Ενέργεια

Σκυλακάκης: Δεν είναι ανταγωνιστική η Πτολεμαϊδα 5 - Σύντομα η λύση για την τηλεθέρμανση

Σκυλακάκης: Δεν είναι ανταγωνιστική η Πτολεμαϊδα 5 - Σύντομα η λύση για την τηλεθέρμανση
Απάντηση του υπουργού Ενέργειας στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευά Κουκουλόπουλου

Δεν είναι εφικτό να στηρίξουμε την τηλεθέρμανση, από εδώ και πέρα στους λιγνίτες, είπε χθες στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Κοζάνης της Κ.Ο. «ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ» κ. Παρασκευά Κουκουλόπουλου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Στις "συμπληγάδες" του ενεργειακού σχεδιασμού και η Τηλεθέρμανση».

"Ελπίζω μέσα στις επόμενες εβδομάδες να καταλήξουμε σε λύση", ανέφερε ο υπουργός, την οποία όπως είπε έχει  προδιαγράψει αλλά "πρέπει να γεφυρώσουμε τις διαφορές, που υπάρχουν στην τιμή και στη μεθοδολογία που διαμορφώνεται με την τιμή. Προφανώς, η πολιτεία ενισχύει, σε όποια λύση και να καταλήξουμε, αλλά πρέπει να έχουμε ένα μέτρο στο ποσό που θα στείλουμε στον λογαριασμό στον καταναλωτή ή στον φορολογούμενο, έτσι ώστε να πετύχουμε μια λύση στη θέρμανση, που θα είναι αποδεκτή από όλες τις πλευρές" είπε ο υπουργός.

"Θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα της τηλεθέρμανσης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους καταναλωτές της τηλεθέρμανσης, αλλά ο καλύτερος δυνατός τρόπος δεν είναι να στείλουμε τεράστιους λογαριασμούς στους υπόλοιπους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας", τόνισε. "Η βιώσιμη λύση είναι να πάμε στην τελική λύση, την οποία να την κάνουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, και να δούμε εμείς ως κράτος πώς θα γεφυρώσουμε τη διαφορά. Αυτή είναι η βιώσιμη λύση, το οποίο και θα κάνουμε".


Για την Πτολεμαΐδα 5

Σχετικά με την νέα λιγνιτική μοναδα της ΔΕΗ, την Πτολεμαΐδα 5, είπε ότι  είναι μια επένδυση, η οποία αυτή τη στιγμή και για το προβλεπτό μέλλον, για πάντα δηλαδή, δεν είναι ανταγωνιστική.

Όπως είπε κοστίζει 125-135 ευρώ/μεγαβατώρα που παράγει και όπως είπε, το βασικό που διέλυσε την Πτολεμαΐδα 5 είναι, ότι οι ρύποι από τα 25 ευρώ ανέβηκαν στα 80 και τώρα είναι κοντά στο 70, 65 με 70. "Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη είναι κάτι μεταξύ 100 και 150. 150 πάμε πιο μακριά. Το 100 είναι κοντινό. Πώς θα βγει πέρα η Πτολεμαΐδα 5, όταν ξεκινάνε με 100 ευρώ μόνο οι ρύποι; Δεν υπάρχει περίπτωση να βγει πέρα αυτό. Και το να την κρατάμε για να βάζουμε τον καταναλωτή -γιατί στο τέλος η ΔΕΗ θα στείλει τον λογαριασμό στον καταναλωτή- να στέλνουμε λοιπόν τον λογαριασμό στον καταναλωτή για να κρατάμε μια μονάδα η οποία θα μας βάζει μέσα κάθε μέρα που θα περνάει;", είπε ο υπουργός.

Σχετικά με τα λιγνιτικά εργοστάσια, είπε:

"Είναι ασφαλώς πολύ λιγότερο προβληματική η Πτολεμαϊδα 5 από ό,τι οι παλαιοί λιγνίτες. Οι παλαιοί λιγνίτες σήμερα, τώρα που μιλάμε, ξεπερνούν σε κόστος 200 ευρώ τη μεγαβατώρα, που σημαίνει ότι με δεδομένο ότι η τιμή της χονδρικής στους συνηθισμένους μήνες -ή αν θέλετε μεσοσταθμικά, το τελευταίο επτάμηνο- είναι κάτω από 100 ευρώ τη μεγαβατώρα, μας κοστίζουν οι λιγνίτες –οψέποτε λειτουργούν- 100 ευρώ κάθε φορά που μπαίνουν.

Η Πτολεμαΐδα κοστίζει κατά τι αρκετά λιγότερο, αλλά κι αυτή είναι της τάξεως των 125 με 135 ευρώ η μεγαβατώρα. Αυτό το ποσό πάλι στους περισσότερους μήνες του χρόνου είναι απαγορευτικό, ιδίως διότι οι λιγνίτες δεν είναι σαν το φυσικό αέριο που μπορούν να μπαίνουν δύο ώρες το βράδυ. Άμα τους βάζεις δύο ώρες το βράδυ, σε τρεις μήνες θα έχουν υποστεί δεινή ζημιά. Είναι μονάδες βάσης. Δεν είναι μονάδες αιχμής".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης