Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ανεβαίνει η χονδρική ρεύματος σε όλη την Ευρώπη - Καύσωνας και ουκρανικό σηματοδοτούν συνθήκες αυξημένων τιμολογίων για το Φθινόπωρο

Ανεβαίνει η χονδρική ρεύματος σε όλη την Ευρώπη - Καύσωνας και ουκρανικό σηματοδοτούν συνθήκες αυξημένων τιμολογίων για το Φθινόπωρο

Συνεχίζουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα

Σε υψηλά επίπεδα εξακολουθούν να κινούνται οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά της Ελλάδος, ενώ ο καύσωνας που ταλαιπωρεί την Δυτική Ευρώπη σε συνδυασμό και με την υψηλή διακύμανση της τιμής του φυσικού αερίου, αναμένεται να ασκήσουν νέες πιέσεις τις επόμενες ημέρες διαμορφώνοντας μια εξαιρετικά αρνητική συνθήκη για την πορεία των λιανικών τιμών στα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου.

Η τιμή του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF κινείται σταθερά τις τελευταίες ημέρες στα πέριξ των 40 ευρώ/MWh με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι θα φτάσει ακόμη και στα 50 ευρώ/MWh στην περίπτωση μιας πρόωρης διακοπής των ρωσικών προμηθειών αερίου μέσω της Ουκρανίας, ενδεχόμενο που θεωρείται πολύ πιθανό μετά την ουκρανική επίθεση στην περιοχή του Κουρσκ, όπου βρίσκεται ο μετρητικός σταθμός Sudzha. 

 

Χώρες εξαρτώμενες από το ρωσικό αέριο

Η Ευρώπη έχει «απογαλακτιστεί» από τις περισσότερες προμήθειες φυσικού αερίου από τους ρωσικούς αγωγούς από την έναρξη του πολέμου το 2022, αλλά ορισμένες χώρες όπως η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Ιταλία εξακολουθούν να βασίζονται σε αυτό.

Μέσω του συγκεκριμένου σταθμού η ρωσική Gazprom παρείχε ετησίως περίπου 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα προς την ΕΕ, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 4,5% της συνολικής κατανάλωσης αερίου της Ευρώπης.

Περαιτέρω στενότητα στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου προκαλεί ο ανταγωνισμός φορτίων  LNG με την Ασία, παράγοντας που εκτιμάται θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των αποθεμάτων στις ευρωπαϊκές αποθήκες εν όψει του χειμώνα.

 

Ο ρόλος του καύσωνα στις τιμές και τη ζήτηση ρεύματος

Πρόσθετες πιέσεις στις τιμές ρεύματος ασκεί ο καύσωνας που έχει απλωθεί στη Δυτική Ευρώπη που έχει ανεβάσει τη ζήτηση κατακόρυφα και έχει περιορίσει την πυρηνική παραγωγή της Γαλλίας

Η γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας EDF έχει περικόψει έως και 2,4 GW πυρηνικής ισχύος σε τρεις αντιδραστήρες της στη νότια Γαλλία, ενώ προειδοποίησε και για νέες περικοπές μέχρι την επόμενη εβδομάδα λόγω του ισχυρού καύσωνα που θερίζει τη χώρα.

Σύμφωνα με το Montel, η εταιρεία είχε περιορίσει την ισχύ της μονάδας Bugey 2 (910 MW) στα 647 MW από την Κυριακή και σχεδίαζε να σταματήσει εντελώς τη λειτουργία της μονάδας για 24 ώρες.

Εν τω μεταξύ, η μονάδα St Alban 2 (1.335 MW) λειτουργούσε σε μειωμένα επίπεδα στα 260 MW μετά από παρόμοια οκτάωρη περικοπή την Κυριακή.

 Η EDF σχεδίαζε επίσης να μειώσει την ισχύ των μονάδων Tricastin 2 και 4 (915 MW η καθεμία) κατά 735 MW έως 180 MW για αρκετές ώρες.

Όπως ανακοίνωσε ακόμα, η EDF θα λειτουργούσε τη μονάδα Golfech 1 των 1.310 MW στα 280 MW έως την Τετάρτη, ενώ ο δεύτερος αντιδραστήρας θα τεθεί εκτός λειτουργίας έως τις 26 Αυγούστου για εξοικονόμηση καυσίμου.

Τα περισσότερα γαλλικά πυρηνικά εργοστάσια χρησιμοποιούν ποτάμια για την ψύξη των αντιδραστήρων και η EDF είναι νομικά υποχρεωμένη να μειώνει την παραγωγή εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών του ποτάμιου νερού ή/και χαμηλών ροών για λόγους ασφαλείας. Οι θερμοκρασίες στην νοτιοδυτική Γαλλία έχουν ξεπεράσει τους 40 βαθμούς κελσίου.

 

Τιμές ρεύματος στην Ευρώπη

Φυσικό αέριο και υψηλή ζήτηση λόγω καύσωνα έχουν εκτοξεύσει τις τιμές ρεύματος στις χονδρεμπορικές αγορές της Δυτικής Ευρώπης σε διπλάσια σχεδόν επίπεδα από την περασμένη εβδομάδα.

Η μέση τιμή της μεγαβατώρας στην Γαλλία μετά από μια νέα άνοδο της τάξης των 3,9% χθες διαμορφώνεται σήμερα στα 86,15 ευρώ, στη Γερμανία στα 108,01 ευρώ, στο Βέλγιο στα 96,68 ευρώ και στην Αυστρία στα 101,26 ευρώ.

Στα υψηλά των 89,05 ευρώ διαμορφώνεται η τιμή της μεγαβατώρας και στις χονδρεμπορικές αγορές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και πολύ υψηλότερα στα 132,75 ευρώ στην αγορά της Ιταλίας.

Οι αγορές της Δυτικής Ευρώπης μετά από πολλούς μήνες συγκλίνουν αρκετά με τις υψηλές τιμές των αγορών στην Νοτιο Ανατολική Ευρώπη.

Η υψηλότερη τιμή καταγράφεται στην Σερβία (145,07 ευρώ/ΜWh) και ακολουθεί το Μαυροβούνιο (140,34 ευρώ/MWh), η Βόρεια Μακεδονία (139,64 ευρώ/MWh), η Ουγγαρία (136,39 ευρώ/ΜWh), η Ρουμανία (134,47 ευρώ/ΜWh), η Βουλγαρία (133,97 ευρώ/MWh), η Κροατία (126,05 ευρώ/MWh) και η Ελλάδα με τιμή στα 123,17 ευρώ/MWh μετά από μια υποχώρηση κατά 15,6% σε σχέση με την τιμή των 145,93 ευρώ/MWh χθες.


Η Ελλάδα έχει τη 2η υψηλότερη μέση τιμή στην Ευρώπη
Για τις πρώτες 14 ημέρες του Αυγούστου η μέση τιμή στην χονδρεμπορική αγορά της Ελλάδας διαμορφώνεται στα 122,48 ευρώ/MWh και είναι η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη, μετά την Ιταλία (127,92 ευρώ/MWh). Η ζήτηση καλύπτεται σήμερα σε ποσοστό 41,7% από ΑΠΕ, 38,3% από φυσικό αέριο, 5,4% από υδροηλεκτρικά, 4,1% από λιγνίτες και 5,9% από εισαγωγές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης