Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η επιβράδυνση της ζήτησης καυσίμων και η απαισιοδοξία για τα επιτόκια επιβαρύνουν τις τιμές του πετρελαίου

Η επιβράδυνση της ζήτησης καυσίμων και η απαισιοδοξία για τα επιτόκια επιβαρύνουν τις τιμές του πετρελαίου
Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα διατηρήσει σε ισχύ τις περικοπές της παραγωγής του στην επόμενη συνεδρίασή του στις αρχές Ιουνίου, γεγονός που υποδηλώνει κάποιο πάτωμα για τις τιμές
Οι τιμές του αργού πετρελαίου ξεκίνησαν την εβδομάδα πτωτικά λόγω των ενδείξεων για επιβράδυνση της ζήτησης καυσίμων και των ακόμη περισσότερων ενδείξεων από τη Fed ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν πρόκειται να έρθουν σύντομα.

Σύμφωνα με το Oil Price, το brent διαπραγματευόταν κάτω από τα 83 δολάρια το βαρέλι και το West Texas Intermediate λίγο πάνω από τα 78 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα σήμερα, αφού έχασε 1% την Παρασκευή, καθώς η EIA ανέφερε αυξήσεις στα αποθέματα βενζίνης και αποσταγμάτων και οι αναλυτές επανέλαβαν τις προσδοκίες για καθυστερήσεις στις μειώσεις των επιτοκίων.

Η EIA ανέφερε μέτριες αυξήσεις στα αποθέματα βενζίνης και μεσαίων αποσταγμάτων για την εβδομάδα έως τις 3 Μαΐου, με τη βενζίνη να προσθέτει 900.000 βαρέλια και τα αποστάγματα να αυξάνονται κατά 600.000 βαρέλια μια εβδομάδα πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης.

Ο ρόλος της Κίνας

Το Bloomberg, εν τω μεταξύ, σημείωσε σε έκθεσή του ότι τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό από την Κίνα συνέβαλαν στην απαισιοδοξία για τη ζήτηση πετρελαίου, ενώ το Reuters ερμήνευσε τους αριθμούς ως ένδειξη ανάκαμψης της καταναλωτικής ζήτησης.

Η τελευταία μέτρηση του κινεζικού δείκτη τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο ετήσιο 0,3% για τον Απρίλιο, με τον πυρήνα του πληθωρισμού να αυξάνεται κατά 0,7% κατά τη διάρκεια του μήνα.

«Τα στοιχεία για τις τιμές υποδηλώνουν ότι η εγχώρια ζήτηση ανακάμπτει, η προσφορά και η ζήτηση συνεχίζουν να βελτιώνονται και οι προοπτικές για την εγχώρια ζήτηση και την ανάκαμψη των τιμών είναι αισιόδοξες», δήλωσε στο Reuters αναλυτής της China Everbright Bank, προσθέτοντας ότι «ωστόσο, οι τιμές καταναλωτή παραμένουν χαμηλές και ο βιομηχανικός τομέας της μεταποίησης εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση, γεγονός που αντανακλά την ανεπαρκή αποτελεσματική ζήτηση και ότι η ανάκαμψη του τομέα δεν είναι ακόμη επαρκώς ισορροπημένη».

Ο ΟΠΕΚ+

Από την άλλη πλευρά, οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα διατηρήσει σε ισχύ τις περικοπές της παραγωγής του στην επόμενη συνεδρίασή του στις αρχές Ιουνίου, γεγονός που υποδηλώνει κάποιο πάτωμα για τις τιμές παρά τον συνδυασμό των πτωτικών παραγόντων.

Οι προσδοκίες αυτές ώθησαν τον επικεφαλής του ΙΕΑ, Fatih Birol, να προειδοποιήσει τον ΟΠΕΚ για τη σχέση μεταξύ των υψηλών τιμών του πετρελαίου και του πληθωρισμού.

«Είναι στο χέρι τους να αποφασίσουν τι θα κάνουν, αλλά σε αυτή την πολύ εύθραυστη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, το λιγότερο που θα χρειάζονταν οι χώρες, ιδίως οι αναπτυσσόμενες χώρες που εισάγουν πετρέλαιο, είναι υψηλές τιμές πετρελαίου, οι οποίες με τη σειρά τους θα ωθούσαν τους αριθμούς του πληθωρισμού προς τα πάνω», δήλωσε ο Birol την περασμένη εβδομάδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης