Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Με "Ολλανδικού τύπου" δημοπρασία ξεκινά η μάχη Helleniq Energy και Edison για την Elpedison

Με

Επαφές με Χατζηδάκη και Σκυλακάκη

 

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία για την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης της Elpedison, που έχει δρομολογήσει η απόφαση της Helleniq Energy για την απόκτηση του πλήρες ελέγχου της εταιρίας, μετά από 15 χρόνια συμπόρευσης μέσω αυτής με την ιταλική Edison στην αγορά ηλεκτρισμού. Οι δύο πλευρές μετά από μια σειρά άτυπων επαφών είναι έτοιμες να ξεκινήσουν την επίσημη διαδικασία ανταλλαγής προσφορών – αντιπροσφορών, η ολοκλήρωση της οποίας θα αναδείξει το ποιος θα είναι ο πωλητής και ποιος ο αγοραστής του 50% που κατέχει η κάθε πλευρά στην Elpedison και σε ποιανού χέρια τελικά θα περάσει η εταιρία.

Εν όψει αυτής της έναρξης αυτής της διαδικασίας, πληροφορίες φέρουν στελέχη της Edison να ενημέρωσαν το προηγούμενο διάστημα το Μαξίμου για την πρόθεσή τους να παραμείνουν στην Elpedison και στην ελληνική αγορά, θέση που προσδοκούν να ληφθεί υπόψη από το ελληνικό δημόσιο, ως μέτοχο της Helleniq Energy στις αποφάσεις που θα πάρει η εταιρία.

Η διοίκηση της Helleniq Energy φέρεται μέσω των επαφών που είχε τις τελευταίες ημέρες με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρο Σκυλακάκη να επιχείρησε να διασφαλίσει την στήριξη των εκπροσώπων του δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει για να εγκρίνει την εισήγηση του διευθύνοντος συμβούλου κ. Ανδρέα Σιάμισιη για το ύψος των προσφορών στην επικείμενη δημοπρασία.

Το λεπτό σημείο για τους συναρμόδιους υπουργούς είναι να αξιολογήσουν τις πραγματικές προθέσεις των Ιταλών, εάν δηλαδή η απόφασή τους να μην πουλήσουν το ποσοστό τους στην Elpedison συνδέεται πράγματι με ένα στρατηγικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ή αποτελεί μέρος μιας διαπραγματευτικής στρατηγικής για να πουλήσουν ακριβά. Στην πρώτη περίπτωση εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολο να δώσουν το "πράσινο" φως στη Helleniq Energy για μια πολύ υψηλή προσφορά που θα μπορούσε να στείλει ένα μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση διώχνει ξένους επενδυτές από την Ελλάδα .


Προσφορές και αντιπροσφορές για τέσσερις εβδομάδες

Με στόχο πάντως μέσα στον Σεπτέμβριο να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τη μετοχική σύνθεση της Elpedison, αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες η έναρξη της "ολλανδικού τύπου" δημοπρασίας, όπου οι δύο μέτοχοι θα διαθέτουν ταυτόχρονα δικαίωμα πώλησης (put option) και δικαίωμα αγοράς (call option).

Οι προσφορές- αντιπροσφορές των δύο μετόχων στην ηλεκτρονικής μορφής αυτή δημοπρασία θα λάβουν χώρα μέσα σε ένα εύλογο χρονικό περιθώριο τριών- τεσσάρων εβδομάδων. Η Helleniq Energy που έθεσε και πρώτη ζήτημα "διαζυγίου" είναι αυτή που θα υποβάλλει και πρώτη προσφορά για την εξαγορά του 50% που κατέχει η ιταλική Edison στην Elpedison. Oι Ιταλοί με τη σειρά τους θα πρέπει ή να την αποδεχτούν ή να υποβάλλουν αντιπροσφορά, με τη διαδικασία να συνεχίζεται για διάστημα τριών –τεσσάρων εβδομάδων με προσφορές και αντιπροσφορές μεταξύ των διεκδικητών. H μάχη θα κριθεί από το τίμημα που είναι διατεθειμένη η κάθε πλευρά να προσφέρει, με βάση τις ξεχωριστές αποτιμήσεις που έχουν κάνει και οι οποίες εμφανίζονται να αποκλίνουν σημαντικά.

Πληροφορίες φέρουν τις δύο αποτιμήσεις για το 50% της κοινής εταιρίας να κυμαίνονται μεταξύ 200-300 εκατ. ευρώ, με Edison να καταλήγει στην υψηλότερη και την Helleniq Energy στην χαμηλότερη.

Οι εξελίξεις στην Elpedison σε κάθε περίπτωση θα προκαλέσουν ένα ντόμινο ανατροπών στην αγορά ηλεκτρισμού, είτε η εταιρία καταλήξει στα χέρια της Helleniq Energy είτε της Edison. Η κάθε μία πλευρά θα πρέπει στη συνέχεια να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπου η Elpedison δραστηριοποιείται σήμερα με δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και στην προμήθεια με μερίδιο 6,14%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης