Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αρνούνται οι προμηθευτές να εισπράξουν την εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ ύψους 600 εκατ από τις επιχειρήσεις

Αρνούνται οι προμηθευτές να εισπράξουν την εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ ύψους 600 εκατ από τις επιχειρήσεις

Ζητούν από τον ΔΑΠΕΕΠ ανάκληση των σημειώματων

 

Στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει επιστρέψει το «μπαλάκι» του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ για τη διετία 2019 – 2020, καθώς οι εταιρίες προμήθειας ρεύματος έχουν δηλώσει κατηγορηματικά πως δεν είναι διατεθειμένες να αναλάβουν την είσπραξη των οφειλόμενων από τους πελάτες τους.

Η υπόθεση ξεκίνησε πρόσφατα όταν ο ΔΕΔΔΗΕ ολοκλήρωσε τις εκκαθαρίσεις του ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2019 και 2020 από τις οποίες προέκυψε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις πλήρωσαν την περίοδο εκείνη (αλλά και τα επόμενα χρόνια) μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ χωρίς να δικαιούται την έκπτωση. Οι εκκαθαρίσεις κοινοποιήθηκαν στον ΔΑΠΕΕΠ, που διαχειρίζεται τον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) στον οποίο και καταλήγουν τα χρήματα του ΕΤΜΕΑΡ. Ο ΔΑΠΕΕΠ με τη σειρά του έστειλε στις εταιρίες προμήθειας σημειώματα με τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν από τους πελάτες τους ζητώντας μάλιστα τα χρήματα αυτά να του καταβληθούν έως τις 15 Ιουλίου.

Το συνολικό ποσό για τη διετία 2019-2020 ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ ενώ αν υπολογιστεί ότι αντίστοιχες εκκαθαρίσεις θα πρέπει να γίνουν και για τα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι τα χρήματα που πρέπει να επιστραφούν στον ΔΑΠΕΕΠ και τον ΕΛΑΠΕ φθάνουν τα 600 εκατ. ευρώ.

Επιστροφή έως τις 15 Ιουλίου

Με βάση δε, τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί μέχρι στιγμής ως υπόλογες εμφανίζονται οι εταιρίες προμήθειας που θα πρέπει να χρεώσουν τους πελάτες τους, να εισπράξουν τα χρήματα και να τα επιστρέψουν στον ΔΑΠΕΕΠ έως τις 15 Ιουλίου σύμφωνα με τις επιστολές που έχουν ήδη λάβει από τον Διαχειριστή.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι της αγοράς, η εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ προηγούμενων ετών θυμίζει την υπόθεση των επιδοτήσεων για τις επιχειρήσεις των 35 KVA που ταλαιπώρησε την αγορά για τουλάχιστον δυο χρόνια.
Έτσι οι εταιρίες προμήθειας ξεκαθάρισαν στον υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη πως δεν είναι διατεθειμένες να αναλάβουν το ρόλο του «εισπράκτορα» για λογαριασμό του δημοσίου και ζήτησαν ο ΔΑΠΕΕΠ να ανακαλέσει τα σημειώματα που έχει στείλει, καθώς μπορεί να μην έχουν τη μορφή τιμολογίων, αλλά νομικά κρίνεται ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη υπό τον κ. Σκυλακάκη που έγινε στο ΥΠΕΝ χωρίς πάντως να ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα καθώς οι προμηθευτές ζητούν να αναλάβει κάποιος δημόσιος φορέας να εισπράξει τα συγκεκριμένα ποσά, κάτι το οποίο δεν φαίνεται διατεθειμένος να αποδεχθεί ο υπουργός.

Νομοθετική ρύθμιση

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις για την επίλυση του προβλήματος θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει άνοιγμα της πλατφόρμας του ΔΑΠΕΕΠ ώστε οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν εκ νέου αναδρομικές αιτήσεις για μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ. Από την αξιολόγηση των αιτήσεων αυτών θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ποιος δικαιούται επιδότηση και ποιος όχι. Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει ρύθμιση σε δόσεις των ποσών που θα πρέπει να επιστραφούν και εν τέλη σύμφωνα πάντα με τους προμηθευτές θα πρέπει να αναλάβει κάποιος δημόσιος φορέας να εισπράξει τα οφειλόμενα.
Πάντως το θέμα παραμένει ανοιχτό καθώς φαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ εξετάζει όλα τα πιθανά ενδεχόμενα σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΤΜΕΑΡ είναι το τέλος που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές ρεύματος για τη στήριξη των μονάδων ΑΠΕ. Το τέλος αυτό για τους οικιακούς καταναλωτές είναι στα 17 ευρώ/MWh ενώ μια σειρά κυρίως βιομηχανικών καταναλωτών και με βάση τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πληρώνουν μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ το οποίο για τις επιχειρήσεις της Μέσης Τάσης είναι 8,78 ευρώ/MWh και για την Υψηλή Τάση 2,47 ευρώ/MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης