Ενέργεια

ΕΛΑΠΕ: Στο τραπέζι πρόταση για επιβολή έκτακτου τέλους στους προμηθευτές  για να κλείσει το έλλειμμα

ΕΛΑΠΕ: Στο τραπέζι πρόταση για επιβολή έκτακτου τέλους στους προμηθευτές  για να κλείσει το έλλειμμα

Οι προτάσεις των παραγωγών αιολική ενέργειας στον Θ. Σκυλακάκη

 

Εισηγήσεις για την επιβολή έκτακτου τέλους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να συμβάλουν στην κάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ δέχεται η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ. Η πρόταση κατατέθηκε από την πλευρά των παραγωγών αιολική ενέργειας προ δύο εβδομάδων στον αρμόδιο υπουργό κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, το επιτελείο του οποίου αναζητάει απεγνωσμένα τρόπους για να κλείσει την “τρύπα” του ΕΛΑΠΕ χωρίς να χρειαστεί να αναπροσαρμόσει το ΕΤΜΕΑΡ επιβαρύνοντας τους καταναλωτές. 

Το σκεπτικό που ανέπτυξαν στον υπουργό οι εκπρόσωποι του κλάδου των αιολικών υποβάλλοντας την πρότασή τους είναι ότι οι προμηθευτές ενέργειας επωφελούνται σημαντικά από την κατάρρευση των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά τις μεσημεριανές ώρες και θα μπορούσε ένα μέρος από αυτό το όφελος να κατευθυνθεί στον ΕΛΑΠΕ χωρίς να μετακυλιστεί στην κατανάλωση. 

 

Το μετακύλησαν στους προμηθευτές

 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα αντίστοιχο μέτρο είχε εφαρμοστεί και το 2014 στο  πλαίσιο ενός συνολικότερου πακέτου μέτρων για την κάλυψη του ελλείμματος της αγοράς των ΑΠΕ που λειτούργησε συμπληρωματικά στο  περίφημο “new deal”. 

Είχε επιβληθεί με νόμο έκτακτη χρέωση στους προμηθευτές ενέργειας (ΠΧΕΦΕΛ)  το οποίο τελικά επιβάρυνε στους καταναλωτές, αφού οι εταιρίες προμήθειας το συμπεριέλαβαν στα κόστη τους και το μετακύλισαν μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

 Ο αρμόδιος υπουργός φέρεται να εξετάζει την πρόταση μαζί με σειρά άλλων σεναρίων έχοντας πάντως επί του παρόντος μεταθέσει τις όποιες αποφάσεις για το Φθινόπωρο, εκτιμώντας ότι η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί σημαντικά λόγω της υψηλής διακύμανσης της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος τους θερινούς μήνες. 

¨Η άνοδος της χονδρεμπορικής τιμής περιορίζει την απόκλιση από τις εγγυημένες τιμές των ΑΠΕ και αντίστοιχα τον ρυθμό που έτρεχε του έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ τους προηγούμενες μήνες των χαμηλών χονδρεμπορικών τιμών. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του ΔΑΠΕΕΠ ο ΕΛΑΠΕ αναμένεται να κλείσει στο τέλος του 2024 με έλλειμμα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ. ΔΑΠΕΕΠ και ΥΠΕΝ εκτιμούν ότι ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ μπορεί να καλυφθεί από τα εγκεκριμένα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί η φόρμουλα που μπορεί να γίνει αυτό αφού τα συγκεκριμένα κονδύλια αφορούν τον υπολογαριασμό των νέων έργων που όμως δεν είναι ελλειμματικός. 

 

Συγχώνευση λογαριασμών

 

Η συγχώνευση των δύο λογαριασμών (παλαιών και νέων έργων ) είναι η λύση που εξετάζεται. Πρόσθετοι πόροι αναμένεται να προκύψουν από την αύξηση του ποσοστού των εσόδων από τις δημοπρασίες των ρύπων που κατευθύνονται στον ΕΛΑΠΕ

Η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ  αντιμετωπίζεται από το ΥΠΕΝ ως η έσχατη λύση ειδικά μετά τις σημαντικές αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. Το ΕΤΜΕΑΡ εισπράττεται από τους λογαριασμούς ρεύματος ως ρυθμιζόμενη χρέωση και αποτελεί βασική εισροή του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) ο οποίος καλύπτει τις εγγυημένες τιμές των παραγωγών ΑΠΕ.  

Σήμερα η χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ για τους οικιακούς καταναλωτές κυμαίνεται στα 17 ευρώ/μεγαβατώρα και η εισήγηση του ΔΑΠΕΕΠ είναι να αυξηθεί στα 24 ευρώ/μεγαβατώρα που ήταν το 2019 πριν αποφασιστεί να μειωθεί για να συνδράμει στο σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ, αντισταθμίζοντας τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν τότε στα τιμολόγια ρεύματος. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης