καυσίμου της. Η προσέγγιση αυτή σε περιβάλλον με πολύ χαμηλά μεταβλητά κόστη καθίσταται αναποτελεσματική και πιθανότατα θα οδηγήσει σε μια ριζική επανεξέταση του μοντέλου αγοράς ηλεκτρισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επίσης τονίζεται ότι η μεγαλύτερη έμφαση σε σταθερά κόστη, πέραν της μείωσης των τιμών, αναμένεται να προσδώσει και το χαρακτηριστικό της μεγαλύτερης σταθερότητας και προβλεψιμότητας στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Αποσυνδεδεμένη από το κόστος καυσίμου, που συχνά υπόκειται σε μεγάλες διακυμάνσεις και διεθνείς αναταράξεις, η τιμή του ηλεκτρισμού θα εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από λιγότερο ευμετάβλητους και πιο προβλέψιμους οικονομικούς παράγοντες όπως το κόστος εξοπλισμού, η αποδοτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και το κόστος χρήματος. 

Η μετατροπή δε αυτή θα έχει ως επικουρικό αποτέλεσμα και την σαφώς πιο περιορισμένη δυνατότητα για δημιουργία έκτακτων και απροσδόκητων κερδών για τους ηλεκτροπαραγωγούς με αφορμή ξαφνικές και ραγδαίες κλιμακώσεις του κόστους καυσίμου.
Εκτός, λοιπόν, από μεσο-μακροπρόθεσμη μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, η ενεργειακή μετάβαση επιφέρει πιο προβλέψιμη αλλά και πιο ανθεκτική αγορά.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης