Ενέργεια

S&P Global: Mεγάλη αύξηση long θέσεων από funds στο φυσικό αέριο

S&P Global: Mεγάλη αύξηση long θέσεων από funds στο φυσικό αέριο

Οι καθαρές θέσεις long φτάνουν σε πολυετή υψηλά σύμφωνα με τα στοιχεία του ICE  - Εντείνεται η αβεβαιότητα για το 2025

Τα hedge funds συνέχισαν να αυξάνουν τις καθαρές θέσεις τους στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου και LNG κάθε εβδομάδα οδηγώντας τες σε πολυετή υψηλά, σύμφωνα με στοιχεία του Intercontinental Exchange, που δημοσιεύει το spglobal.com, με τους επενδυτές να βλέπουν τις θέσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων ως τους κύριους μοχλούς για την ανοδική πορεία σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα.

Ο αριθμός των θέσεων για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου του Ολλανδικού TTF ανήλθαν συνολικά σε 2,99 δισεκατομμύρια τεμάχια τόσο σε θέσεις long όσο και σε short για την εβδομάδα που έληξε στις 16 Αυγούστου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ICE.

Το μεγαλύτερο μέρος συνεισέφεραν εμπορικές επιχειρήσεις με ποσοστό 64%, οι οποίες περιλαμβάνουν μη ρυθμιζόμενους traders,  family offices και πανεπιστημιακά κονδύλια, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη ICE.

Ακολουθούν τα επενδυτικά κεφάλαια με περίπου 22%, το οποίο περιλαμβάνει επενδυτικά κεφάλαια, ETFs.  αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου και hedge funds.

Οι επενδυτικές εταιρείες και τα πιστωτικά ιδρύματα ήταν στην τρίτη θέση με 14%, στα οποία περιλαμβάνονται  brokers, proprietary traders, commodity derivatives.

Οι υπόλοιπες θέσεις λογιστικοποιήθηκαν από άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και φορείς με υποχρεώσεις βάσει της οδηγίας 2003/87/ΕΚ.


Fysiko_aerioi.png

H αύξηση των long θέσεων

Ενώ οι συμμετέχοντες στην αγορά με φυσική παράδοση κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό θέσεων, οι traders έχουν επισημάνει ότι τα επενδυτικά κεφάλαια διαδραματίζουν αυξανόμενο ρόλο τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, η καθαρή ανοδική θέση των επενδυτικών κεφαλαίων αυξήθηκε σχεδόν 14% την εβδομάδα, που είναι η ισχυρότερη καθαρή θέση σε long κατεύθυνση (ανοδική πρόβλεψη για την αγορά)  που έχουν λάβει τα κεφάλαια από τις 2 Ιουλίου 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Traders  LNG εκτιμούν ότι δεν υπήρχαν πραγματικοί ανοδικοί παράγοντες στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου και LNG εκτός από την πιθανή λήξη της τρέχουσας συμφωνίας   Ρωσίας-Ουκρανίας για την διαμετακόμιση και των hedge funds στις αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης. Παράλληλα παρατηρούνται καθυστερήσεις  για παραδόσεις ποσοτήτων LNG στην Ευρώπη για το 2025.

Τσέχος trader παρατήρησε πρόσφατα «μεγάλη κερδοσκοπία» στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, αποδίδοντάς το στα επίπεδα πίεσης των funds, καθώς εκτιμά  ότι τα fadamendas (βασικά μεγέθη)  ήταν bear (πτωτικά), ενώ «οι τιμές ανέβαιναν».

 

Η επιρροή των Funds για το 2025

Τα Funds  είναι  long για το συμβόλαιο TTF το καλοκαίρι του 2025, σύμφωνα με trader  από τη Γερμανία. «Οι περισσότεροι από αυτούς στοιχηματίζουν ότι ένας κανονικός χειμώνας θα εξαντλήσει τα αποθέματα και ότι ήμασταν τυχεροί τα δύο συνεχόμενα χρόνια με έναν ήπιο χειμώνα».

«Το μεγαλύτερο μέρος της διαμετακόμισης γίνεται το καλοκαίρι για την περίοδο αναπλήρωσης και όχι κατά τη διάρκεια του χειμώνα όπου τα ασφάλιστρα κινδύνου απλώς μειώνονται όσο περνάει ο καιρός», πρόσθεσε ο trader.

fysiko_aerio_2.png


 Δεδομένων των καθυστερήσεων της νέας προμήθειας LNG για το 2025, καθώς και της πιθανής λήξης της συμφωνίας διαμετακόμισης Ρωσίας-Ουκρανίας, οι traders έχουν δει τα funds να λαμβάνουν ολοένα και πιο καθαρές long θέσεις  παρά τις διαρθρωτικά πτωτικές αγορές φυσικού αερίου και LNG στην Ευρώπη στο εγγύς μέλλον του φετινού χειμώνα.

«Δεύτερη εβδομάδα που βλέπουμε τεράστιους όγκους, περίπου 30 TWh, αλλά ειλικρινά, δεν εκπλήσσομαι μετά από αυτή την άνοδο – θα περίμενε κανείς κάποια stop losses ... οι κινήσεις αφορούν  περισσότερο κλείσιμο short θέσεων παρά άνοιγμα  long», εκτιμά funds από την Ελβετία. «Νομίζω ότι όλοι είναι αρκετά πεπεισμένοι ότι το στοίχημα αφοράι το καλοκαίρι του 2025».

 Η Platts, μέλος της S&P Global Commodity Insights, αξιολόγησε το ολλανδικό συμβόλαιο TTF Winter 2024 με premium 1,255 Eur/MWh έναντι του αντίστοιχου καλοκαιριού του 2025 στις 21 Αυγούστου,  που είναι το μικρότερο εύρος από την αρχή του μήνα. Αυτή η διαφορά εκτιμήθηκε με μέσο premium περίπου 1,365 Eur/MWh τον Ιούλιο.

Στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους υπάρχει γεωπολιτικό ρίσκο αλλά διαφαίνεται διαχειρίσιμο, όμως αν το καλοκαίρι κανείς δεν θα μπορεί να ξαναγεμίσει τις αποθήκες  εκεί θα πρέπει να ποντάρει κανείς  για εκθετική αύξηση του ρίσκου, ανέφερε ο trader από την Ελβετία. 


www.worldenergynews.gr

 

 


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης