Ενέργεια

Montel: Ο καύσωνας 40C+ εκτοξεύει… τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στα Βαλκάνια - Σαρρή (ΔΕΔΔΗΕ): Οι πυρκαγιές επιδείνωσαν τις συνθήκες στην Ελλάδα

Montel: Ο καύσωνας 40C+ εκτοξεύει… τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στα Βαλκάνια - Σαρρή (ΔΕΔΔΗΕ): Οι πυρκαγιές επιδείνωσαν τις συνθήκες στην Ελλάδα

Οι πάροχοι ενέργειας στην Ανατολική Ευρώπη προετοιμάζονται για πιθανούς περιορισμούς στην προσφορά και τις αυξήσεις της ζήτησης 

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος πρόκειται να εκτιναχθούν… στα Βαλκάνια αυτή την εβδομάδα καθώς ο πρόσφατος καύσωνας των 40+ βαθμών της κλίμακας Κελσίου κινείται προς τα ανατολικά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κατάσταση στην Ελλάδα μετά τις πυρκαγιές.

Αντίθετα τα τεταμένα δίκτυα της Ιταλίας και της Ισπανίας θα ανακουφιστούν…  καθώς οι θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν.

Οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύου και οι έμποροι ενέργειας στην Ανατολική Ευρώπη προετοιμάζονται για πιθανούς περιορισμούς στην προσφορά και τις αυξήσεις της ζήτησης που προκαλούνται από τις θερμοκρασίες που «αυξάνονται έως και 12 βαθμούς Κελσίου», δήλωσε ο Andrea Tura (μετεωρολόγος στην ιταλική υπηρεσία προβλέψεων Meteo Giuliacci).

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Σερβίας RHMZ, εν τω μεταξύ, προέβλεψε καύσωνα μιας εβδομάδας με θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε όλη την περιοχή.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στα χρηματιστήρια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης διαπραγματεύονται ήδη σημαντικά υψηλότερες από τις αντίστοιχες της Δυτικής Ευρώπης.


Η Ελλάδα και η άνοδος των τιμών

«Όλοι αγοράζουν ρεύμα αυτήν τη στιγμή», είπε ένας έμπορος στο Montel, σημειώνοντας ότι η ζήτηση για κλιματισμό αναμένεται να αυξηθεί στα δυτικά Βαλκάνια.

Οι τιμές βασικού φορτίου ηλεκτρικής ενέργειας την επόμενη μέρα στα χρηματιστήρια της ΝΑ Ευρώπης κυμαίνονταν από 126,05 έως 171,10 ευρώ/MWh την Τρίτη 13/8, με υψηλό 443,60 ευρώ/MWh στη Σλοβενία.

Το γερμανικό ισοδύναμο σημείο αναφοράς έκλεισε στα 108,01 ευρώ/MWh.

«Ο καύσωνας αναμένεται να τροφοδοτήσει περαιτέρω τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις περιφερειακές αγορές μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας», είπε ένας έμπορος στο Montel.

Ο αντίκτυπος στη Σερβία (η μεγαλύτερη αγορά των Δυτικών Βαλκανίων), μετριάζεται με το τέλος της συντήρησης δυναμικότητας 400 MW με καύση άνθρακα, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια, όπως υποστήριξε ένας έμπορος.

«Οι πυρκαγιές έχουν επιδεινώσει τον αντίκτυπο του καύσωνα στην Ελλάδα. Αυτή είναι η εβδομάδα με έναν από τους υψηλότερα φορτία συστημάτα στην Ελλάδα, λόγω της τουριστικής περιόδου αιχμής.

Οι τιμές μπορεί να αυξηθούν λόγω αυτού και της πιθανής πτώσης της παραγωγής φωτοβολταϊκών λόγω των δασικών πυρκαγιών μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση», είπε στο Montel η Στυλιανή Σαρρή (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΔΕΔΔΗΕ).

 

Ισπανία: Πτώση 50% στην τιμή  

Στην Ισπανία, οι θερμοκρασίες συνέχισαν να πέφτουν αυτήν την εβδομάδα και ορίστηκαν κατά μέσο όρο στους 23,3 βαθμούς Κελσίου αύριο, σχεδόν 2 βαθμούς Κελσίου κάτω από το κανονικό και πολύ κάτω από τον μέσο όρο των 29,5 Κελσίου του περασμένου Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με στοιχεία της Montel Analytics.

Η ισχύς βασικού φορτίου της Ισπανίας για την επόμενη μέρα διαμορφώθηκε σήμερα στα 44,29 EUR/MWh (πτώση 50% από την τιμή της Τετάρτης 14/8 και από τον μέσο όρο του μήνα μέχρι σήμερα), με χαμηλότερη ζήτηση να αναμένεται εν μέσω ψυχρότερου καιρού και εθνικής αργίας την Πέμπτη 15/8.


Ιταλία: Ευθυγράμμιση θερμοκρασιών με τις κανονικές τιμές

Η ιταλική ισχύς spot βασικού φορτίου διαπραγματεύτηκε στα 120 ευρώ/MWh και 118 ευρώ/MWh την Πέμπτη και την Παρασκευή, αντίστοιχα, από 130,20 ευρώ/MWh τη Δευτέρα 12/8, εν μέσω προσδοκιών για περαιτέρω πτώση, ανέφεραν οι traders.

Οι θερμοκρασίες στην Ιταλία κυμαίνονται γύρω στους 28 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο από την αρχή της εβδομάδας, αλλά φαινόταν έτοιμη να πέσει στους 24 βαθμούς την ερχόμενη Δευτέρα, και πάλι σε ευθυγράμμιση με τις κανονικές τιμές, σύμφωνα με στοιχεία της Montel Analytics.

Οι αυξημένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η χωρητικότητα αποθήκευσης θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στον μετριασμό των επιπτώσεων του καύσωνα στις ενεργειακές υποδομές, δήλωσε στο Montel ο Massimo Poli (Διευθυντής της χώρας Smartenergy για την Ιταλία).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης