Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σδούκου: Συνομιλίες με Αίγυπτο για την ανάπτυξη υποδομών CCS - Γκάλι: Συμμετοχή σε projects στην Αν. Μεσόγειο

Σδούκου: Συνομιλίες με Αίγυπτο για την ανάπτυξη υποδομών CCS - Γκάλι: Συμμετοχή σε projects στην Αν. Μεσόγειο

Τι συζητήθηκε στο πλαίσιο του ast Mediterranean Gas Forum (EMGF)

 

Στενότερη συνεργασία με την Αίγυπτο και στον τομέα της αποθήκευσης CO2 επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση όπως προέκυψε από τις συζητήσεις αλλά και τις δηλώσεις που έγιναν χθες στο πλαίσιο του East Mediterranean Gas Forum (EMGF) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα υπό ελληνική προεδρεία.

Στόχος είναι η ανάπτυξη υποδομών CCS (Carbon Capture Storage) στο πλαίσιο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απανθρακοποίηση και την ενεργειακή μετάβαση.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου, ότι το EMGF που ξεκίνησε το 2021 ως περιφερειακή συνεργασία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για το φυσικό αέριο και τη σύνδεση των χωρών παραγωγής του με τις καταναλωτικές αγορές της Ευρώπης διευρύνει πλέον τη δραστηριότητα του και σε θέματα όπως η συνεργασία για την ανάπτυξη υποδομών CCS αλλά και την ανάπτυξη του υδρογόνου.

Η κ. Σδούκου σημείωσε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο συζητήσεων για την ανάπτυξη συνεργασίας στο CCS δεδομένου ότι η Αίγυπτος διαθέτει τους γεωλογικούς σχηματισμούς που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τέτοιες υποδομές.

«Είναι σημαντικό, είπε η κ. Σδούκου να υπάρχει πρόβλεψη από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι υποδομές CCS μπορούν να δημιουργηθούν και σε τρίτες χώρες όπως η Αίγυπτος και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε».

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης υπογράμμισε πως η ανάγκη για υποδομές δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα δεν μπορούν να καλυφθούν, αποκλειστικά, από κράτη-μέλη της ΕΕ. Γι’ αυτό και οι συνεργασίες με άλλες χώρες της Μεσογείου, θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην ευρύτερη στρατηγική της ΕΕ για την απανθρακοποίηση.


Δημιουργία σταθμού CCS στον Πρίνο


Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα μέσω του RRF προωθεί τη δημιουργία σταθμού CCS στο εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου. Πρόκειται για έργο που σχεδιάζεται από την Energean και τον ΔΕΣΦΑ με προϋπολογισμό άνω του 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 600 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν από τον ΔΕΣΦΑ και τα υπόλοιπα από την Energean. Ο σχεδιασμός της Energean προβλέπει την κατασκευή αποθήκης με δυναμικότητα 2,5 με 3 εκατ. τόνων CO2 κατ’ έτος σε πλήρη λειτουργία. Στην πρώτη φάση η δυναμικότητα του έργου θα είναι περίπου 1 εκατ. τόνων ετησίως, ενώ στη δεύτερη φάση αναμένεται να φθάσει στα 3 εκατ. τόνους έως το 2028.

Πάντως όλοι οι παριστάμενοι στη σύνοδο του EMGF συμφωνούν ότι η δυναμικότητα αυτή δεν είναι επαρκής για την κάλυψη των αναγκών της ελληνικής αγοράς, δηλαδή η συγκεκριμένη αποθήκη δεν είναι αρκετή για να απορροφήσει τις εκπομπές CO2 της ελληνικής βιομηχανίας οι οποίες προβλέπεται να μεταφέρονται από τον ΔΕΣΦΑ μέσω πλοίων στον Πρίνο.


Μεταφορά στη Ραβένα


Έτσι και η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι δήλωσε ότι ο διαχειριστής γνωρίζοντας καλά τη μεταφορά αερίων θα μπορούσε να συνεργαστεί σε πιθανά project που θα αναπτυχθούν σε χώρες της Ανατολικής Μεσογείου όπως η Αίγυπτος. Μάλιστα η κ. Γκάλι σημείωσε ότι σε πρώτη φάση όσο CO2 δεν θα μπορεί να αποθηκευτεί στον Πρίνο ενδεχομένως να μεταφέρεται από τον ΔΕΣΦΑ και στη Ραβένα της Ιταλίας.

Τέλος η κ. Γκάλι αναφερόμενη στη σύνδεση του EMGF με τον vertical corridor που προωθείται από τους διαχειριστές φυσικού αερίου των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με στόχο τη μεταφορά αερίου από το FSRU της Αλεξανδρούπολης μέσω του IGB στις χώρες της Βορειοανατολικής Ευρώπης έως την Ουκρανία τόνισε ότι οι δυο πρωτοβουλίες είναι συμπληρωματικές και ότι το σημείο σύνδεσης είναι η Ελλάδα. «Ως διαχειριστές, είπε η κ. Γκάλι, δίνουμε την ευκαιρία στους παραγωγούς να έχουν πρόσβαση σε έναν δρόμο μεταφοράς του αερίου τους στην Νοτιονατολική Ευρώπη. Αναδεικνύεται έτσι ο στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας ως διαδρόμου μεταφοράς αερίου προς την Ευρώπη και ενισχύονται οι προσπάθειες διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης