Ξεκινά η πρώτη φάση ανάπτυξης του έργου CCS από την Energean
Στη φάση των μελετών για την αύξηση της δυναμικότητας αποθήκευσης CO2 στα 3 εκατ. τόνους ετησίως από 1 εκατ. τόνους που προβλέπει η πρώτη φάση ανάπτυξης, περνάει το έργο του Πρίνου, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες η Energean. O Πρίνος είναι το πρώτο έργο CCS μόνιμης αποθήκευσης σε γεωλογική δομή στη χώρα μας και το δεύτερο στην Μεσόγειο. Ακόμη όμως και η αύξηση της δυναμικότητά τους στους 3 εκατ. τόνους CO2 ετησίως δεν επαρκεί για να καλύψει το σύνολο των αναγκών της εγχώριας αγοράς.
Η ΕΔΕΥΕΠ και άλλοι ερευνητικοί φορείς της χώρας έχουν αναζητήσει μια δεύτερη περιοχή κατάλληλη για να λειτουργήσει ως γεωλογική αποθήκη.
Ωστόσο διαπιστώθηκε ότι οι έρευνες που θα απαιτηθούν και ο χρόνος για τις αναγκαίες μελέτες δεν καθιστούν ρεαλιστική την λειτουργία μιας δεύτερης αποθήκης εντός της ελληνικής επικράτειας γι αυτό και αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις σε γειτονικές χώρες όπως η Αίγυπτος και η Ιταλία οι οποίες διαθέτουν εξαντλημένα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Λύση για την βιομηχανία
Οι τεχνολογίες CCS προσφέρουν μια μεγάλη ευκαιρία για την αντιμετώπιση των εκπομπών CO2 και πραγματικές λύσεις για τις Ελληνικές βιομηχανίες που αντιμετωπίζουν μια τεράστια πρόκληση διαχείρισης των ρύπων τους, το κόστος των οποίων θα μπορούσε να καταστεί μη διαχειρίσιμο εάν ο φόρος διοξειδίου του άνθρακα αυξηθεί περαιτέρω.
Η Ελλάδα απελευθερώνει ετησίως περίπου 33 εκ. τόνους CO2 στην ατμόσφαιρα, από βιομηχανικές δραστηριότητες. Οι βιομηχανικές εκπομπές συγκεντρώνονται κατά βάση στην κεντρική Ελλάδα, γύρω από την ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου της Αττικής όπου οι εκπομπές CO2 ανέρχονται στα 14,7 εκ. τόνους ετησίως (εντός μιας ακτίνας 100 χλμ). Αντίστοιχα, στη βόρεια Ελλάδα, οι περιφέρειες της Μακεδονίας και Θράκης, συμβάλλουν με βιομηχανικές εκπομπές 5 εκ. τόνους CO2 ετησίως.
Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για έργα δέσμευσης 4 εκατομμυρίων τόνων. Εκτός του Πρίνου χρηματοδότηση έλαβαν τα έργα IRIS της Motor Oil, IFESTOS του TITAN και OLYMPUS του ΗΡΑΚΛΗ , ενώ πρόσφατα πρόταση για χρηματοδότηση κατέθεσε και Helleniq Energy, η οποία εάν εγκριθεί θα ανεβάσει το σύνολο σε περισσότερο από 4,5 εκατ. τόνους.
Ένταξη στο PCI
Το «Prinos CO2 Storage» της εταιρίας Energean, είναι ένα από τα τρία σχέδια που αναπτύσσονται συνολικά στον ευρωπαϊκό Νότο, μαζί με αυτό της Ραβένας και των Πυρηναίων. Το ελληνικό έργο έχει ενταχθεί στη λίστα των Εργων Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ (PCI) Βάσει της άδειας ερευνών, η Εnergean έχει προθεσμία έως τον Αύγουστο του 2025 για να ολοκληρώσει τη διερεύνηση του δυναμικού αποθήκευσης CO₂.
Ο σχεδιασμός της Energean περιλαμβάνει την κατασκευή αποθήκης σε εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου, με δυναμικότητα απορρόφησης 2,5 με 3 εκατ. τόνων CO2 κατ’ έτος σε πλήρη λειτουργία. Η πρώτη φάση, για δυναμικότητα περίπου 1 εκατ. τόνων ετησίως αναμένεται να ξεκινήσει το 2026, με σταδιακή εισπίεση του CO₂, ενώ η Β' Φάση (έως 3 εκατ. τόνοι) θα ακολουθήσει το 2028.
Για την κατασκευή της αποθήκης στον Πρίνο έχει δεσμευθεί επιδότηση της τάξης των 150 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στο εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου, σύμφωνα με την πρόσφατη εγκριτική απόφαση για τη νέα λίστα έργων PCI, θα αποθηκεύεται CO2 όχι μόνον από βιομηχανίες της Ελλάδας αλλά και από τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Κύπρο, την Ιταλία, και τη Σλοβενία. Το CO2 θα μεταφέρεται στον Πρίνο με αγωγό, ενώ από τις άλλες χώρες η μεταφορά θα γίνεται με πλοίο.
Για το έργο “Apollo CO2” του ΔΕΣΦΑ που περιλαμβάνει ένα νέο δίκτυο αγωγών μεταφοράς CO2 έχουν εξασφαλιστεί από το REPowerEU κεφάλαια 75 εκατ. ευρώ. Το δίκτυο θα ξεκινάει από τα σύνορα της Αττικής με τη Βοιωτία, θα διασχίζει το λεκανοπέδιο προς τον Νότο και αρχικά θα συλλέγει ρύπους, σε αέρια μορφή, από τσιμεντοβιομηχανίες και διυλιστήρια. Σε εγκατάσταση στη περιοχή της Ρεβυθούσας, το CO2 θα υγροποιείται, θα φορτώνεται σε πλοία και θα οδηγείται στην αποθήκη του Πρίνου ή μελλοντικά σε άλλους αποθηκευτικούς χώρους που θα αναπτυχθούν.
www.worldenergynews.gr