Στο 11,95% η συμμετοχή του λιγνίτη στο μίγμα
«Το ευρωπαϊκό μοντέλο λειτουργίας της αγοράς έχει αδυναμίες αλλά είναι υποχρεωτικό. Δεν υπάρχει δυνατότητα να ανήκεις στην Ευρώπη και να έχεις ρυθμιζόμενες από το κράτος τιμές, ούτε κρατικό μονοπώλιο ρεύματος».
Αυτά δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την προσωρινή, όσο και ασαφή επί του παρόντος, παρέμβαση της κυβέρνησης για να εξασφαλίσει ελεγχόμενες τιμές ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές τον Αύγουστο. Μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για κυβερνητική πρωτοβουλία που δεν είναι όμως και τόσο ξεκάθαρο αν θα γίνει αποδεκτή από την ΕΕ.
Προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια των ηλεκτροπαραγωγών, προανήγγειλε την επιβολή έκτακτης εισφοράς στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή χωρίς να είναι σε θέση να προσδιορίσει το ύψος της, ενώ θέλοντας να αμβλύνει τις αντιδράσεις της κοινωνίας για τις αυξήσεις των τιμών προανήγγειλε επίσης επιδοτήσεις, το ακριβές ύψος των οποίων θα προσδιοριστεί μετά τις 2 Αυγούστου, αφού έχουν πρώτα ανακοινωθεί τα τιμολόγια από τους προμηθευτές ρεύματος.
Για να γίνουν όλα αυτά θα χρειαστεί μια νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Οικονομικών για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς και τον προσδιορισμό του ύψους της. Από τα χρήματα αυτά που θα κατευθυνθούν στο ΤΕΜ θα χρηματοδοτηθούν οι επιδοτήσεις των οικιακών καταναλωτών.
Επίσης θα χρειαστεί μια δεύτερη νομοθετική ρύθμιση για να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο η ευρωπαϊκή οδηγία περί της αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων. Η νομοθετική αυτή ρύθμιση θα διευρύνει την έννοια των έκτακτων καταστάσεων, καθώς όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης «από ελληνικής πλευράς θα υπάρξει ένα είδος μηχανισμού παρέμβασης σε περίπτωση στρέβλωσης της αγοράς και δυσλειτουργίας, που έχει ενδημικά χαρακτηριστικά» όπως η τρέχουσα, που σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς από την ευρωπαϊκή πλευρά. Μάλιστα ο κ. Σκυλακάκης πρόσθεσε ότι θα υπάρξει αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε η Ελλάδα να ενεργοποιήσει τη δυνατότητα αυτής της πρόνοιας».
Χαμηλότερη τιμή
Και όλα αυτά τα ασαφή την ώρα που η αγορά μιλάει για αποκλιμάκωση των τιμών μετά τις 22-24 Ιουλίου ενώ ήδη σήμερα η μέση τιμή χονδρικής στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε κατά πολύ χαμηλότερα τόσο σε σχέση με χθες όσο και σε σχέση με τις γειτονικές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Συγκεκριμένα η μέση τιμή στην εγχώρια αγορά διαμορφώνεται σήμερα (18/7) στα 153,95 ευρώ/MWh, κατά 29,63% χαμηλότερα σε σχέση με χθες, παρότι ο όγκος συναλλαγών αυξάνεται κατά 2%, στις 494,16 GWh και οι θερμοκρασία παραμένει στο κόκκινο.
Η διαφοροποίηση σε σχέση με χθες αλλά και όλες τις προηγούμενες ημέρες είναι η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων στο μίγμα παραγωγής. Συγκεκριμένα για σήμερα η συμμετοχή του λιγνίτη αυξάνεται στο 11,95%, με τις ΑΠΕ να κατέχουν τα πρωτεία με 38,69% και το φυσικό αέριο να ακολουθεί στο 36,05%. Η χρήση των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ υποχώρησε στο 4,75%, αν και προσφορές της υδροηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνουν και πάλι τις υψηλές οριακές τιμές. Η μέγιστη τιμή για σήμερα είναι τα 500 ευρώ/MWh γύρω στις 9 το βράδυ και ελάχιστη τιμή στα 89, 68 ευρώ/MWh.
Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι αν η παραγωγή από τις λιγνιτικές μονάδες όλη την προηγούμενη περίοδο παρέμενε σταθερή στα κατάλληλα επίπεδα ίσως η χονδρική αγορά να μην είχε εμφανίσει τόσο μεγάλες αυξήσεις.
Ράλι στη ΝΑ Ευρώπη
Την ίδια ώρα το ράλι τιμών στις γειτονικές χώρες συνεχίζεται. Μάλιστα, στη Βουλγαρία, η μέση τιμή για σήμερα φθάνει στα 238,78 ευρώ/MWh (+5,2%), δηλαδή κατά 84,83 ευρώ υψηλότερα από την αντίστοιχη τιμή στην ελληνική αγορά, με την οποία υπάρχει σύζευξη. Στην Αλβανία η μέση τιμή φθάνει στα 231,07 ευρώ/MWh (+ 43,8%) , στην Ουγγαρία στα 236,91 ευρώ/MWh (+3%) και στη Ρουμανία στα 244,74 ευρώ/MWh (+3,5%), τιμή που κατατάσσει τη χώρα στην ακριβότερη της Ευρώπης. Στη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη πάντως οι τιμές παραμένουν κάτω από τα 100 ευρώ/MWh.
Παρά τις αναφορές, τόσο του υπουργού κ. Σκυλακάκη όσο και της υφυπουργού Ενέργειας κας Αλεξάνδρας Σδούκου στην κρίση τιμών που πλήττει εδώ και ημέρες την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, οι Βρυξέλλες μέχρι στιγμής δεν έχουν αντιδράσει.
Μάλιστα ο νέος κανονισμός της ΕΕ προβλέπει ότι για τη λήψη μέτρων όσον αφορά στις τιμές, θα πρέπει να έχουν προηγηθεί τρεις μήνες κρίσης, δηλαδή η Ελλάδα θα έπρεπε να ενεργοποιήσει μέτρα τον Οκτώβριο, αν και εφόσον έμεναν ψηλά οι τιμές, όπως δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε «Εμείς αποφασίσαμε να αντιδράσουμε τώρα».
Όλα τα προηγούμενα αποδεικνύουν ότι η αγορά ηλεκτρισμού είναι πολύ περισσότερο πολύπλοκη και η αντιμετώπιση της χρειάζεται κατ αρχήν ψυχραιμία και κατά δεύτερο λόγο, λύσεις μακροπρόθεσμες και με υγιή χαρακτηριστικά και όχι εμβαλωματικές λύσεις. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, μπορεί να δώσουν μία προσωρινή ελάφρυνση στον καταναλωτή, όμως δεν λύνουν μακροπρόθεσμα το πρόβλημα και παράλληλα δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας στις εταιρίες παραγωγής και στην αγορά, συνολικότερα.
www.worldenergynews.gr