Ενέργεια

Τι προβλέπει το Defence Plan του ΑΔΜΗΕ - Πως θα αποφευχθεί ενδεχόμενο black out

Τι προβλέπει το Defence Plan του ΑΔΜΗΕ - Πως θα αποφευχθεί ενδεχόμενο black out

 Σε δημόσια διαβούλευση έως τις 31 Ιουλίου

 

Σχέδιο Άμυνας (Defence Plan) του Συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να προστατευθεί από απρόβλεπτα γεγονότα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκτεταμένο και ανεξέλεγκτο black out κατάρτησε ο ΑΔΜΗΕ. Το σχέδιο υποβλήθηκε στη ΡΑΑΕΥ η οποία το έδωσε σε δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει έως 31 Ιουλίου.
Πρόκειται για ένα σχέδιο που προβλέπει μεταξύ άλλων περικοπές φορτίων από μονάδες ΑΠΕ αλλά ακόμη και κυκλικές διακοπές ηλεκτροδότησης περιοχών εφόσον το πρόβλημα είναι μεγάλο και κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο από τον ΑΔΜΗΕ.

Το σχέδιο προβλέπει δύο επίπεδα ενεργοποίησης.
Συγκεκριμένα προβλέπει την κατάσταση συναγερμού για την περίπτωση που το ηλεκτρικό σύστημα παραμένει σε κανονική λειτουργία και εντός αποδεκτών λειτουργικών περιορισμών κοντά στα όρια ασφάλειας. Σε αυτή την κατάσταση ο ΑΔΜΗΕ προκειμένου να διατηρήσει το Σύστημα σε κανονική κατάσταση λειτουργίας ενεργοποιεί προληπτικά μέτρα έτσι ώστε να αποφύγει τη μετάπτωση σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης η λειτουργία του Συστήματος έχει υπερβεί τα όρια ασφαλείας και ο ΑΔΜΗΕ προβαίνει σε ενέργειες που είναι αναγκαίες, ώστε να περιορίσει τη διάδοση της διαταραχής και να αποτρέψει την ολική κατάρρευση του Συστήματος.

Ο ΑΔΜΗΕ ενεργοποιεί τις διαδικασίες του σχεδίου άμυνας Συστήματος και στις περιπτώσεις που υπάρχουν σημαντικές διασυνοριακές επιπτώσεις, σε συντονισμό με τους όμορους ΔΣΜ που επηρεάζονται. Σύμφωνα με το σχέδιο οι κάτοχοι αδειών παραγωγής, προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, οι πελάτες Υψηλής Τάσης και ο ΔΕΔΔΗΕ οφείλουν να ανταποκρίνονται χωρίς καθυστέρηση στους συναγερµούς και να συµµορφώνονται µε τις εντολές που λαµβάνουν από τον ΑΔΜΗΕ.

Επίπεδα συναγερμού

Επίσης το σχέδιο προβλέπει τέσσερα επίπεδα συναγερμού με χρωµατικούς κώδικες. Οι συναγερμοί αφορούν καταστάσεις του δικτύου μεταφοράς πέραν της «κανονικής κατάστασης» και συγκεκριμένα:

  1. Το ΕΣΜΗΕ βρίσκεται σε «κατάσταση συναγερμού» (κίτρινο χρώμα), σε περίπτωση που ένα συμβάν έχει αυξήσει την πιθανότητα αδυναμίας κάλυψης του φορτίου ή όταν η συχνότητα ή η τάση αποκλίνουν σημαντικά από την ονομαστική τιμή, ή όταν, εξαιτίας καιρικών συνθηκών, ενδέχεται να επέλθουν ταυτοχρόνως περισσότερα του ενός συμβάντα.
  2. Το ΕΣΜΗΕ βρίσκεται σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» (κόκκινο χρώμα), όταν υπάρχει πρόβλημα που θέτει ή ενδέχεται να θέσει το ΕΣΜΗΕ ή το Δίκτυο Διανομής σε σοβαρό κίνδυνο ή να επηρεάζει την αξιόπιστη και επαρκή τροφοδοσία των καταναλωτών.
  3. Το ΕΣΜΗΕ βρίσκεται σε «κατάσταση γενικής διακοπής» (blackout state) (μαύρο χρώμα).
  4. Το ΕΣΜΗΕ βρίσκεται σε «κατάσταση αποκατάστασης» (restoration state), (μπλε χρώμα) όταν ο ΑΔΜΗΕ ευρισκόμενος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή γενικής διακοπής έχει αρχίσει να εφαρμόζει μέτρα του σχεδίου αποκατάστασης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι υποχρεωμένος, να προχωρεί στις απαραίτητες ενέργειες και να ενημερώνει τους χρήστες που επηρεάζονται από τους χειρισμούς αυτούς:
α) Να γνωστοποιεί στον ΔΕΔΔΗΕ κάθε σημαντική περίπτωση που επηρεάζει αρνητικά την αξιόπιστη και επαρκή τροφοδοσία σε ορισμένο Σημείο Σύνδεσης του Δικτύου με το Σύστημα.
β) Να ειδοποιεί κάθε Πελάτη που είναι συνδεδεμένος στο Σύστημα
γ) Να ειδοποιεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας και να του παρέχει κάθε αναγκαία πληροφορία

Ειδικότερα οι ενέργειες και τα μέτρα του ΑΔΜΗΕ αφορούν:

  1. Προληπτικές ενέργειες έκτακτης ανάγκης όπως μεταβολή των προγραµµάτων παραγωγής των σταθμών παραγωγής ενέργειας, σύνδεση γεννητριών γρήγορης εκκίνησης, αύξηση της παραγωγής των µονάδων (µε την ενεργοποίηση όλης της ικανότητας εφεδρείας),
  2. Περιορισμός παραγωγής ΑΠΕ στο Σύστημα ή/και στο Δίκτυο, σε περιπτώσεις αδυναμίας εξισορρόπησης
  3. Απόρριψη φορτίου (χειροκίνητα ή / και µε τηλεχειρισµό),
  4. Αλλαγή των επιπέδων τάσης.
  5. Έκτακτες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, εξαντλώντας τα περιθώρια Διαθέσιμης Ικανότητας Μεταφοράς των διασυνδέσεων.
  6. Αλλαγή τοπολογίας Δικτύου για αποφυγή δυσμενών καταστάσεων.
  7. Ανακατανομή φορτίου σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ.
  8. Ενεργοποίηση αντλητικών μονάδων για λόγους υπερσυχνότητας ή αποκατάστασης εφεδρειών Συστήματος.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν το σύνολο πρωτοβάθμιων ενεργειών και ενεργοποιούνται πριν τεθεί το Σύστημα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (ως προληπτικά μέτρα ) σε περίπτωση που ο ΑΔΜΗΕ κρίνει ότι έτσι θα διασφαλιστεί η ευστάθεια του Συστήματος και δεν θα παραβιαστούν τα όρια επιχειρησιακής ασφάλειας.

∆ευτερεύουσες ενέργειες έκτακτης ανάγκης

Περιλαµβάνουν:

  1. Την αυτόµατη απόρριψη φορτίου κατανάλωσης λόγω µεγάλης πτώσης της συχνότητας,
  2. Την αυτόµατη αποσύνδεση τµηµάτων των εγκαταστάσεων και ενδεχοµένως περιοχών που έχουν απώλεια συγχρονισµού για λόγους προστασίας.
  3. Απόζευξη παραγωγής σε περιπτώσεις υψηλής συχνότητας.
  4. Αποσύνδεση χρήστη.
  5. Ενέργεια Έκτακτης Ανάγκης μέσω του διασυνδετικού καλωδίου με το Υποσύστημα Κρήτης.
  6. ∆ιασυνοριακή βοήθεια έκτακτης ανάγκης.
  7. Απόρριψη φορτίου σε κάποιες περιοχές του ηλεκτρικού Συστήµατος έτσι ώστε να αποτρέψει την απώλεια των διασυνδέσεων. Εξάλλου σε καταστάσεις όπου τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του Συστήματος λόγω υψηλής παραγωγής ΑΠΕ και αντίστοιχα χαμηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, ο ΑΔΜΗΕ έχοντας εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα διαρθωτικά μέτρα, θέτει σε λειτουργία το σύστημα περιορισμού της έγχυσης ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ.

Τέτοιες καταστάσεις είναι ενδεικτικά, οι περιπτώσεις που τα επίπεδα παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) σε συνδυασμό με την ενέργεια μέσω διασυνδέσεων δεν αφήνουν επαρκή ενεργειακό χώρο για ενεργειακές πηγές που συμβάλλουν στην ασφαλή λειτουργία του Συστήματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητο να περιοριστεί η παραγωγή από ΑΠΕ προκειμένου να διατηρηθεί η απαραίτητη ποσότητα συμβατικής παραγωγής στο Σύστημα για την παροχή όλων των επικουρικών υπηρεσιών που απαιτούνται για την ασφαλή λειτουργία του Συστήματος. Επίσης, η ενδεχόμενη απώλεια στοιχείων του ΕΣΜΗΕ, μπορεί να οδηγήσει σε ανάγκη περιορισμού παραγωγής από μονάδες ΑΠΕ. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο περιορισμός των ΑΠΕ γίνεται σε τοπικό επίπεδο και συντελεί στην άρση των συμφορήσεων.
Η συμμόρφωση με τις εντολές του ΑΔΜΗΕ αποτελεί ευθύνη των Παραγωγών.

Διαδικασία Περικοπής Φορτίου

Ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να καθορίζει ποσότητα ζήτησης η οποία θα αποσυνδέεται χειροκίνητα, είτε απευθείας από τον ΑΔΜΗΕ είτε έμμεσα μέσω του ΔΕΔΔΗΕ (περικοπή φορτίου), όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο για την αποτροπή της επέκτασης ή επιδείνωσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Στο πλαίσιο της Περικοπής Φορτίου, ο ΑΔΜΗΕ και κατά περίπτωση ο ΔΕΔΔΗΕ φροντίζουν ώστε κατά το δυνατόν να αποφεύγονται διακρίσεις μεταξύ Χρηστών. Οι χρήστες ενημερώνονται όσο το δυνατόν νωρίτερα για επικείμενη περικοπή φορτίου, καθώς και για την αναμενόμενη χρονική διάρκειά της. Με στόχο την πρόκληση της ελάχιστης δυνατής όχλησης στους καταναλωτές, ο προγραμματισμός και η ιεράρχηση των Περικοπών Φορτίου γίνεται κατά την ακόλουθη ιεράρχηση:

  1. Περικοπή των φορτίων των λιγνιτωρυχείων.
  2. Περικοπή αρδευτικών φορτίων.
  3. Μείωση των φορτίων των καταναλωτών υψηλής και µέσης τάσης που ενδεχομένως συμμετέχουν σε μηχανισμό περικοπής φορτίου. 4. Περικοπή φορτίων ∆ιανοµής. Ο ∆ΕΔΔΗΕ περικόπτει φορτίο ιεραρχικά με βάση συγκεκριμένη κατηγοριοποίηση.

Σε περίπτωση που καταστεί αναγκαία η Περικοπή Φορτίου, αυτή γίνεται ως εξής:
Η κυκλική Περικοπή Φορτίου εφαρµόζεται στις περιπτώσεις που η περικοπή φορτίου πρέπει να έχει σηµαντική χρονική διάρκεια, λόγω αναγκών Συστήµατος ή / και ∆ικτύου. Όταν ο ΑΔΜΗΕ προβλέπει την ανάγκη παρατεταµένης περικοπής φορτίου, µεριµνά ώστε να εναλλάσσονται κυκλικά οι περικοπές

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης